Élet-Stílus

Olasz edző a Vasasnál

A leendő befektető kérésére olasz edzők irányítják a jövőben a szakmai munkát a Fáy utcában. A korábban hazájában és Svájcban dolgozó, 48 éves Giovanni Dellacasa munkáját Mauro Bressan segíti majd a Vasasnál.

A piros-kék együttest az ősszel Mészöly Géza irányította, az egykori válogatott játékosnak december 2-án éppen azért kellett mennie, mert a leendő befektető mással, jelesül olasz edzővel képzeli el a jövőt. Hétfő délelőtt az is kiderült, hogy kivel.

A szakmai munkáért a 48 éves Giovanni Dellacasa lesz majd a felelős, segítőjének pedig – sportigazgatóként – honfitársát, a korábban a Fiorentinában is futballozott Mauro Bressant nevezték ki. Utóbbi neve cseng ismerősebben: a 38 éves középpályás korábban a Cagliariban és a Bariban is megfordult, pályafutása végén pedig Svájban légióskodott. A firenzei csapat színeiben a Bajnokok Ligájában is szerepelt, sőt, gólt is szerzett.

Ezzel szemben a futballista, edző Giovanni Dellacasáról kevés anyag található az interneten, annál több az 1500-as évek első felében élő olasz költőről, a beneventói érsekről, egyben Velence pápai nunciusáról, aki szintén erre a névre hallgatott.

A Nemzeti Sport azonban összegyűjtötte az előző klubjait: ezek szerint a Torino ifjúsági csapata mellett olasz és svájci együtteseknél, sorrendben a Lascaris, az Alpignano, az Asti, a Collegno, a Cavallermaggiore, az Ivrea, a Bellinzona, a Winterthur, a Neuchatel Xamax, a Sion, a Cremonese, a Lugano és a Chiasso csapatainál dolgozott. Vele, illetve Bressannal 2012-ig kötött szerződést a tabella 10. helyén telelő angyalföldi klub.

A hétfői sajtótótájékoztatón elhangzott: a Vasas Futball Kft. 99 százalékos tulajdonrészét egy luxemburgi érdekeltségű, az olasz élvonalbeli Sienát is irányító cég vásárolja meg. Az erre vonatkozó előszerződést november 26-án írták alá.

A megállapodás amúgy garanciákat is tartalmaz: például kiköti, hogy mekkora az az éves minimum összeg, amelynél nem lehet kevesebb a felnőtt csapat költségvetése. A Vasasnál a tervek szerint a magyar NB I-es együttesek átlagos működési költségeinél nagyobb lesz ez az összeg. A befektető a Fáy utcai utánpótlás akadémiát is átveszi, s célja egy európai szinten is jelentős központ és kollégium felépítése. Középtávú cél, hogy a Vasas nemzetközi kupaszereplést érő helyen végezzen a bajnokságban.

Január közepén lesz szignó a szerződésen

„Közel egy éve próbálunk többségi tulajdonost szerezni, s a tárgyalások után egyértelművé vált, hogy ez a csoport az egyetlen komoly érdeklődő. Velük négy hónapja folytatjuk az egyeztetéseket, a végleges megállapodást pedig január közepéig aláírjuk” – mondta az MTI-nek Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke. Ehhez még hozzátette, hogy a tulajdonrészt birtokló cég csak akkor fejleszthet a létesítmény területén, ha az beleillik a kerületi önkormányzat által meghatározott besorolásba, tehát csak a stadion felújítása, vagy egy új aréna építésének esetén. Markovits szerint külön öröm, hogy az új szakmai stáb nagy tapasztalattal rendelkezik a korosztályos együttesek irányításával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik