Élet-Stílus

Kapus, mint Casillas

Első helyezettünk a spanyol válogatottban véd, az ötödik a német válogatottban. Kik voltak a 2009-es év legjobb kapusai? A focitipp toplistája.

1. Iker Casillas (spanyol, Real Madrid)
Az év elején volt a Real Madridnak egy hosszú veretlenségi szériája (16-1-0) a bajnokságban, s ezen a 17 meccsen Iker Casillas csupán kilenc gólt kapott. S bár a képbe belerondít a tavaszi 2-6 a Barca ellen, illetve néhány őszi lepke, nálunk ő a legjobb.

2. Sébastien Frey (francia, Fiorentina)
Újra beválogattuk a Fiorentina fenomenális kapusát, Freyt. A 29 éves francia főleg a Bajnokok Ligájában sziporkázott, nélküle a violák sosem jutottak volna be Európa legjobb tizenhat csapata közé. Az már csak bónusz Frey mellett, hogy példaképe Roberto Baggio, aki miatt még a buddhista vallást is felvette.

3. Van der Sar (holland, Manchester United)
Nem feledkeztünk meg Edwin Van der Sarról sem. A Manchester United holland kapusa azzal kezdte az évet, hogy márciusra megdöntötte a világrekordot: zsinórban 1311 percen át nem kapott gólt tétmeccsen! Így még azt is megengedhette magának, hogy ősszel egy sérülés miatt “eltűnjön”.

4. Júlio César (brazil, Internazionale)
Brazíliának utoljára a hatvanas években, Gilmar személyében volt olyan jó kapusa, mint amilyen Júlio César. Ezt nemcsak mi mondjuk, hanem például Gianluigi Buffon is, aki szerint az Inter kapusa jelenleg a világ legjobbja a posztján. César 2010-ben tényleg a csúcsra érhet: 30 évesen kaphat először főszerepet egy világbajnokságon.

5. Robert Enke (német, Hannover)
Enke nemcsak kapusként, hanem örökbefogadó apaként és a gazdátlan állatok pártfogójaként is kiérdemelte szimpátiapontjainkat. Tragikus öngyilkossága pedig újra felhívta a figyelmet a mentális betegségekben szenvedők kezelésének fontosságára – Enke milliók kedvence volt, mégis egy expresszvonat elé feküdt.

Akik kimaradtak
A, mint Adler és Akinfejev. A németek és oroszok fiatal kapusa már kerülgeti a toplistát. René Adler (Leverkusen) utoljára május 23-án védett vesztes bajnokin a Bundesligában, Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva) pedig a BL-ben pecsételhet meg magának egy topligás szerződést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik