Élet-Stílus

Fémet a fa alá!

Körképünkben népszerű és bátran ajánlható karácsonyi ajándéktippeket sorolunk fel a teljesség igénye nélkül.

  • Okostelefonok

    Ajánlott okostelefonok,
    főbb előnyök

    Ár
    Apple iPhone 3GS
    • App Store-háttér
    • Elődjénél kétszer gyorsabb
    • Javított kamera
    Csomagfüggő, 990 forinttól a T-Mobile-tól
    Motorola Droid
    • Az első Android 2.0-s telefon
    • Google Maps-navigáció
    Itthon még nem forgalmazzák (480 euró)
    HTC Hero
    • Egyelőre az egyetlen szolgáltatótól vásárolható androidos készülék
    Csomagfüggő, kb.100 ezer forint a Vodafone-tól
    Nokia 97
    • Komplett Qwerty-billentyűzet
    • Kiváló kamera
    Kb. 120 ezer forinttól
    Palm Pre
    • Komplett Qwerty-billentyűzet
    • Web OS operációs rendszer párhuzamos feladatfuttatással
    Itthon még nem forgalmazzák (150 dollár)

    Immáron több mint két éve, hogy az Apple kijelölte az okostelefonok jövőbeni irányát, azóta pedig minden gyártó igyekszik befogni a cupertinói mérnököket. A mobilok területén azonban mégsem maga a készülék dönt, hanem annak használhatósága. Ahogy Steve Jobs Apple-elnök is mindig hangsúlyozza, a lényeg a szoftverben van. Valóban, a versenytársak mára gyorsan befogták a céget, és képességeikben szinte azonos érintőképernyős készülékeket dobtak piacra. A verseny ma már a szoftverek területén folyik. Az Apple által kitalált online piactér, ahol a felhasználók kedvükre válogathatnak a nekik tetsző programok ezreiből, igazi sikertényező, amelyet nehéz lemásolni. A cégnél nemrégiben jelentették be, hogy az App Store túllépte a kétmilliárd letöltést, amelyet a többi gyártó hasonló megoldása egyelőre nem tud megközelíteni. Egyelőre a legnagyobb versenytárs a Google, amelynek Android mobiloperációs rendszere méltán sikeres kezdeményezés, és egyre több gyártó saját megoldás helyett erre a platformra hozza ki készülékét. Erre állt rá a Motorola is, amelynek legújabb sikergyanús terméke a Droid, amely Milestone néven debütált Németországban. Sajnos itthon a mobilszolgáltatók egyelőre nem sietnek a tengerentúlon annyira sikeres androidos telefonok bevezetésével. Egyelőre a HTC Herót kaphatjuk meg viszonylag borsos áron, de aki okostelefon vételét tervezi, annak érdemes kipróbálnia.
    Fémet a fa alá! 1

  • Érintőképernyős számítógépek

    Ajánlott érintőképernyős számítógépek

    HP Touchsmart széria
    ASUS EeeTop PC
    Dell Studio One
    Lenovo Idea Centre
    Sony Vaio L

    Eljött az idő, hogy kukába dobjuk az egeret és a billentyűzetet. Legalábbis a fejlesztések trendje mindenképpen ebbe az irányba tereli a felhasználókat. Az apróbb készülékek, telefonok és netbookok mellett most már a nagy képernyőket is kedvünkre tapogathatjuk. Azzal, hogy a Microsoft legújabb 7-es operációs rendszerébe beépítette az érintőképernyős vezérlés támogatását, igazi lökést kapott az iparág. Nem kétséges, hogy 2009 után a jövő év kétségkívül az ilyen komplett gyártói számítógépek versenyéről fog szólni.

    Fémet a fa alá! 1

    Az idei év során már szinte mindegyik nagy gyártó előrukkolt egy saját megoldással, amelyek nagyjából csak külalakjukban különböznek egymástól. Közös jellemzőjük, hogy általában nagy, multitouch (többujjas vezérelhetőség) tulajdonsággal ellátott monitorral egybeépített gépekről van szó. Ebben a készülékben található minden, ami egy normál gépet egyébként is jellemez: dvd-író, sok USB-csatlakoztathatóság, merevlemez és minden más. A termékek előnye egyben hátrányuk is. A felhasználók gyakorlatilag egy teljesen komplett gépet kapnak előretelepített Windows 7-essel, amelyet már csak egy monitorhoz hasonlóan be kell kapcsolni. A hátulütő, hogy a gépek általában nem szétszedhetők, tehát a hardverelemek nem cserélhetők. Bár a gépek abszolút alkalmasak átlagos otthoni felhasználásra, erős grafikai támogatást igénylő programok (mindenekelőtt játékok) futtatására nem a legalkalmasabbak. Akinek ez a fontos, de nem szeretne lemondani az érintőképernyős vezérlésről, annak még mindig lehetősége van arra, hogy egy speciális monitort kössön mostani PC-jéhez.

  • Tévé és internet

    Nettel beoltott tévékészülékek

    Alkalmas készülékek
    Főbb elérhető alkalmazások
    Samsung 6-os és 7-es sorozat
    YouTube, Flickr, Yahoo widgets, Texas Hold’em Poker, Blockbuster
    LG LH50-es sorozat
    YouTube, Netflix
    Sony Z-sorozat
    YouTube, Yahoo widgets
    Philips 8000-es és 9000-es sorozat
    YouTube, Netlog, eBay

    A nagy televíziógyártók legújabb szériái bevitték az internetet a készülékekbe. Az egyszerre tévézni és böngészni is szerető embereknek tehát egyértelmű, mi lehet a következő karácsonyi ajándék. Mivel idén ősszel már kijöttek a gyártók jövő évi modelljei is, az ideiek ára várhatóan esni fog, így elérhető közelségbe kerülnek az internetképes tévék. Természetesen a készülékek egyelőre nem teljes böngészési élményt kínálnak – úgynevezett minialkalmazások segítségével (widget) szörfölhetünk a netes tartalmak között. Ezek a programok általában tematikus információkat szolgáltatnak, ilyen például az időjárás, a hírek vagy a tőzsdei adatok. Szinte az összes gyártó beveti az igazi adu ászt is azzal, hogy a YouTube videomegosztó portál segédprogramját is elérhetővé teszi. A legtöbb esetben ezzel például a teljes videós tartalomhoz hozzáfér a „néző” – kizárólag a távirányítót használva. A widgetek alapvetően a gyártók internetes honlapjairól, egy galériából frissíthetők, ám valószínűleg nem vagyunk messze egy App Store-szerű fizetős modell bevezetésétől sem. Első lépésként az LG kínálatában elérhetővé tette a népszerű Netflix online videokölcsönző szolgáltatás segédprogramját, amellyel a havidíjért cserébe közvetlenül a tévén keresztül nézhetjük a filmeket. Rossz hír, hogy egyelőre a Netflix kizárólag az amerikaiak számára érhető el csakúgy, mint az LH50-es készüléktípusok.

  • Fotólabort az otthonunkba

    Ajánlott otthoni fotónyomtatók

    HP Photosmart-sorozat
    Canon PIXMA-sorozat
    Epson Stylus Photo PX-sorozat
    Brother DCP-330C

    Régen elmúltak már azok az idők, amikor egy fotót csak 2-3 nap múlva kaphatott kézhez az ember. Az elmúlt években pedig már az otthoni fotónyomtatás is elérhető bárki számára. A gyártók készülékeinek nyomtatási minősége ma már eléri a professzionális laborokban megszokottat, és a piacon lévő termékek ára is radikálisan csökkent az elmúlt években. A HP idén ősszel bemutatott, új Photosmart termékcsaládjának belépő ára például 25 ezer forint körül van, és ezért egy olyan gépet kap az ember, amelynek minőségére nem lehet panasz. Kérdés azonban, hogy jelent-e megtakarítást az otthoni nyomtatás a manapság gyors és akár online is elküldhető szolgáltatások esetében. Szinte az összes népszerű elektronikai szaküzletlánc mindegyikében talál már az ember úgynevezett fotókioszkokat, amelyeknél saját maga hívhatja elő vagy rendelheti meg képeit körülbelül 40–80 forintos egységáron. Az otthoni nyomtatás ezeket az árakat bizonyosan nem tudja felülmúlni. A HP új szériájához kínál fotónyomtatási csomagokat is, amelyben az ember megtalálja az összes színes patront és száz normál fotópapírt is, a képek egységára így körülbelül 80–90 forintra jön ki. Az otthoni masinák igazi előnye, hogy kényelmesen kipróbálgathatók a különböző beállítások, és nem vész kárba a rossz minőségű képsorozat sem, hiszen – egyesével – rögtön látjuk az eredményt. Emellett pedig ma már számos kényelmi funkciót is nyújtanak a multifunkcionális eszközök a szkenneléstől az érintőképernyős működésen át a drót nélküli – tehát pl. wifin kommunikáló – nyomtatásig.

  • Netbookőrület

    Néhány friss netbook

    HP Mini 311C
    Lenovo S12
    Asus Eee PC T91

    Szinte felüdülés olyan népszerű informatikai kütyüt találni, amely kategóriát nem az Apple talált ki. A netbook kategóriát gyakorlatilag az első ASUS Eee PC sikerétől datáljuk, és azóta töretlen fellendülés vette kezdetét a piacon. Szinte már minden magára valamit is adó gyártó előhozakodott saját megoldásával, csak pont az Apple várat magára. A kis noteszgépek igazi előnye, hogy akár egy kisebb női táskában is kényelmesen elférnek, és viszonylag könnyűek is. Fontos azonban megjegyezni, hogy sokat nem várhatunk ezektől a készülékektől, hiszen távolról sem közelítik meg nagytestvéreik teljesítményét. Főleg azoknak ajánlható, akik útközben is gyakran megnéznék e-mailjeiket, és nincs okostelefonjuk. Valójában, ha valaki egy tablettel vagy például internetképes Nokia N97-essel rendelkezik, akkor kissé feleslegesnek tűnnek ezek a gépek, hiszen HD-videót sem igazán képesek lejátszani, gépelni meg ugyanúgy kényelmetlen rajtuk. Aki azonban mégis egy ilyen megvételére szánja el magát, annak érdemes az őszi új termékek között böngésznie. Az Nvidia kihozta új, kifejezetten ezekbe a kütyükbe szánt, Ion névre hallgató grafikus vezérlőjét. Ennek segítségével például már némiképpen kiküszöbölhetők a fenti problémák is. Ilyen került például a Lenovo S12-esbe és a HP Mini 311C-be is, bár érdekes módon utóbbit még mindig a Windows XP-vel szállítják.

  • Kabáthoz zsebeket

    Külső tárak

    Samsung S2 Portable 2,5”, 500 Mbyte, ár: kb. 22 ezer forint
    LG HX család, 1 Tbyte, ár: kb. 27 ezer forint
    Western Digital My Book Studio, 1 Tbyte, ár: kb. 37 ezer forint
    Seagate Free Agent Xtreem, 1,5 Tbyte, ár: kb. 47 ezer forint

    Érdekes ajándék lehet az idei ünnepekre egy külső merevlemez is. A HD-felbontású filmek elterjedése jelentősen megnövelte a számítógépes háttértárak méretigényét. Az egyszerűen USB-csatlakozással a gépekhez köthető külső merevlemezek akár már egy terabyte-nyi adatot képesek tárolni, s mindezt kevesebb fogyasztással, mint egy belső winchester. Egy ekkora merevlemez már akár több száz nagy felbontású filmet is képes tárolni, így ember legyen a talpán, aki megtölti. És mivel a termékek ára rohamosan csökken, már a tárolás költsége is jobban megéri, mintha adatainkat dvd-kre írnánk ki. Idővel várható, hogy a külső lemezek egyszerű csatlakoztathatóságuk és praktikus kivitelük révén teljesen leváltják belső társaikat, és több mint valószínű, hogy a hordozható „rackes” időszaknak végleg vége szakad. Vásárláskor érdemes odafigyelni, hogy míg a nagyobb, 3,5 hüvelykes technológiával készült változatok általában külön tápegységgel kapják az energiát, addig a kisebb, 2,5-es változatoknak elég az USB-kábel is. A kínálatra ránézve gyorsan észrevehető, hogy az USB 2.0 vált standard csatolófelületté, azonban a terabyte nagyságú tárolóknál az ezzel elérhető kommunikációs sebesség kezd kevéssé válni. Erre megoldás jelenleg a külső eSATA-s csatolófelület vagy későbbiekben az USB 3.0-támogatás lehet.

  • További érdekes ajándékötletek

Mifi – apró mobil zsebwifi
Érdekes fejlesztés az itthon csak egy-két hónapja megjelent, úgynevezett mifi, amelynek lényege, hogy a mobilinternetet osztja el – wifi-elérést csiholva belőle. Az igen apró készülékbe egy mobilinternetes előfizetést tartalmazó SIM kártyát kell helyezni, amely igen egyszerű beállítások után máris hotspotként jelenik meg a wifi-képes készülékeken. A tulajdonságok között természetesen megtalálható a megfelelő titkosítás és némi hálózati tűzfal-beállítási lehetőség is. Egyelőre ilyen kütyü Novatel Mifi néven csak a Pannonnál kapható igen borsos, negyvenezer forintos áron. Ennyiért viszont akár értelmét is vesztheti a dolog, hiszen pár ezerért már eszközökkel együtt vehető mobilinternetes hozzáférés. Ráadásul az új Windows 7 segítségével – a Mac-gépekkel pedig már régebb óta – külön eszköz nélkül, szoftveresen is megoldható a mobilnet elosztása.

Fujifilm Fine Pix Real 3D
Több internetes kritika egyszerűen az év kamerájának nevezi a Fuji új készülékét. Pedig elég nagyméretű, kinézetre csúnya és nagyon drága is (kb. 150 ezer forint). Azonban mégis megérdemli a kiemelt figyelmet, mivel két lencséjének köszönhetően igazi 3D-s képeket képes készíteni. Már korábban is voltak próbálkozások ilyen készülékek kifejlesztésére, például több korábbi Pentax kamera tudott is 3D-módban felvenni. A Fujinál viszont eggyel tovább léptek, és nem kell külön szemüveg sem, hogy életszerűen lehessen élvezni a visszanézett képeket. A készülék képes filmeket is felvenni, és saját LCD-jén három dimenzióban visszanézhető az eredmény. Nagy hátránya, hogy sajnos nagyon speciális körülmények kellenek az igazi 3D-s sikerhez, emellett pedig be kell ruházni extra kivetítőkre is, mivel az átlagos otthoni monitor nem képes ilyen technikát megjeleníteni.

Fémet a fa alá! 1

Töltsünk iPhone-t
Talán a legnagyobb kritika, amely az Apple mobilt
érheti, az a gyenge akkuja, mely ráadásul nem is cserélhető. Ha a
telefont intenzíven használjuk, és sokat internetezünk 3G-n,
örülhetünk, ha estig kibírja a reggel töltött készülék. Nem meglepő,
hogy sok kiegészítő jelent meg a hiba orvoslására. Talán a legfurcsább
ezek közül az iPhone napelemes tok, amely nemcsak védi a készüléket, de
útközben tölti is, bár ehhez ajánlatos nem zsebre rakni. A termék bár
nem tetszetős, itthon is kapható, körülbelül 11 ezer forintos áron. Egy
új fejlesztés pedig a biciklizés közben tölti majd a mobilt. Egyszerű
generátor módjára a tekerés közben kap energiát telefonunk, így akár
napi több óra biciklizéssel megspórolhatjuk a konnektor használatát. A
bemutatót jövő márciusra ígérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik