Élet-Stílus

Januártól eldobható a zöldkártya

Három hatóság - a hírközlési és energiaügyi, az igazságügyi és rendészeti, és a környezetvédelmi és vízügyi - friss rendeletének értelmében, a jövőben egyszerre végzik majd a környezetvédelmi felülvizsgálatot a műszaki vizsgáztatással a közúti járműveknél. A vizsgáztatás mikéntje tehát már végleges, az árakra még várni kell.

Mindenképpen fontos újdonság az autósoknak, hogy január elsejétől csak a műszaki érvényességét vizsgálják majd a hatóságok. Lovas Károly a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese az FN.hu-nak elmondta, a rendelet januártól hatályos, innentől kezdve összevontan kezelik az eddigi két, a gépkocsi forgalomban való részvételéhez elengedhetetlen vizsgát.

Mint azt az elnökhelyettes közölte, a műszaki vizsga első része lesz a környezetvédelmi felülvizsgálat, amely 20 percet vesz igénybe, majd ezt követi a műszaki, ami egy 52 perces folyamat.
Az “egyablakos” ügyintézés lehetősége tehát adott mostantól a műszaki vizsga esetében, de mivel rengeteg önálló zöldkártyáztató-állomás is működik, a hatóság a jövőben is elfogadja az ilyen helyeken készült, 30 napnál nem régebbi vizsgát.

Ezt be kell mutatni a műszakiztatáskor, és tulajdonképpen “beszámítják” – mondta Lovas Károly. Nem kell még egyszer zöldkártyáztatni. Ami lényeges, az összevonás az árakat valószínűleg nem érinti, az elnökhelyettes annyit árult el, hogy úgy tudja, a komplex vizsga ára a jelenlegi kettő egyszerű összevonásával képződik majd.

Az új kocsiknál sem kell elvégezni a környezetvédelmi felülvizsgálatot, ha a gyártó vagy a vezérképviselet nyilatkozik a jármű környezetvédelmi osztályba sorolásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik