Élet-Stílus

Aranyszem a Kaméleon operatőrének

Az idei év legjobb operatőrei kilenc kategóriában vehették át az Aranyszem operatőri díjat. Legenda díjjal olyan neves operatőröket jutalmaztak a pénteki díjkiosztón, mint Ragályi Elemér vagy Koltai Lajos.

A Magyar Operatőrök Társasága idén hatodik alkalommal osztotta ki az Aranyszem operatőri díjat.

A díjkiosztó ünnepséget egyhetes Aranyszem Operatőr Fesztivál előzte meg, amelyen olyan esélyes filmeket vetítettek, mint Herendi Gábor legújabb alkotása, a Valami Amerika 2-t, a Napfény a jégent és a Ludas Matyit.

A díjra a Magyar Operatőrök Társaságának tagjai, valamint külsős operatőrök is nevezhettek alkotásaikkal, ezeket kilenc kategóriában háromtagú zsűri értékelte.

A péntek esti díjkiosztó ünnepségen az év operatőre díjat a Kaméleon című filmért Gulyás Buda vehette át, életműdíjjal pedig olyan legendás hírű operatőröket jutalmaztak meg, mint Máthé Tibor, Ragályi Elemér, Kardos Sándor és Koltai Lajos.Dobos Tamás Apaföld című játékfilmjével, míg a TV-film kategóriában Reich László Pesti Csillagok című alkotásával nyert.

Gosztola S. Ábris Csavargó című kisjátékfilmjével győzött, a zenés klip kategóriában pedig Csepeli Eszter alkotása bizonyult a legjobbnak, míg a dokumentumfilmekkel pályázók között Farkas Csaba kapta a kitüntetést.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói számára meghirdetett kategóriában Reich Dániel nyert, aki a díjkiosztó után elmondta: az általa elnyert díj speciális voltát az adja, hogy a társaság a teljes kamera-felszerelés bérlését biztosítja a nyertes számára egy játékfilm elkészítéséhez.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e tervei arra, milyen filmet forgat a felszereléssel, az ifjú operatőr úgy válaszolt: “tervek vannak, de most először is producerekre van szükség.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik