Élet-Stílus

Erősen szennyezett a levegőnk

Az elmúlt napokban tapasztalható kedvezőtlen meteorológiai helyzet miatt jelentősen megemelkedett a levegő szennyezettsége az ország számos területén.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) arra kéri a lakosságot, hogy a levegőminőség következő napokban várható javulásáig kerülje el a forgalmas utakat és csomópontokat. A szállópor koncentrációja még a helyi szennyezéstől távolabb elhelyezett háttér mérőállomásokon is meghaladja az egészségügyi határértéket.

A minisztérium azt javasolja, aki teheti használja a tömegközlekedést és ne fűtsön fával vagy szénnel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a kedden érkező déli, délkeleti szelet viharos lökések kísérik, a változékony szeles, csapadékos időjárás pedig kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

A levegőminőség romlása főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket érinti. Az ilyen betegségekkel élőknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek és súlyosbodhatnak a panaszaik. Az asztmásoknál szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata – fejti ki a KvVM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik