Élet-Stílus

Sötétbe borult Koppenhága

Folyamatosan csúsznak a tárgyalások, könnygázas oszlatás, az USA "akciózik", egy teljes órára pedig kialudtak a fények - a koppenhágai klímacsúcs szerdai eseményei a WWF Magyarország helyszíni munkatársaitól.

A Föld Órája elnevezésű akció keretében szerdán este hét órakor lekapcsolták egy órára a villanyokat Koppenhágában, amellyel az emberek azt üzenték, hogy a globális klímakatasztrófa elkerülése érdekében sürgősek a hatékony megelőző intézkedések – nyilatkozta lapunknak Benkő Dániel, a WWF Magyarország munkatársa. A villanyoltási akció során még az ENSZ klímatárgyalásoknak helyet adó Bella Centerben (azokban a helyiségekben, ahol nélkülözni tudták) is kialudtak a fények. Ezzel az eseménnyel, amelyet minden évben márciusban tartanak meg, szeretnék emlékeztetni a küldötteket és az itt tárgyaló államfőket a környezetszennyezés problémájára, valamint arra, milyen nagy szükség van egy élhetőbb Földre.

Megrekedt tárgyalások

A politikai fejleményeket nézve szerdán nem történt semmi előrelépés, a tárgyalások jelenleg vagy visszafelé haladnak, vagy legalább is stagnálnak, és nem ritka, hogy olykor éjszakába nyúlóan tárgyalnak – tudta meg lapunk a WWF Magyarország munkatársától. “Volt olyan tárgyalás, amely kedden délután 6 órakor kezdődött, és szerda reggel 7 órakor ért véget, eredménytelenül” – hangsúlyozta Benkő Dániel. Elmondása szerint az államfők már Koppenhágában vannak, de egyelőre még semmilyen megállapodást sem tudnak aláírni. Az Egyesült Államok folyamatosan hátráltatja az előremenetelt, újra akarja tárgyalni a már korábban lezárt részeket – hangsúlyozták az FN.hu-nak a WWF Magyarország Koppenhágában lévő munkatársai, hozzátéve, hogy a tárgyalások egyre inkább zárt ajtók mögött zajlanak és egyre többet hallani a színfalak mögötti tárgyalásokról.

Tüntető környezetvédőket szorítanak vissza dán rohamrendőrök (fotó: MTI)

Tüntető környezetvédőket szorítanak vissza dán rohamrendőrök (fotó: MTI)

A civil szervezetek attól tartanak, hogy a nagyobb hatalmak (például USA, Kína) összefognak majd – ha azt a világ szeme elől elzártan tehetik – és ellehetetlenítik az erőteljes megállapodást. A kiotói jegyzőkönyv folytatásával kapcsolatos megbeszélések szintén megrekedtek, hétfő óta lényegében semmilyen előrelépés nem történt.

Könnygáz és gumibot

A délelőtt folyamán a Bella Center körül hadiállapotok uralkodtak: a Climate Justice Action (Akció az Éghajlati Igazságosságért) felhívására ugyanis mintegy 5 ezer aktivista próbált bejutni a klímacsúcs helyszínére, áttörve a rendőrségi kordonokat. A rendőrség végül könnygázzal és gumibotokkal oszlatta fel a kora délutánig tartó megmozdulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik