Élet-Stílus

Eljött a cselekvés órája

Elkezdődött a klímakonferencia Koppenhágában – helyszíni beszámoló és előzmények az FN.hu-n

A Bella Centerben gyülekeznek a 192 ország küldöttei, a konferenciaközpont bejáratánál pedig gyülekeznek mindazok, akik fontosnak érzik, hogy hallassák a hangjukat. Civilszervezetek aktivistái, mutatványosok, összeesküvéselmélet-hívők, mutatványosok a világ minden tájáról. Minden, a Bella Centerbe igyekvő delegált kap valamit a kezébe.

Biciklilámpa és összeesküvés-elmélet

A Greenpeace biciklilámpához hasonló villogókat oszt, amivel a konferencia résztvevői jelezhetik, ha valamelyik felszólalóval nem elégedettek, vagy úgy ítélik meg, csak mellébeszél. A villogó felirata: „A politikusok beszélnek, a vezetők cselekednek!” A Klub Gaja nevű lengyel civilszervezet aktivistái borítékba csomagolt makkokkal örvendeztetik meg a járókelőket. „Ültesd el a magokat a klímáért! Lehet, nehéz lesz, de próbáld meg!”

kövesse az fn.hu-n

A világ vezetői két hétre Koppenhágába gyűlnek: a Föld jövőjéről, a klímaváltozás megállításáról döntenek. A megegyezés kérdéses, az idő viszont sürget. A WWF Magyarország két munkatársa a helyszínen tartózkodik, és az FN.hu-n rendszeresen beszámol a klímacsúcs eredményeiről, a koppenhágai utcák hangulatáról és a tárgyaláshoz kapcsolódó civil és hivatalos eseményekről.

A Schiller Intézet nevű szervezet fénymásolt lapokon figyelmeztet, hogy a klímaváltozás csak egy összeesküvés az emberiség ellen, amit a brit Philip herceg eszelt ki, és részt vesz benne a világ 15 leggazdagabb embere…
Komolyan veszik

Eljött a cselekvés órája 1

Bent a konferenciaközpontban közben elkezdődött a munka. A bejutás a szigorú biztonsági előírások ellenére gyorsan megy, a dánok jó szervezők. Ennek ellenére úgy tűnik, a COP15 nagyságrendje meghaladja a konferenciaközpont méretét. A megnyitóra csak országonként négy helyet tudtak biztosítani a terem méretei miatt, pedig még a kicsiny Magyarország is legalább 20 emberrel van kint a konferencián.

A politikai vezetők nagy száma egyértelmű jele annak, hogy példa nélküli politikai elkötelezettség támogatja a klímaváltozás elleni globális küzdelmet – idézi az MTI Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök szavait a klímakonferencia megnyitójáról.

„Ennyi egy tonna CO2” - KÉPGALÉRIA

„Ennyi egy tonna CO2” – KÉPGALÉRIA

Eddig 110 állam- és kormányfő hivatalosan jelezte, hogy részt vesz minden idők legnagyobb szabású éghajlatpolitikai konferenciájának záró szakaszában, december 17-18-án – mondta. A konferencia zárónapjain jelen lesz többek között Barack Obama amerikai elnök, valamint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök is.

A koppenhágai klímakonferencia előzményeiről ide kattintva tudhat meg részleteket a WWF Magyarország tolmácsolásában.

A konferencia épületében a bejárat után a kiállító csarnok következik, ahol civil és kormányzati szervezetek és vállalatok mutatkoznak be saját standjaiknál. Ezeket elhagyva jutnak a delegáltak egy folyosóra, ahol a WWF két kaput állított fel, melyek közül az egyiken át kell haladni. Mindenki választhat. A piros kapun a “globális felmelegedés“ olvasható, míg a zöld kapun a “Szavazz a földre!” kifejezés szerepel. A piros kapu felé egy hővédő ruhába öltözött fiatalember próbálja csábítani az érkezőket, míg a zöld felé egy csapat civil aktivitsa hívogatja őket. Természetesen a kék kapu vezet tovább a konferencia
termeihez.

A hivatalos nyitó ceremónia késett, a beszédek előtt egy kisfilmet vetítettek le, melyben egy kislány rémálmai szerepelnek arról, ahogyan a klímaváltozás különböző hatásai elérik őt, hiába menekül. Amikor felébred, édesapja megmutat neki egy honlapot, ahol ő is elmondhatja véleményét a klímaváltozásról, és felszólíthatja az államok vezetőit, hogy ideje cselekedni. A honlap a Raise Your Voice. Ezután trombita harsant, melyet egy dán lánykórus kísért énekével. Ezt követően kezdődtek a nyitóbeszédek.

Hagyjunk zöldebb bolygót

A pódiumon Dánia miniszterelnöke Lars Løkke Rasmussen, Koppenhága polgármesternője Ritt Bjerregaard, az IPCC elnöke Dr. Rajendra Pachauri, valamint UNFCCC főtitkára Yvo de Boer foglaltak helyet. Később a konferencia elnöke, Connie Hedegaard is csatlakozott az asztalhoz. Az Európai Bizottságban ő felel majd a klímaváltozással kapcsolatos ügyekért a 2009-2014 közötti időszakban. Mindannyian rövid beszédet tartottak.

A Rasmussen miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás nem ismer határokat, mindannyiunkat érint. Kifejtette, hogy erőteljes globális megállapodásra van szükség, mely sürgetőbb, mint valaha. A beszédét így zárta: Koppenhága a remény a jobb jövőre. Elmondta, hogy magán a konferencián is nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra. A büfékben kapható élelmiszerek kétharmada bioélelmiszer, palackozott vizet pedig nem árulnak a konferenciaközpontban, helyette ingyen fogyasztható ivókutakból a „kiváló koppenhágai” csapvíz.

Bjerregaard polgármesterasszony azt emelte ki, hogy az utolsó percben járunk, amikor még egy erőteljes megállapodással megelőzhetjük a globális katasztrófát. Koppenhága maga is ambiciózus kibocsátáscsökkentési célokat tűzött ki maga elé. Hozzétette, a városnak már most sem kell szégyenkeznie, hiszen a lakosok fele naponta jár biciklivel, az ivóvíz kiváló minőségű és a legtöbb háztartásban már korszerű fűtéstechnológiát alkalmaznak. Beszédét így zárta: Kérem, írjuk alá a megállapodást és hagyjunk meg egy zöldebb bolygót a jövőnek!

Új korszak kezdődik?

Dr. Pachauri, az IPCC főtitkára kiragadott néhány megdöbbentő adatot az IPCC kutatási eredményeiből, így például a globális átlaghőmérséklet folyamatos növekedéséről és a tengerszint emelkedéséről is beszélt. Kiemelte, hogy a kibocsátásoknak legkésőbb 2015-ben tetőzniük kell. Nem szabad, hogy megtévesszenek az olyan híresztelések, mint az egyik angol kutatóintézet adattárának feltörésekor szárnyra kapott pletykák.

Ezek arról szóltak, hogy a hőmérsékleti adatokat kozmetikázták és azok nem mutatnak, vagy nem olyan ütemű változást mutatnak, mint ahogyan a tudósok azt később bemutatták. Hangsúlyozta, hogy az adatok hitelesek és több független szakértő hosszas munkájának eredményei, így tökéletesen megbízhatóak. Beszédét azzal zárta, hogy az IPCC kutatási eredményeinek birtokában kijelentheti, hogy szükséges az erőteljes megállapodás.

Yvo de Boer beszédét egy hatéves kisfiú történetével kezdte, aki egy áradás következtében elszakadt a családjától és csupán egy évvel később talált rá nagymamájára, de a szüleit azóta sem látta. Beszédében úgy vélekedett, hogy három olyan tényező van, melyről a kormányoknak mindenképpen meg kell állapodniuk a konferencia végéig: tervek az azonnali cselekvésre; a kibocsátások csökkentésére vonatkozó tervek (beleértve ennek pénzügyi vonatkozásait és a fejlődő országok megsegítését is), és végül egy hosszú távú, mindenki számára követhető alacsony kibocsátású jövő képének meghatározása.

Connie Hedegaart szerint most kell megszületnie a megállapodásnak, mert még sohasem volt ennyire erőteljes az ezt célzó politikai akarat. Ha most nem sikerül, legközelebb évek múlva lesz erre újra lehetőség, akkor pedig már túl késő lesz. Most van az utolsó pillanat. Hangsúlyozta, hogy nem kell választani a gazdasági fejlődés és a klímatudatosság között. Azt kívánta a delegációk tagjainak, hogy amikor a konferencia végén majd felállnak és egymás szemébe néznek, azt úgy tegyék, hogy később majd a jövő generáció szemébe is büszkén nézhessenek. Beszédét így fejezte be: Kezdődjön az alacsony szénigényű korszak!

Az FN.hu-n napról napra első kézből értesülhet a klímacsúcs eseményeiről.

varázslatos bolygónk

Eljött a cselekvés órája 1

A kenyai Masai Mara szavanna, a Nílus deltája, az ausztráliai Kakadu-mocsár, a komodói korallzátony, az új-zélandi Ferenc József gleccser és még 95 „társa” – nemcsak az a közös bennük, hogy a világ természeti kincseiként vannak számon tartva, hanem az is, hogy kifejezetten veszélyeztetettnek minősülnek. A december 7-én Koppenhágában kezdődött ENSZ Klímakonferencia apropójából a Roder-Ocker Kiadó egy lenyűgöző fotóalbummal – amely az ENSZ sokkoló klímajelentésére támaszkodik – igyekszik felhívni a figyelmünket a klímaváltozás közelségére és veszélyeire. A klímaváltozás nem utópia – üzeni a 100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni című kötet. Az album 100 helyszínt emel ki varázslatos bolygónk természeti csodái közül azzal a szándékkal, hogy ébredjünk fel, és még időben tegyünk valamit annak érdekében, nehogy eltűnjenek a Földünkről ezek a gyönyörű és különleges tájak. A kötetben szereplő valamennyi képnél rövid leírást is olvashatunk arról, hogy pontosan milyen veszély is fenyegeti az adott flórát és faunát. Sőt a könyvben számos ismert (magyar és külföldi) személy – csatlakozva a 100 kép a világból elnevezésű projekthez – osztja meg velünk gondolatait a klímaváltozás veszélyeiről. A fotóalbum megjelenését a National Geographic magazin is támogatta, amelynek – akárcsak az FN.hu-nak – a Sanoma Budapest a kiadója.
(100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni, Roder-Ocker Kiadó, 2009.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik