Élet-Stílus

Pár nap tavasz jön

Végigvonult az ország felett az a csapadékzóna, amelyből több helyen fordult elő ónos eső hazánkban. Átmeneti melegedés jön, pénteken 7-12 fok valószínű.

A korábbi előrejelzéseknek megfelelően hétfő éjszaka délnyugat felől megérkezett az a csapadékzóna, amelyből ónos esőt vártunk több helyen az országban. A csapadékzóna délnyugatról északkelet felé haladva főként az ország déli részén okozott több helyen ónos esőt néhány órára.

A folyamatos melegedésnek és csapadékzóna gyors mozgásának köszönhetően nagy területre kiterjedő, tartós jegesedés nem tudott kialakulni – mondta el lapunknak Fodor Zoltán meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Jelenleg Borsod megye északi, északkeleti részén fordul elő ónos eső, ahol a felszín közelében a hőmérséklet még kevéssel fagypont alatt van.

Ónos eső egyébként úgy alakul ki, hogy a magasban enyhébb levegő érkezik, miközben a felszín közelében még fagypont alatt alakul a levegő hőmérséklete. Az aláhulló csapadék (hópelyhek) a pozitív hőmérsékletű, meleg légrétegben megolvadnak, majd az esőcseppek a felszíni tereptárgyakra érkezve megfagynak.

A következő napok időjárása változatos lesz, péntekig több alkalommal is számítani lehet esőre – mondja Fodor Zoltán. Csütörtökön a csapadék mellett 5-10, pénteken már 7-12 Celsius-fok lehet. Szombaton aztán hidegfront érkezik hazánk fölé, melynek hatására a vasárnapi csúcshőmérséklet már csak 0, +5 fok között valószínű . Vasárnap újra előfordulhat havazás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik