Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégére: Kacsazúza káposztás raviolival és sáfrányos tejberizs

A hétvégére a Kistücsök étterem séfje, Jahni László ajánl menüt az FN.hu olvasóinak: Zsályás bableves borjúmájjal; Kacsazúza káposztás raviolival és szárított paradicsommal; Sáfrányos tejberizs birskompóttal, mascarponehabbal.

Már karácsony előtt finom menüt készíthet a család. Ilyenkor még nem kell a legnemesebb alapanyagokból válogatni, de a séf szakértelmét kölcsönvéve és az ötleteit alkalmazva, már az utolsó adventi hétvégén ünnepi ebédet tehetünk az asztalra.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára. Ezúttal Jahni László, a Kistücsök séfje ajánl menüt.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztrorovatában olvashatják.

Zsályás bableves borjúmájjal

Hozzávalók 4 főre

12 dkg fehér gyöngybab, 10 levél friss zsálya, 2 dkg kemény sajt (parmezán), olíva 0,5 dl olaj, 8 dl zöldség alaplé, 10 dkg borjúmáj, 1-2 dl sertészsír, fél fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál friss majoránna, só, bors – ízlés szerint

A babot előző este beáztatjuk. A zsályát olívaolajjal, sóval reszelt kemény sajttal (parmezánnal) összeturmixoljuk. A babot zöldségalaplében puhára főzzük, majd kivesszük az 1/3-át, simára mixeljük és visszaszűrjük a levesbe. Hozzáadjuk a zsályás olajat, ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal. A májból eltávolítjuk az ereket, beletesszük egy magas falú edénybe és feltöltjük annyi sertészsírral, hogy ellepje. Rakunk hozzá vöröshagymát, fokhagymát, friss majoránnát. Tűzhelyen vagy sütőben 80 Celsius-fokon hőkezeljük nagyjából 30 percig (függ a méretétől is).

Mit főzzek a hétvégére: Kacsazúza káposztás raviolival és sáfrányos tejberizs 1

Tálaláskor a májat vékonyra szeleteljük és a levesbe adjuk. A máj a zsírjában remekül eltartható hűtőszekrényben, külön is élvezetes fogás.

—- Kacsazúza káposztás raviolival és szárított paradicsommal—-

Hozzávalók 4 főre

80 dkg kacsazúza, 1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 4 db paradicsom, 4 db tojás, 25 dkg liszt, 1 teáskanál étolaj, 1 dkg cukor, 20 dkg káposzta, 1 szál friss majoránna, 4 levél friss bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj

A tisztított zúzákat 80-90 fokon puhára főzzük vöröshagymával, vegyes zöldséggel, sóval, borssal és babérlevéllel. A paradicsomokról lehúzzuk a bőrét és kivesszük a magházát. Négy darabra vágjuk. Sütőlemezre zsírpapírt teszünk, megkenjük olajjal és rárakjuk a paradicsomokat, megszórjuk friss bazsalikommal, szeletelt fokhagymával, meglocsoljuk olívaolajjal és 80 fokos sütőben szárítjuk 1-2 órát.

Gyúrt tésztát készítünk 4 tojásból 25 dkg lisztből. Ha kész pihentetjük egy órát, majd vékonyra nyújtjuk, és raviolikat készítünk. A töltelék karamellizált cukorban párolt, reszelt káposzta sóval és borssal ízesítve.

Mit főzzek a hétvégére: Kacsazúza káposztás raviolival és sáfrányos tejberizs 1

A zúza főzőlevében megfőzzük őket, és leöntjük róluk a főzőlét úgy, hogy egy kevéske maradjon rajtuk. Ezt vajjal dúsítjuk, és belerakjuk a puha zúzákat. Megszórjuk vágott snidlinggel, friss majorannával és a szárított paradicsommal adjuk a tányérra.

—-Sáfrányos tejberizs birskompóttal, mascarponehabbal—-

Hozzávalók 4 főre

2 db birsalma, 5 dkg cukor, fél vaníliarúd, 8 dkg rizs, 6 dl tej, 8 dkg mascarpone, 1,5 dl tejszín, 8 szál sáfrány, csipet só

Készítsünk birsalmakompótot. Cukorszirupba feltárt vaníliarudat teszünk, közben a birsalmákat előkészítjük, daraboljuk, és a forró cukorszirupba rakjuk. Ha kihűl, a hűtőben jó pár napot kibír.

Kerek szemű rizst felteszünk vízben főni, ha félig megpuhult, hozzáadjuk a vaníliarudat, a sáfrányt, a cukrot, és tejjel tovább főzzük puhára. A jól lehűtött tejszínt összekeverjük a mascarponéval, cukorral és habverővel habbá verjük. Ha túl tömör a rizses rész, belekeverhetjük a mascarponehabot is. Vegyünk egy poharat és az aljára tegyük a birskompótot, rétegezzük rá a rizst és a mascarponehabot.

Mit főzzek a hétvégére: Kacsazúza káposztás raviolival és sáfrányos tejberizs 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik