Élet-Stílus

Lóerőadó-kalkulátor: mennyi gépjárműadót fizet 2010-ben?

Jó ideje már nem az autónk súlya, hanem teljesítménye után kell gépjárműadót fizetnünk. Akinek nagyon erős autója van, az külön "büntetőadót" fizet januártól, az "egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adónak" köszönhetően. Számoljon velünk, mennyit!

Bár a kalkulátorunk feliratában gépjárműadó szerepel, tulajdonképpen kétféle adóval számol: a gépjárműadóval, illetve az “egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóval”. Aki az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adót kénytelen megfizetni, az levonhatja abból a gépjárműadót. A kalkulátorunk azt az összeget írja ki, amelyet az autós a gépkocsija életkora és teljesítménye alapján fizet.
Sokan talán még azzal sincsenek tisztában, hogy három éve nem is „súlyadót” fizetnek autójuk után, hanem a forgalmiban meghatározott és kilowattban megadott motorteljesítmény után fizetünk.
Ezt az autó életkora és a motor teljesítménye alapján róják ki. Ennek mértéke jövőre a gépkocsi életkora szerinti 0-3 naptári évben 345 Ft/ kilowatt, a 4-7 naptári évben 300 Ft/kilowatt, a 8-11 naptári évben 230 Ft/kilowatt, a 12-15 naptári évben 185 Ft/kilowatt, a 16 naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/ kilowatt.

Mentesség

A „vagyonadónál” 50 százalékos adókedvezmény illeti meg: a kizárólag elektromos meghajtású és a hybrid meghajtású személygépkocsit; illetve annak – legfeljebb egy darab – személygépkocsiját, aki szülőként, nevelőszülőként, örökbefogadó szülőként háztartásában 3 vagy annál több gyermeket nevel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik