Élet-Stílus

F1: illegális az új pontrendszer?

A szurkolók szerint semmi értelme nincsen az új pontrendszernek, egy szaklap pedig azt állítja, hogy nem az előírásoknak megfelelően döntöttek a kérdésben.

A tekintélyes Auto Motor und Sport értesülései szerint illegális lehet a Forma-1-ben jövőre bevezetésre kerülő új pontszámítási rendszer, mert a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIFA) és a csapatok a javaslat meghozatalakor nem követték az új Concorde-egyezményben foglalt eljárási rendet.
A világbajnoki sorozatot szabályozó dokumentum ugyanis rögzíti, hogy az F1-es bizottság tagjai – az istállók, a kereskedelmi jogokat birtokló Bernie Ecclestone, valamint a FIA és a gumiszállító képviselői, a szervezők és a szponzorok – kizárólag olyan kérdésekben tehetnek javaslatot, amelyhez a Sport- és Technikai Munkacsoport is hozzájárult.

A Motorsport Világtanács a múlt pénteken fogadta el a bizottság ajánlását, amely szerint a következő szezontól kezdve az első tíz helyezett versenyzőt pontoznák, sorrendben 25-20-15-10-8-6-5-3-2-1 elosztásban. Eddig az első nyolc helyezett kapott pontot, 10-8-6-5-4-3-2-1 megoszlásban.

Az AMS szerint az új rendszer a szurkolók körében is elégedetlenséget váltott ki, és felmerült a kérdés, hogy kinek állt érdekében a leginkább a pontosztás megváltoztatása. Az Auto Motor und Sport azt írta, hogy az új rendszer nem jelent nagy változást, mert a régi számítás szerint egy második és egy hetedik pozícióért járó pontokkal (8+2) ugyanannyit lehetett összegyűjteni, mint egy győzelemmel (10), s ez jövőre sem lesz másképp (20+5=25).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik