Élet-Stílus

Kié lesz Sztálin bal füle?

Különleges műtárgy kerül szerda eset kalapács alá a Nagyházi Galériában: Sztálin 1956-ban ledöntött óriási szobrának a bal füle. Kikiáltási ár 2,4 millió forint.

A sztálinizmus és Rákosi diktatúrájának nyolc méter magas szimbólumát 1951. december 16-án délelőtt, nyolcvanezer ember jelenlétében avatták fel. A hétköznapi embereknek, de még a magyar pártvezetésnek is azt sugallta, hogy van egy felsőbb hatalom, amely éberen figyeli alattvalóit. A hat és fél tonnás bron monumentum azonban nem egész öt évig rémísztgette a Városliget felé sétálókat. 1956. október 23-án, a forradalom első napjának estéjén tízezrek előtt döntötték le. (Az egyetemisták 13. pontja ez volt: „Követeljük, hogy a sztálini zsarnokság és politikai elnyomás jelképét, a Sztálin-szobrot a leggyorsabban bontsák le, és helyébe az 1848–49-es szabadságharc hőseinek és mártírjainak méltó emlékművet emeljenek.”) A forradalom e jelképes aktusa után a hatalmas talapzaton csak a csizmák maradtak. A művészettörténészek által a szocialista realizmus egyik legkifejezőbb alkotását a tömeg darabokra törte-zúzta.

Mikus Sándor Kossuth-díjas szobrász alkotásának darabjairól az utókor nem sokat tud. Legnagyobb előkerült része az egyik kéz volt, amelyet Pécsi Sándor színész rejtegetett évtizedekig, s amely ma a Nemzeti Múzeumban látható. Tavaly a debreceni MODEM Szocreál kiállításán aztán feltűnt a generalisszimusz egyik szeme, és egyik füle.

A legendás bal fület a szobordöntés után egy Kiss Miklós nevű férfi vitte haza, s rejtegette haláláig a pincéjében. A fia később átadta a mai tulajdonosnak, Bakos Józsefnek. Ő bocsátotta a MODEM rendelkezésére, és most Nagyházi Galéria árverésére. A kikiáltási ár 2,4 millió forint.

Az aukción egyébként számtalan magyar és külföldi festő képei közül válogathatnak az érdeklődők. Kopttextilek, antik, római és görög műtárgyak valamint egy budapesti magángyűjtemény közel száz darabos keleti tárgy kollekciója is kalapács alá kerül.

A fül

A fül

A XIX-XX. századi “képözönben” többségében magyar festők művei licitálhatók. Csak nemrég bukkant fel Vaszary Jánosnak az 1899 körüli évekre datált, Pipacsos réten című vászna, amely föltekerve, erősen sérült állapotban egy Andrássy úti lakás felújítása során került elő. Akkor restaurálták és egy másik aukciósházban vitték kalapács alá 32 millió forintért, Nagyháziéknál, most 12 millióra tartják. Vaszarytól a velencei biennálét megjárt, sokszor reprodukált Vadászatot is meg lehet szerezni, a licit 10 millió forintról indul.

A festmények között van egy Gulácsy Lajos-tájkép, amelyért 12 milliót szeretnének kapni, a Parkban című Gulácsy-akvarell kikiáltási ára pedig 4,8 millió forint. Rippl-Rónai Józseftől egy érzéki női hátakt, olajjal, vászonra festve, és egy légiesen finom Zorka-portré a kínálat 8, illetve 4 millió forintért. Hasonló árakon lehet versenybe szállni többek között Kádár Béla, Aba Novák Vilmos, Thorma János, Koszta József és Márffy Ödön festményeiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik