Élet-Stílus

A BL-ben csodabogárként néztek a Lokira

Kiss Zoltán, a Loki csapatkapitánya csupa kellemes emléket őriz a BL-ről, annak ellenére, hogy csapata nem szerzett pontot. Igaz, az ellenfelek szerint a DVSC-nek így is a Guinness-rekordok könyvében kellene szerepelnie.

Egy szóval hogyan jellemezné a Loki BL-szereplést?

Felejthetetlen. Hozzáteszem, hogy remélhetőleg nem csak nekünk, játékosoknak, hanem a szurkolóknak is az volt. Annak ellenére, hogy nem sikerült pontot szereznünk.

Adódik a kérdés: ennyi a különbség a magyar labdarúgás és az európai elit között, vagy esetleg „benne maradt” egy-két pont a csapatban?

Akadtak mérkőzések, amelyeken talán szerezhettünk volna pontot, de a tabella hűen tükrözi, hol a helyünk. A Bajnokok Ligája más világ, és sajnos nagyon messze van a magyar futballtól. Ráadásul nagyon erős csoportba kerültünk, amelyben mindenki a Fiorentinát tartotta verhető csapatnak, erre az olasz gárda első helyen jutott tovább.

Melyik volt az a mérkőzés, amelyen pontot szerezhettek volna?

Elsősorban a Liverpool elleni hazai találkozónk, amelyen a kilencvenedik percben Adamo Coulibaly nagy helyzetet hagyott ki, ha azt berúgja, akkor vélhetően döntetlen a vége.

Mi szükséges ahhoz, hogy a Debrecen, vagy esetleg valamelyik másik magyar csapat sikeresebben szerepeljen a Bajnokok Ligája főtábláján?

Először is egy erős bajnokság. Ahhoz, hogy előrébb lépjünk nem hatot, hanem legalább harminc ilyen szintű, tempójú mérkőzést kellene vívnunk. Van persze más gond is, de nem hiszem, hogy nagyon ecsetelnem kellene, holt tart jelenleg a magyar futball…
Járt Liverpoolban, Lyonban és Firezében az ősszel. Az említett helyeken milyen véleménnyel voltak a magyar bajnokcsapatról?

Azt mondták, a Guinness-rekordok könyvében kellene szerepelnünk.

Merthogy?

Mivel ilyen hátérrel, ilyen költségvetésből ideáig, jelesül a Bajnokok Ligája főtáblára jutottunk. Az európai élfutball – ahogy már említettem – tényleg más világ. Liverpoolban például legalább annyian, vagy inkább többen dolgoznak csak a pályán, mint ahányan összesen nálunk, itt a klubnál. A pénzről, az anyagi lehetőségekről meg ne is beszéljünk. Legfeljebb csak annyit: Liverpoolban a huszonötödik játékos is többet keres annál, mint amennyi a Debrecen évi költségvetése. Azért ez nagyon sok mindent elárul…

A BL-ben csodabogárként néztek a Lokira 1

A Loki a BL-szerepléssel közel kétmilliárd forintot keresett, ezt a csapatba „visszaforgatva” hasznot hozhat? Erősítésekkel garantálható az előrelépés?

Hallottam, hogy Debrecenben egy utánpótlásbázis felépítésén, pályák létrehozásán fáradoznak, és ezt remek ötletnek tartom, ha úgy teszik, az előrelépés zálogának. Szerintem fontosabb ez, mint légiósok után futni. Nem olyan sok ez a pénz, ha azt vesszük, hogy egy-egy klasszis mennyibe kerül, olyat nem is tudnánk igazolni ennyiből.

Nem csak jöhetnek, mehetnek is játékosok a Bajnokok Ligája-szereplést követően, hallani, hogy többekre szemet vetettek európai élcsapatok?

Én is hallom a híreket, miszerint néhány játékos felhívta magára a figyelmet.

Az ön esetében is igaz ez?

Én egyelőre nem tudok róla…

A BL-lel kapcsolatban melyik a legkellemesebb emléke?

Minden pillanatát élveztem, örülök, hogy belekóstolhattam ebbe a különös, nagyszerű világba. Függetlenül az eredménytől az összes találkozó fantasztikus élmény, felejthetetlen a Bajnokok Ligája-himnuszt tömött lelátók előtt hallgatni.

Tüske, kellemetlen érzés nincs is önben?

Amiatt, hogy sok gólt kaptunk, lehetne bennem egy kis csalódottság, de igazán nincs, hiszen Anglia, Franciaország és Olaszország egy-egy topcsapata ellen játszottunk. Visszatekintve az őszre, a BL-szereplésre, csakis kellemes, pozitív emlékeim vannak.

A BL-ben csodabogárként néztek a Lokira 1

Ha már a kapott gólokat említette: a 19 közül nagyon sok hiba, figyelmetlenség következménye volt. Ez a rutintalanságnak, a tapasztalatlanságnak tudható be?

Minden gólt hiba előz meg, ha valakinek 30 méterről elsül a lába, akkor is mondhatjuk, hogy valaki hibázott, hiszen nem állt a rúgó elé. De persze tény, hogy ezen a szinten minden egyes megingásért nagy árat kell fizetni, erről a Juventus is tudna mesélni.

Felteszem, szívesen próbálkozna újra a BL-ben?

Nagyon nehéz út vezet odáig. Először is az élre kellene állni a bajnokságban, leelőzni a szintén remek erőkből álló Videotont, és meg is illene tartani az előnyt. Aztán ott van a többfordulós selejtező, amelynek sorsolásánál nem árt egy kis szerencse is. Szóval rögös az út a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájáig, de természetes odavágyunk, hiszen, aki belekóstolt, újra át szeretné élni mindazt, amit a Bajnokok Ligája ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik