Élet-Stílus

Uruguayi világbajnokot éltettek a brazilok

A Maracana Stadion hírességei közé választották az uruguayi Alcides Ghiggiát, aki az 1950-es labdarúgó-világbajnokság utolsó napján a győztes gólt rúgta a házigazda brazilok ellen.

Azt a mérkőzést a brazilok a mai napig nemzeti tragédiaként tartják számon.

Nekik már egy döntetlen is elég lett volna a vb-cím megkaparintásához, az uruguayiak azonban hatalmas meglepetésre 2-1-re nyertek. A vb-re épített Rio de Janeiró-i arénában 200 ezer szurkoló volt részese az összeomlásnak.

Az ország legnagyobb futballtraumájának okozóját századikként választották be az aréna hírességei közé, többek között Pelé, Eusebio, Franz Beckenbauer, Romario, Zagallo, Kaká és Dunga mellé. A beiktatási ceremónia kedden zajlott le, a 83 éves Ghiggia lábát öntőformában örökítették meg.

A beszámolók szerint félénken mozgó agg sportember nem kívánt kérdésekre válaszolni, csupán egy-két tréfával, illetve “Éljen Brazília” felkiáltással szórakoztatta a jelenlévőket.
“Kicsit meg vagyok hatva. Szívemből köszönöm mindenkinek ezt a szép fogadtatást” – mondta.

“Katasztrófa volt az a mérkőzés – idézte fel a történteket a Reutersnek az akkor még nem is élt Marco Antonio, egy 43 éves sofőr. – Apám kint volt a stadionban, később mesélte nekem, hogy sokat sírt. Minden brazil sírt. Most viszont már örömmel fogadjuk a győztes találat szerzőjét. Aki szereti a futballt, az szereti a gólokat” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik