Élet-Stílus

Koman Vladimir a világelitben

Özil, Koman, Dzagojev, Jovetic, Pjanic - felnövőben az irányítók új generációja. A focitipp 2009-es toplistája az év reménységei között.

1. Mesut Özil (német, Bremen)
Amikor Diego nyáron elhagyta a Werdert, a szurkolók attól féltek, hogy vége a sikerkorszaknak.

Ma már azonban az ellenfelek a villámléptű Mesut Öziltől (21) rettegnek, aki elhalványította a brazil emlékét. A török származású Özil júniusban Európa csúcsára ért a német U21-es válogatottal, majd a nagyválogatottnak is stabil tagja lett. Nem vitás: Özilé volt az év nagy dobása.

2. Koman Vladimir (magyar, Bari)
Nagyot robbantott a magyar U20-as válogatott is, amely bronzéremmel tért haza az egyiptomi vébéről. S bár előzetesen mindenki Németh Krisztián tündöklését várta, a csapat legjobbja az évek óta Olaszországban profiskodó Koman Vladimir (20) volt. Szerényen, alázattal, mégis kreatívan tette a dolgát Egyiptomban, s ugyanezt teszi az idén üde színfoltot nyújtó Bariban is.

Özil a Werdernek és a német válogatottnak is oszlopos tagja lett (MTI/EPA)

Özil a Werdernek és a német válogatottnak is oszlopos tagja lett (MTI/EPA)

3. Alan Dzagojev (orosz, CSZKA Moszkva)
2009-ben vitathatatlanul a CSZKA Moszkva vezéregyéniségévé vált a kőkemény orosz bajnokságban. A koronát ősszel tette fel teljesítményére: három gólt rúgott a Bajnokok Ligájában, továbbjutáshoz segítve ezzel a moszkvai egyesületet. Mindezt 19 évesen.

4. Stevan Jovetic (montenegrói, Fiorentina)
Frizurája miatt gyakran Brian Mayhez, a Queen gitárosához hasonlítják Stevan Joveticet (20), ő azonban a futball-labdával bánik művészi színvonalon. A montenegrói főleg ősszel villogott, amikor a BL-be lőtte a Fiorentinát, és kiválóan helyettesítette Mutut.

5. Miralem Pjanic (bosnyák, Lyon)
Miralem Pjanicnak (19) a brazil Juninhót kellett pótolnia Lyonban. A bosnyák eddig gond nélkül teljesítette a feladatot, amiről a legtöbbet talán a Debrecen játékosai tudnának mesélni BL-élményeik alapján.

Akik kimaradtak
A “vonal alatt” olyan futballisták tolonganak, mint Davide Santon (18), aki egy ideig José Mourinho kedvence volt az Interben, és ötször már az olasz nagyválogatottban is szerepelt. A Barcelona és a Real Madrid is vinné az Anderlechtből Romelu Lukakut (16): a tinédzser ősszel kilenc gólt szerzett a belga ligában. Komannál csak egy focista volt jobb Egyiptomban, a ghánai Dominic Adiyiah (20), akit januárban az Afrika Kupán is megcsodálhatunk. Ősszel pedig a Bilbao ifjoncát, Iker Muniaint (17) csodáltuk, aki sorra döntötte a rekordokat Spanyolországban.

(Cikkünket partneroldalunktól, a focitipp.hu portáltól vettük át)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik