Élet-Stílus

Sima vereséggel zárt a Loki – videó

A Debrecen a hatodik, egyben az utolsó mérkőzését is elveszítette a Bajnokok Ligájában: a magyar bajnok, akárcsak Budapesten, Franciaországban is 4-0-ra kapott ki az Olympique Lyontól.

A Loki kissé tartalékos összeállításban lépett pályára utolsó csoportmeccsén, Polekszics, Rudolf és Leandro el sem utazott Lyonba, igaz, a már továbbjutott francia csapat is jegelte néhány ászát, Källström, Lisandro López és Pjanic is csak a kispadon kapott helyet. A Lyon azonban nélkülük is nagy lendülettel kezdett, és bár félő volt, hogy felborul a pálya, néhány ígéretes beívelésen mást nem tudott felmutatni a hazai csapat.

Negyedóra elteltével valamelyest kijött a szorításból az addig a védekezéssel és a játék lassításával bíbelődő Loki, sőt, a meccs addigi legnagyobb helyzetével rukkolt elő, de Czvitkovics szabadrúgása után Lloris vetődve védett. Ugyanakkor csak rövid ideig zajlott kiegyenlített játék a pályán, a Lyon kisvártatva két helyzetet is összehozott (közte egy lesgólt), majd Varga hibája nyomán egy harmadikat is, amelyet gólra is váltott: Govou lövésénél Pantics csak kiütni tudta a labdát, Gomis pedig közelről a hálóba gurított.

Olympique Lyon-Debrecen 4-0

A folytatásban – egy gyengécske Coulibaly lövést leszámítva – az történt a pályán, amit a Lyon akart, Claude Puel csapata kézben tartotta a mérkőzést, majd a 45. percben az előnyét is megduplázta. Bastos használta ki azt, hogy az idő közben beállt Pjanic szabadrúgásnál elaludtak debreceni a védők – a bal alsóba lőtt.

A szünet után még nagyobb fölényben volt a Lyon – a statisztika, a labdabirtoklás arányának alakulása is erről tanúskodik -, könnyedén került helyzetbe, és újabb két góllal végleg padlóra küldte a nem éppen azonos erők küzdelmébe belefáradó, kissé kedvét is veszítő Lokit. Előbb Bastos lövésszerű indítását követően Pjanic lőtt közelről a kapuba (feltehetjük a kérdést: hol voltak a védők?), majd a végig nagyon aktív Cissokho lőtte ki 18 méterről a bal alsó sarkot. A Loki ugyanúgy 4-0-ra kapott ki a francia csapattól, ahogy Budapesten – hiába, ennyi a különbség a magyar labdarúgás és Európa krémje között -, és nulla ponttal, egy híján 20 kapott góllal vett búcsút a Bajnokok Ligájától – persze már az is nagy szó, hogy eljutott a főtábláig és sztárklubok ellen játszhatott.

A Lyon – amely a végén Källströmöt és Lisandro Lópezt is bevetette – sima győzelemmel tett pontot hatmeccses nyeretlenségi sorozatának végére, de így is csak másodikként zárta a csoportüzelmeket, miután a Fiorentina nyerni tudott a Liverpool otthonában.



GALÉRIA




GALÉRIA



Rafa Benítez legénysége Benajun fejesével ugyan vezetett az Anfieldre látogató Fiorentina ellen, az olasz csapat azonban a szünet után egyenlített, Jörgensen 13 méterről lőtt a bal alsó sarokba. Az egyenlítő gólhoz Gilardino asszisztált, aki a 92. percben – mintegy hat méterről – a győzelmet is megszerezte a Fiorentinának.

Az Inter és a Barca is továbbment, kapusgól Liege-ben

Az F csoportban az utolsó kör előtt mind a négy csapat reménykedhetett a továbbjutásban, ám végül – ahogy arra a sorsolás pillanatában tippeltünk volna – a címvédő Barcelona és az Inter került a legjobb 16 közé. A katalán sztárcsapat számára pedig nem kezdődött valami jól a kijevi találkozó, hiszen már a 2. percben előnybe került a házigazda Dinamo. Sevcsenko szabadrúgása után Milevszkij középen még belepiszkált a labdába, és ez igencsak megzavarta Víctor Valdést, aki képtelen volt védeni.

Dinamo Kijev-Barcelona 1-2

A címvédő persze nem hagyta annyiban a dolgot: a közelről, becsúszva eredményes Xavi révén a 33. percben egyenlített, majd a hajrában az aranylabdás Messi pazar szabadrúgásgóljával a győzelmet, egyúttal a csoport első helyét is megszerezte.

Az Inter Balotelli vezetésével verte a vendég Rubin Kazanyt. A nehezen kezelhető, amúgy kiváló képességű csatár előbb nem akármilyen mozdulattal, sarokkal (!) adott gólpasszt a nyolc méterről léc alá bombázó Eto’ónak, majd szabadrúgásból, mintegy 30 méterről maga is betalált – egy bombagóllal alakította ki a 2-0-ás végeredményt.

Inter-Rubin Kazany 2-0

A hétvégi forduló után edzőt váltott Stuttgartnak mindenképpen győznie kellett hazai pályán az Unirea Urziceni ellen, és nyert is, ráadásul alig 11 perc alatt eldöntötte a mérkőzést. Marica egy pontos fejessel nyitotta meg a gólok sorát, majd egy kontra során Träsch lőtt 16 méterről a jobb alsó sarokba, aztán Pogrebnjak ültetett be a hintába két védőt, mielőtt a kapus lábai között a hálóba továbbított. A szünet után – Semedo első BL-góljával – ugyan szépített a román csapat, ám a folytatást illetően annak is örülhetett, hogy nem kapott újabb gólokat, és megúszta 3-1-es vereséggel.

VfB Stuttgart-Unirea Urziceni 3-1

A G csoportból már korábban továbbjutott Sevilla Kanouté büntetőből szerzett góljával már a 8. percben előnybe került a vendég Rangersszel szemben, amelynek a hajrában ugyan akadtak helyzetei, ezzel együtt vert seregként lépett le a nemzetközi porondról.

Az Olympiakosz hazai pályán 1-0-ra verte a sérülésektől sújtott Arsenalt, amelynek utazókeretébe kilenc olyan játékos került be, aki amúgy az „ágyúsok” tartalékcsapatát erősíti. A görög együttes győztes gólját Leonardo szerezte: a brazil futballista a kivetődő Fabianski alatt 16 méterről lőtt a kapu közepébe. Az angol gárda a hajrában mindent megtett az egyenlítésért, de nem járt sikerrel, de így is csoportelsőként végzett.

Standard Liege-AZ Alkmaar 1-1

A H jelű kvartettben a második hely az Olympiakoszé, a harmadik pedig a Standard Liegé, amely a kapus (!), Bolatnak a fejesgóljával a 95. percben egyenlített az AZ Alkmaar ellen, és ezzel kiharcolta az Európa Ligában való szereplés jogát.


Bajnokok Ligája, 6. forduló


E csoport:


Olympique Lyon (francia)-Debrecen 4-0 (2-0)

Lyon, Stade de Gerland, v.: Meyer (német)

Gól: Gomis (25.), Bastos (45.), Pjanic (59.), Cissokho (76.)
Lyon: Lloris – Reveillere, Cris, Boumsong, Cissokho – Makoun (Källström, 73.) – Govou (Pjanic, 30.), Gonalons, Delgado, Bastos – Gomis (L. López, 67.)

Debrecen: Pantics – Bodnár (Bernáth, 52.), Mészáros, Mijadinoszki, Laczkó – Czvitkovics, Szélesi, Ramos (Kiss Z., 57.), Szakály (Feczesin, 75.) – Varga – Coulibaly

Liverpool (angol)-Fiorentina (olasz) 1-2 (1-0)

Liverpool, Anfield, v.: Skomina (szlovén)

Gól: Benajun (43.), ill. Jörgensen (63.), Gilardino (90.)



A csoport végeredménye:

1. Fiorentina 15 pont
2. Olympique Lyon 13
3. Liverpool 7
3. Debreceni VSC 0



F csoport:


Dinamo Kijev (ukrán)-Barcelona (spanyol) 1-2 (1-1)

Kijev, Valerij Lobanovszkij Stadion, v.: Webb (angol)

Gól: Milevszkij (2.), ill. Xavi (33.), Messi (86.)

Internazionale (olasz)-Rubin Kazany (orosz) 2-0 (1-0)

Milánó, Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), v.: Vink (holland)

Gól: Eto’o (38.), Balotelli (63.)

A csoport végeredménye:

1. Barcelona 11 pont
2. Internazionale 9
3. Rubin Kazany 6
4. Dinamo Kijev 5



G csoport:


VfB Stuttgart (német)-Unirea Urziceni (román) 3-1 (3-0)

Stuttgart, Mercedes-Benz-Arena, v.: Kassai (magyar)

Gól: Marica (5.), Träsch (8.), Pogrebnjak (11.), ill. Semedo (46.)



Sevilla (spanyol)-Glasgow Rangers (skót) 1-0 (1-0)

Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán, v.: Layec (francia)

Gól: Kanouté (8., 11-esből)

A csoport végeredménye:

1. Sevilla 13 pont
2. VfB Stuttgart 9
3. Unirea Urziceni 8
4. Glasgow Rangers 2

H csoport:


Olympiakosz (görög)-Arsenal (angol) 1-0 (0-0)

Pireusz, Georgiosz Karaiszkakisz Stadion, v.: Batista (portugál)

Gól: Leonardo (47.)



Standard Liege (belga)-AZ Alkmaar (holland) 1-1 (1-0)

Liege, Maurice Dufrasne, v.: Atkinson (angol)

Gól: Lens (42.), ill. Bolat (95.)

A csoport végeredménye:

1. Arsenal 13 pont
2. Olimpiakosz 10
3. Standard Liege 5
4. AZ Alkmaar 4

A legjobb 16 közé jutott csapatok: Barcelona (címvédő, spanyol), Real Madrid (spanyol), Sevilla (spanyol), Internazionale (olasz), AC Milan (olasz), Fiorentina (olasz), Chelsea (angol), Manchester United (angol), Arsenal (angol), Girondins Bordeaux (francia), Olympique Lyon (francia), VfB Stuttgart (német), Bayern München (német), FC Porto (portugál), CSZKA Moszkva (orosz), Olympiakosz Pireusz (görög)



Az Európa Ligába került csapatok: Liverpool (angol), Rubin Kazany (orosz), Unirea Urziceni (román), Standard Liege (belga), Juventus (olasz), VfL Wolfsburg (német), Olympique Marseille (francia), Atlético Madrid (spanyol)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik