Élet-Stílus

Pucérszkenner és részeg pilóták

Világörökséggé vált a busójárás, elstartolt a világ legnagyobb óceánjárója és a budapesti vízibusz, Dubaiban víz alatti luxusszállodát, míg a manchesteri repülőtéren meztelenítő biztonsági kaput adtak át, ráadásul részeg pilóták és szexelő hullák kavartak botrányt – az fn.hu az idei év utazási híreiből csemegézett.

A Gettómilliomos című film idén nemcsak díjesővel (8 Oscar-díjat zsebelt be) árasztotta el Indiát, hanem turistákkal is. A film forgatási helyszínéül szolgáló mumbai nyomornegyed ugyanis bekerült a nyár legtrendibb úti céljai közé. Akárcsak Róma, ugyanis az olasz főváros 15 év után ismét a vízi sportok világfővárosává vált. A szinkronúszók, a műugrók, az úszók és a vízilabdázók küzdelmeinek – amelyről az fn.hu helyszíni tudósításaiban számolt be – az 1960-as római olimpiai játékokra épült (és a vébére jelentősen kibővített) sportkomplexum adott otthont.

KÉPGALÉRIA!

A Piazza di Spagnán is hirdették a vébét (fotó: F.C./fn.hu) – KÉPGALÉRIA!

Róma után Budapesten is a vízbe, pontosabban a Dunába csobbantunk (ráadásul busszal), ugyanis elstartolt a kétéltű, városnéző busz. Így London, Liverpool és Belfast után már Budapesten is összekötheti a turista a főváros szárazföldön és vízen való felfedezését.

Bár a vízibuszéhoz hasonlóan nagy várakozás előzte meg az Oasis of the Sea próbaútját, azért méreteiben és szolgáltatásaiban össze sem hasonlítható a kettő. A világ legnagyobb és legdrágább óceánjárója vízishow-kat bemutató amfiteátrumnak, 12 ezer növényt magába foglaló parknak, bevásárlóutcáknak, minigolfpályáknak, sportkomplexumnak, valamint szörfmedencés aquaparknak ad otthont. A több mint 1 milliárd euróból épült, 16 emeletes úszó sziget egyhetes utakra szállítja a turistákat a Karib-térségben.

KÉPGALÉRIA!

Összesen 5400 utas fér el a fedélzetén – KÉPGALÉRIA!

Bár az Oasis of the Sea révén újabb darabbal bővült a luxushajók állománya, 2009 nem volt kimondottan a tengeri luxusüdülések éve. Ez a tény nem a gazdasági válság rovására írható (hiszen a recesszió ellenére sem csappant meg a gazdagok utazási kedve), hanem a gyakori kalóztámadásoknak. Április elején már a világ egyik legkedveltebb búvárcélpontjánál, a Seychelle-szigeteknél csapnak le a szomáliai kalózok búvárszafari-hajókra és luxusjachtokra. A luxushajó-társaságok ezért kénytelenek voltak módosítani az óceánjáróik menetirányát, hogy elkerüljék a kalózok újabb és újabb akcióit.

220 szobás tengeralatti komplexum (forrás: hydropolis.com)

Hydropolis, a 220 szobás tengeralatti komplexum (forrás: hydropolis.com)

Ahogy 2008-ban az Atlantis nevű 6 csillagos luxusszállodával, úgy idén a világ első, vízalatti hoteljével, a Hydropolisszal ugyancsak az emirátusokbeli Dubai vitte el a pálmát. A londoni Hyde Park alapterületű (mintegy 260 hektáros) szállodának – amelyet 10 csillagosként emlegetnek – a víz alatti része mintegy 22 méter mélyen fekszik. Míg az átszámítva 85 milliárd forint beruházással épült luxushotelben Némó kapitánynak, addig október óta a manchesteri légikikötőben nudistának érezhetjük magunkat. Ugyanis a repülőtér kettes terminálján üzembe helyezték azt a szkennert, amely meztelen képeket készít a biztonsági kapun áthaladó utasokról, akiknek – cserébe az „intim” felvételekért – nem kell levenniük kabátjukat, cipőjüket vagy éppen övüket. A pucérszkenner gyorsan felfedi az elrejtett fegyvereket, robbanóanyagot, de ezzel együtt a mellimplantátumokat, testékszereket is, sőt pontos képet ad az utasok nemi szerveiről. Nemcsak a manchesteri repülőtér új biztonsági kapui szemléltették az emberi test szépségét, hanem a nyár folyamán Berlinben a Doktor Halálként emlegetett, Günther von Hagens hullái is. A berlini Body Worlds című kiállítás már a megnyitó előtt óriási vihart kavart, ugyanis a művész ezúttal szexuális aktus közben mutatta be a preparált holttesteket.

Így működik a pucérszkenner:

Ha már a légi közlekedést említettük, a 2009-es év dúskált a „repcsis” botrányokban: becsődölt a SkyEurope, érvénytelenített utaktól volt hangos a Wizz Air kuponakciója, verekedő házaspár miatt fordult vissza egy Ciprus felé tartó Malév-gép, az Aeroflot orosz légitársaság két pilótája is ittasan akart felszállni gépével, valamint elaludt pilóták miatt a Northwest Airlines 188-as járata egyszerűen átsuhant Minneapolis felett, ahová eredetileg tartott. Ám légitársaságos újdonságokban sem volt idén hiány, többek között egy kínai fapados légitársaság (Spring) csökkentett árú állóhelyek eladására kért engedélyt, míg a Ryanair takarékoskodó igazgatója felvetette a vécéhasználati díj bevezetését, valamint a repülőtéri csomagrakodó személyzet leépítését.

Fakést rántott Sólyom - KÉPGALÉRIA!

Fakést rántott Sólyom Új-Zélandon – KÉPGALÉRIA!

Míg a nyárra a tengerparti turistaapály (a válság nyomán az olasz, spanyol és görög tengerparton szinte alig lézengtek turisták) volt jellemző, addig az ősz a népi hagyományok jegyében telt. Egyrészt az UNESCO felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a mohácsi busójárást. Az ősi hagyományokat ápoló télűző fesztivál olyan, megőrzésre érdemes kultúrkincsekkel került egy társaságba, mint az indonéz bábművészet, a riói karnevál vagy a mexikói halottak ünnepe. Másrészt Sólyom Lászlón keresztül megismerkedhettünk a maori népszokásokkal. A köztársasági elnök az új-zélandi látogatása során hol fakést rántott (így jelezve békés szándékát), hol pedig üdvözlésként orrot és homlokot dörzsölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik