Élet-Stílus

Zuhogni fog szilveszterkor?

Az elmúlt héten melegrekordok dőltek, napok alatt 40 fokot emelkedett a hőmérséklet, ami még az egészséges szervezetet is megviselte. A hidegtől nem szabad menekülni, szilveszterkor pedig szakadó esőre készülhetünk – időjárás a feje tetején.

Amíg december 21-én Szécsényben a kora reggeli órákban –25,5 fokot mértek, addig karácsony első napján Sellyén +21,8 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, csaknem 6 fokkal megdöntve az eddig érvényben lévő napi országos melegrekordot (16,2 fok, Szekszárd, 1983).

Jelentős eső szilveszterkor

Nagyjából 10-15 évente fordul elő, hogy december végén ennyire megenyhül az idő – tudtuk meg Fehér Tamás meteorológustól, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársától. Hazánk időjárását döntően az határozza meg, milyen nagytérségű nyomási rendszer hatása alatt áll.

A karácsonyt megelőző hétvégén egy mediterrán ciklon okozott országos havazást, majd ezt követően sarkvidéki légtömegek zúdultak az országba. Ezután egy-két nap alatt gyökeres fordulat vette kezdetét: Magyarország egy markáns nyugat-európai ciklon áramlási rendszerébe került. Ez a nyomási képződmény erőteljes délnyugati széllel szokatlanul meleg levegőt szállított a Földközi-tenger térsége felől a Kárpát-medence fölé. Ennek következtében az ünnepek alatt az ország nagy részén tavaszi időjárás alakult ki.
Az év végén, illetve az új év első napján az évszakhoz képest ismét enyhe időre számíthatunk, sokfelé jelentős mennyiségű esővel. Várhatóan január 2-ától észak felől újra sarkvidéki eredetű léghullámok érkezésére számíthatunk, ezért visszatér a tél, de havazás csak szórványosan fordul elő.

Csodára a hóágyú sem képes (MTI)

Csodára a hóágyú sem képes (MTI)

Puhányok vagyunk és félünk a hidegtől

A karácsonyi hirtelen felmelegedést már nemcsak az időjárási jelenségekre érzékeny, de az egészséges, fiatal szervezet is megérezte. Testünk a neurohormonális rendszeren keresztül reagál a környezeti változásokra, megváltozik – ez esetben savasabb lesz – a szervezet Ph-értéke. A tünetek most sokaknál fokozott ingerlékenység, agresszió, magas vérnyomás voltak – mondta el az fn.hu-nak Darányi Mariann orvos-meteorológus, az OMSZ munkatársa.

Az időjárás okozta rosszullétek bizonyos fokig tekinthetők „civilizációs betegségnek” is. Naphosszatt fűtött szobában, járműben, irodában tartózkodunk, a külső környezettel való kapcsolatunk minimálisra csökkent. Ennek köszönhetően a szervezetünk „elpuhult”, érzékenyebben reagál a hirtelen és nagymértékű változásokra, nem képes a kiegyensúlyozott „válaszra”.

A szakember szerint ezen segíthet a szauna, ami a nagy hőingadozás elviseléhez szoktat hozzá. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő vitaminbevitel és természetesen a sport. Méghozzá a szabadban, télen is, nem szabad ugyanis félni, „elbújni” a hidegtől – figyelmeztet Darányi Mariann.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik