Élet-Stílus

Filmszemle: megvannak az első díjazottak

16 játékfilm versenyez a február 2-án kezdődő 41. Magyar Filmszemlén. A nyitófilm Jancsó Miklós: Oda az igazság című alkotása lesz. Már megvan az életműdíjasok listája.

A vetítések a Palace MOM Parkban (itt lesz a nyitóünnepség is február 2-án) és az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesznek. A díjkiosztó gálával egybekötött záróünnepséget február 8-án a Sportmax 2. Sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban rendezik.

A szemlére összesen 36 játékfilm, 134 kisjátékfilm, 169 dokumentumfilm, 35 tudományos-ismeretterjesztő film és 10 tévéfilm jelentkezett. Ebből a versenyprogramba 22 játékfilm, 132 kisjátékfilm, 158 dokumentumfilm, 35 tudományos ismeretterjesztő és 9 tévéfilm nevezett. Az előzsűrik döntése alapján végül 16 játékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm és 7 tudományos-ismeretterjesztő kerül vetítésre. A tévéfilm kategóriában minden versenybe nevezett film bekerült a programba.

A hagyományosan a legnagyobb érdeklődéssel várt játékfilmek között két Sas Tamás-alkotás, Orosz Dénes Poligamy, Dyga Zsombor Köntörfalak, Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal, Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid, és Zsigmond Dezső Bunkerember című filmje szerepekl többek között. (lsd. Keretes írás)

A megszokottól eltérően ezúttal a záróünnepség keretein belül adják át az Életmű-díjakat is. A 41. Magyar Filmszemle Életmű-díjasai: Révész Gitta fénymegadó, Nagy Anna színésznő, Szoboszlay Péter animációs filmrendező, Zsombolyai János operatőr-rendező, Pásztor József gyártásvezető és Djoko Rosič színész.

A szemle vidéki vetítései 2010. január 29-én Keszthelyen kezdődnek. A további vidéki vetítések Gyöngyösön, Veszprémben és Balassagyarmaton a szemle nyitónapját megelőzően zajlanak.

A versenyző játékfilmek

Almási Réka: Team Building
Dömötör Tamás: Czukor Show
Dyga Zsombor: Köntörfalak
Groó Diana: Vespa
Hajdu Szabolcs: Bibliotheque Pascal
Kardos Sándor: A sírásó
Köves Krisztián Károly: Halálkeringő
Molnár György: Ki/Be Tawaret
Orosz Dénes: Poligamy
Pacskovszky József: A vágyakozás napjai
Pejo Róbert: Látogatás
Rózsa János: Csiribiri
Sas Tamás: Presszó 10 év
Sas Tamás: Szélcsend
Vágvölgyi B. András: Kolorádó Kid
Zsigmond Dezső: Bunkerember

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik