Élet-Stílus

Koppenhágán a világ szeme

Szélturbinaerdők, a világ legnagyobb földgömbje, olvadó jegesmedve a Remény Fővárosában – helyszíni beszámoló a koppenhágai klímacsúcsról.

A világ vezetői két hétre Koppenhágába gyűlnek: a Föld jövőjéről, a klímaváltozás megállításáról döntenek. A megegyezés kérdéses, az idő viszont sürget. A WWF Magyarország két munkatársa a helyszínen tartózkodik, és az FN.hu-n napról-napra beszámol a klímacsúcs eredményeiről, a koppenhágai utcák hangulatáról és a tárgyaláshoz kapcsolódó civil és hivatalos eseményekről.

A klímatárgyalások december 7 és 18 között folynak, a világ szinte minden országából érkeznek az állami küldöttségek. Egyrészt a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról másrészt egy új koppenhágai megállapodásról tárgyalnak majd. A tudósok szerint ahhoz, hogy elkerüljük a már visszafordíthatatlan katasztrófákat okozó éghajlatváltozást, az Ipari Forradalom előttihez képest az átlagos felmelegedés nem haladhatja meg a 2 Celsius-fokot 0,75 fok fölött tartunk.

De nem tettünk semmit…

Elképesztő hangulat uralkodik a dán fővárosban. Az érkező utazó, ha akarna sem tudna nem tudomást venni a közelgő klímakonferenciáról. A repülőtér érkezési oldalán valóságos plakáterdő fogadja a fáradt utasokat: minden civilszervezet, vállalat, Koppenhága városa, az Öresund régió (Koppenhága és Malmö) ezerféle módon hívja fel a figyelmet az eseményre, vagy tudatja, számára mennyire fontos a konferencia sikere.

A civilszervezetek reptéri plakátjain felbukkanak az államok vezetői, politikusai (Angela Merkel, Donald Tusk), akiket a technika segítségével megöregítettek. A hozzá tartozó szöveg: 2020: Sajnálom! Megfékezhettük volna a katasztrófális klímaváltozást… De nem tettük.

Készülődés a klímacsúcsra - KÉPGALÉRIA

Készülődés a klímacsúcsra – KÉPGALÉRIA

Olvad a jegesmedve

Az ENSZ mukatársai láthatóan felkészültek a fogadásra a reptéren egymást érték az információs pultok. Maga a repülőtér is fontosnak érzi, hogy részese legyen a konferenciának, és tudassa: 65 százalékkal csökkentette az egy utasra jutó CO2-kibocsátást. Az előcsarnokban például van egy mozgólépcső, előtte egy hatalmas molinó: egy percnyi szél energiája ezt a mozgólépcsőt két és fél órán át tudja működtetni.

Ahogy beljebb haladunk a belvárosba, hatalmas készülődés szemtanúi lehetünk. A város szinte összes terén találkozni valamilyen akció, kiállítás, látványesemény előmunkálataival. Van ahol éppen hatalmas jégtömbből faragnak jegesmedvét, ami majd lassan elolvad, ezzel is figyelmeztetve a drámai éghajlatváltozásra.

Egyébként a belvárost is plakáterdő borítja. Mindenhol a Hopenhagen kezdeményezéssel és annak hatalmas plakátjaival találkozhatunk. A Tivolihoz (Koppenhága vidámparkja) közeli téren már áll az órási (körülbelül 20 méter átmérőjű) hófehér gömb, melyre a Föld képét vetítik majd. Ez lesz a világ egyik legnagyobb földgömbje. Itt található még egy hatalmas karácsonyfa is, melyen az égősor csak akkor világít, ha a körülötte elhelyezett áramtermelő kerékpárokat valaki hajtja. A cél, hogy minél többen bekapcsolódjanak, méginkább
közösségi élménnyé téve a konferenciát.

Startvonalon

A konferencia előtti utolsó napon a városon végképp eluralkodott egyfajta karneváli hangulat. A város nyüzsög, a mindenhol ismert karácsonyi őrület keveredik a konferenciához kapcsolódó eseményekkel, és az egészből valami egészen különleges hangulat születik. Nincs olyan hely a városban, ahol ne a konferencia lenne a főszereplő. Van, ahol hatalmas falevelek, és van, ahol másfél méteres földgömbök erdeje emlékezteti a járókelőket, miről is fog szólni a következő két hét.

Koppenhágán a világ szeme 2

Megnyitotta kapuját a WWF egyik központi helyszíne, az Arctic Tent (sarki sátor). A sátorban minden nap érdekes programok és forró tea várják a betérőket. Megérkezett a városba a Greenpeace holland zászló alatt hajózó bárkája, az Arctic Sunrise (sarki napkelte). A 950 tonnás, 50 méter hosszú jégtörő egykor bálnavadász-hajónak épült.

A Kongens Nytorg-on, azaz a királyok új terén felállították a Seal The Deal labirintusát. Az útvesztő falait azok aláírásai borítják, akik szerint Koppenhágában megállapodásra van szükség. A Bella Center, a konferencia helyszíne látszólag készen áll a több, mint 15 ezer küldött fogadására. Az épületegyüttesben már most emberek százait látni, a környéket pedig ellepték a rendőrök. Kisebb csoportokban őrzik a bejáratokat és a környék csomópontjait. Azt hallani, hogy komolyan tartanak a beígért támadásoktól, zavargásoktól. Úgy tudjuk, Németországból is érkeztek rendőrök, és állítólag a svéd kollégák is azonnal jönnek, ha kell.

Az FN.hu-n napról-napra első kézből értesülhet a klímacsúcs eseményeiről.

varázslatos bolygónk

Koppenhágán a világ szeme 2

A kenyai Masai Mara szavanna, a Nílus deltája, az ausztráliai Kakadu-mocsár, a komodói korallzátony, az új-zélandi Ferenc József gleccser és még 95 „társa” – nemcsak az a közös bennük, hogy a világ természeti kincseiként vannak számon tartva, hanem az is, hogy kifejezetten veszélyeztetettnek minősülnek. A december 7-én Koppenhágában kezdődött ENSZ Klímakonferencia apropójából a Roder-Ocker Kiadó egy lenyűgöző fotóalbummal – amely az ENSZ sokkoló klímajelentésére támaszkodik – igyekszik felhívni a figyelmünket a klímaváltozás közelségére és veszélyeire. A klímaváltozás nem utópia – üzeni a 100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni című kötet. Az album 100 helyszínt emel ki varázslatos bolygónk természeti csodái közül azzal a szándékkal, hogy ébredjünk fel, és még időben tegyünk valamit annak érdekében, nehogy eltűnjenek a Földünkről ezek a gyönyörű és különleges tájak. A kötetben szereplő valamennyi képnél rövid leírást is olvashatunk arról, hogy pontosan milyen veszély is fenyegeti az adott flórát és faunát. Sőt a könyvben számos ismert – magyar és külföldi – személy, csatlakozva a 100 kép a világból elnevezésű projekthez, osztja meg a velünk gondolatait a klímaváltozás veszélyeiről. A fotóalbum megjelenését a National Geographic magazin is támogatta, amelynek – akárcsak az FN.hu-nak – a Sanoma Budapest a kiadója.
(100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni, Roder-Ocker Kiadó, 2009.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik