Élet-Stílus

Törvénymódosítás a bundabotrány miatt

Az MLSZ elnökének meghallgatása után az Országgyűlés illetékes bizottsága törvényváltoztatást javasolt a bundabotrányban kialakult helyzet miatt.

Az Országgyűlés sport és turisztikai bizottsága szerint a magyar kormánynak meg kell fontolnia, hogy szükséges-e törvényeket módosítani az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bundabotránnyal kapcsolatos vizsgálatát követően.

Az erről szóló állásfoglalást a bizottság keddi ülésén szavazták meg a tagok, miután meghallgatták Turi András, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, és Simóka Bea, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkárai, valamint Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökének beszámolóit.

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke szerint az illetékes minisztériumok és az MLSZ is lassan reagált a kirobbant botrányra, pedig az ügy sokkal súlyosabb annál, minthogy a magyar igazságszolgáltatás konkrét információkra várjon az UEFA-tól, vagy a szintén vizsgálódó bochumi ügyészségtől.

Turi István erre reagálva azt mondta: a szóban forgó ügyben titkos információgyűjtés zajlik, ezért nagy jelentősége van annak, hogy mikor mit tesznek. A szakállamtitkár megerősítette azt is, hogy addig, amíg konkrét információk nem érkeznek az UEFA-tól, a sajtóban megjelent hírek csupán spekulációnak tekinthetők.

Kisteleki a bizottság elnöke és a tagok kérdéseire reagálva elmondta, hogy a gyanúba keveredett utánpótlás-válogatottak szövetségi kapitányainak jelentéseiben semmilyen utalás nem volt arra, hogy a játékosok közül bárkit is megpróbáltak volna megvesztegetni. Hozzátette, hogy az MLSZ még kedden meghallgatja az állítólagosan érintett személyeket. Kisteleki szerint Bánki azt igyekezett sugallni, hogy az MLSZ alszik, miközben a sportbizottság hihetetlenül aktív az ügyben.

Helmeczy László, az MLSZ alelnöke mindehhez hozzátette, hogy a jelenlegi sporttörvény szerint legfeljebb öt évre lehet eltiltani azt a sportolót, aki bármilyen fogadási ügyben érintett, ezért az MLSZ azt javasolja, hogy ennek a módosítását érdemes megfontolni. Helmeczy azt is elmondta, hogy a magyar szövetség a saját fegyelmi szabályzatában is tervez módosítást, mégpedig azt, hogy a csalásról vagy vesztegetési kísérletről tudomást szerző sportoló, sportvezető, vagy játékvezető azonnali hatállyal köteles feljelentést tenni ilyen esetben.

benyújtják az olimpiai törvényt

Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága úgy döntött, még kedden benyújtja a 2020-as olimpiarendezési pályázatot előkészítő törvénytervezetet a Parlamentnek. A bizottság azok után hozta meg – egy tartózkodással – határozatát, hogy meghallgatta a tervezetet előkészítő BOM, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság képviselőit, illetve Simóka Bea sportszakállamtitkárt.

Szalay-Berzeviczy Attila, a budapesti olimpia előmozdítására alakult társadalmi szervezet, a BOM elnöke a tagok támogatását kérte, míg Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, valamint Gömöri Zsolt, az MPB vezetője elmondták, nem időszerű a kérdés tárgyalása, s ezzel egyetértett a szakállamtitkár is. A bizottság tagjai ugyanakkor úgy vélték, lehetőséget adnak a tervezet Parlament általi elfogadására, hogy felállhasson a pályázatot előkészítő bizottság.

Molnár Zoltán szerint a jelenlegi nehéz helyzetben a mindennapos gondok megoldása is komoly problémákba ütközik, többek között még a téli olimpiai szereplés biztosítása is nehézségeket jelent. Hangsúlyozta, hogy majd akkor kellene visszatérni a kérdésre, amikor jobb helyzetben lesz az ország, stadionok, s egyéb sportlétesítmények épülnek. A BOM-mal kapcsolatban jelezte, hogy a civil szervezetnek a MOB semmilyen felhatalmazást nem adott az olimpiával kapcsolatos ügyek intézésére, így nem is lett volna joga ilyen tevékenységet végezni.

Szalay-Berzeviczy Attila azt emelte ki, hogy a törvény elfogadásával a BOM tulajdonképpen megszűnne, s éppen az a cél, hogy az előkészítésre már hivatalos keretek között kerüljön sor, ne egy civil szervezet kedvétől és lehetőségeitől függjön. A törvény elfogadását azért tartja elengedhetetlennek, mert szerinte csak ezzel mutatkozik esély 2011-ben a pályázat benyújtására, s csak a 2020-as kandidálás lehet megfelelő alap egy 2024-es olimpiát megcélzó pályázat sikeréhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik