Élet-Stílus

BL: David, Karim és Jose „hazamegy”

Beckham a Manchester United, Benzema a Lyon ellen, valamint Mourinho-armada a Chelsea ellen. Pár éve még hajmeresztőnek tűnhetett volna, a hollywoodi szereposztást eredményező UEFA-sorsolás azonban kikacsintott a résztvevőknek.

A nyoni BL-sorsolás nyomán több pikáns párosítás is született. A sorsolás szeszélye ugyanis egy párosba juttatta a korábban már randevúzó Milant és a Manchester Unitedet, a Chelsea-t és az Internazionalét, valamint a már-már „összejáró” Lyont és a Real Madridot.

A nyáron jókora összeggel kistafírozott madridiak támadója, Karim Benzema nevelőegyesülete, a Lyon ellen készülhet, ám a párosítás a két klub külön története során is érdekes. A két együttes legutóbb a BL 2006-07-es kiírásában futott össze, akkor a franciák 2-0, 2-2-vel tudták le a spanyolokat, de a Gerland stadionban már 3-0-ra is elpáholták a „királyiakat”, egy évvel korábban ugyanis 3-0, 1-1 volt a lyoni fölény mértéke. Ezúttal a franciák formája talán kevésbé meggyőző, míg a spanyolok – papíron – erősödtek.

Mourinho Londonban ízlelheti a színházakat

A Milánó kontra angol élklubok lehet az idei kiírás slágere. Az Inter-Chelsea párosítás nem csak Jose Mourinhónál okozhat zavart, a londoniakat jelenleg felkészítő Carlo Ancelotti a Milan kispadján az utóbbi esztendőkben kevesebb sikert ért el a szomszédvár ellen – ezúttal törleszthet.

A mérkőzés a tökéletes fizikai felkészítésű, a középpályát rendre megszálló együttesek összecsapásának ígérkezik, de az edzők sakkpartija mellett az is érdekes lehet, hogy a hetekkel korábban az Afrika-kupán szereplő Eto’o vagy Drogba (esetleg Muntari vagy Essien) heveri-e ki jobban a kontinens-torna fáradalmait.

A nyoni sorsolás - a

A nyoni sorsolás – a “klasszikus” Inter-Chelsea párharccal (MTI/EPA)

A januártól David Beckhammel kiegészülő Milan és a Manchester United is csapott már össze a közelmúltban. A lombardok 2007 tavaszán a manchesteri 2-3 után a Giuseppe Meazzában esélyt sem adtak az egy fordulóval korábban a Romát megalázó Unitednek (3-0).

Két évvel korábban szintén a 16 között találkozott a két zászlóshajó, akkor Crespo az Old Traffordon és Milánóban is egy-egy góllal döntött. A 2007-es és 2008-as győztes közül egyik egész biztosan nem lesz ott a negyeddöntőben.

Lucával vagy nélküle?

A harmadik olasz együttes, a Fiorentina is belehúzott, hisz a csoportmásodikok közül a jelenleg talán legjobb formát mutató Bayern Münchennel került össze. A nyáron – előkészületi találkozón – a Milant, míg decemberben a Juventust egyaránt 4-1-el elintéző bajorok egy éve a firenzeieket azonos összesítéssel (3-0, 1-1) utasították maguk mögé a BL F csoportjában – a toszkánok akkor a harmadik helyen végeztek, így nem léptek tovább.

Az újabb müncheni-firenzei párharc kulcsfigurája lehetne a Fiorentina színeiben 2006-ban olasz gólkirályi címet ünneplő Luca Toni, ám a világbajnok támadó jelenleg még a kispadra sem ülhet le Münchenben, sőt, nem kizárt, hogy távozik a németektől. Karl-Heinz Rummenigge, a bajorok elnöke pénteken viszont úgy fogalmazott, hogy igyekszik elsimítani a játékos és edzője, Louis van Gaal közötti nézeteltérést.

A langaléta olaszhoz hasonlóan szintén korábbi egyesülete ellen léphet majd pályára a Stuttgartból induló, majd az Arsenal érintésével Barcelonában elsősorban a cserepadot koptató Alekszandr Hleb is. A fehérorosz középpályás együttese, a Bundesligában is bukdácsoló VfB Stuttgart aligha táplálhat vérmes reményeket A BL-címvédője ellen. A két együttes 2007 őszén is összefutott a BL csoportfázisában, akkor a katalánok az otthoni 3-1 után Németországban 2-0-ra nyertek.

A sorsolás nyomán nyilvánvaló, hogy a kevésbé jegyzett együttesek közül – Olympiakosz-Bordeaux, valamint a CSZKA Moszkva-Sevilla – kettő is bekerülhet a legjobb nyolc közé, míg az Arsenal sem mehet biztosra a korábban már a Manchester United csapatát is nehéz feladat elé állító, s napjainkban remek formát mutató Porto ellen.

A bl nyolcaddöntőjének párosítása

VfB Stuttgart (német)-FC Barcelona (spanyol)
Olympiakosz Pireusz (görög)-Girondins Bordeaux (francia)
Internazionale (olasz)-Chelsea (angol)
Bayern München (német)-Fiorentina (olasz)
CSZKA Moszkva (orosz)-Sevilla (spanyol)
Olympique Lyon (francia)-Real Madrid (spanyol)
FC Porto (portugál)-Arsenal (angol)
AC Milan (olasz)-Manchester United (angol)

A nyolcaddöntő
Első mérkőzések: február 16–17. és 23–24.
Visszavágók: március 9–10., 16–17.
A negyeddöntő és az elődöntő sorsolása: március 19.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik