Élet-Stílus

Beltengerek követik az áradást

A folyók többsége apadásnak indult, de még több mint ezer kilométeren van árvízvédelmi készültség. A belvízzel elöntött területek nagysága 29 ezer hektár, a hét második felében ez azonban jelentősen nőhet – közölte a KvVM.

Karácsony óta, immár két hete folyamatos az árvízi és belvízi védekezés, jelenleg 1364 vízügyi szakember vesz részt a munkálatokban. A védekezés költségei meghaladták a 230 millió forintot, a szükséges forrásokat a kormány folyamatosan biztosítja.

Folyóink elsőrendű, állami fővédvonalain jelenleg 1103 kilométer hosszban van védelmi készültség. III. fokú készültség a Kettős-Körös 67, és a Tarna 13 kkilométeres szakaszán. II. fokú készültség van összesen 299 kiliméteren a Fekete-, Fehér- és a Hármas-Körösön, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán.

Első fokú pedig a Tiszán Dombrádtól Tiszafüredig, valamint Fegyvernektől Dobáig, a Bodrogon a Lónyay-csatornán, a Krasznán és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán összesen 724 kilométer hosszban – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

Lassú apadás

A Tisza felső szakasza és a Túr folyó apad, a Kraszna Ágerdőmajornál lassan apad, Kocsordnál még árad. A Bodrogon folytatódott a lassú apadás, az elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. A Fekete-Körösön folytatódott a lassú apadás, a Fehér-Körösön Gyulánál továbbra is III. fokú árvízvédelmi készültség van, a Kettős-Körösön Békésnél folytatódott a lassú apadás.

A Hármas-Körös, Sebes-Körös, valamint a Berettyó alsó szakaszán II. fokú árvízvédelmi készültségben van. A hatnapos előrejelzési időszak végén a Felső-Tiszán, illetve a Tisza mellékfolyóin a tetőzés utáni apadást követően ismét áradásra lehet számítani.

Egyre több a belvíz

A belvízzel elöntött területek nagysága 29 ezer hektár, elsősorban a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki nagyobb elöntések. Az elöntött területek nagyságának felmérését jelenleg a hó akadályozza, elolvadásakor (a hét második felében várható felmelegedés) és a további csapadék hatására jelentősen megnőhet a belvízzel elöntött terület. Kedden 87 szivattyútelep 8,0 millió köbméter belvizet emelt át a befogadó vízfolyásokba, 303 fő vett részt a védekezési munkálatokban.

Jelenleg hét vízügyi igazgatóság területén összesen 36 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 20 szakaszon I. fokon és 16 szakaszon II. fokon védekeznek. A héten további csapadék várható és az OMSZ hosszú távú előrejelzése januárra és februárra is az átlagosnál csapadékosabb időjárást ígér. A síkvidéki területek nagy részén a felső talajrétegek telítődtek, ennek következtében a további belvízi elöntésekre kell számítani, egyben preventív beavatkozások is szükségessé válhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik