Élet-Stílus

Sorsoltak a világbajnokságra

Pénteken elkészítették a jövő nyári vb csoportbeosztásait. A braziloknak, a portugáloknak, illetve a németeknek sem lesz éppen könnyű dolguk.








A 2010-es világbajnokság csoportbeosztása

A csoport:
Dél-Afrika
Mexikó
Uruguay
Franciaország

B csoport:

Argentína
Nigéria
Dél-Korea
Görögország


C csoport:

Anglia
Egyesült Államok
Algéria
Szlovénia


D csoport:
Németország
Ausztrália
Szerbia
Ghána


E csoport
:
Hollandia
Dánia
Japán
Kamerun


F csoport:


Olaszország
Paraguay
Új-Zéland
Szlovákia

G csoport:

Brazília
Észak-Korea
Elefántcsontpart
Portugália


H csoport:

Spanyolország
Svájc
Honduras
Chile

Dél-Afrika és Mexikó vívja a június 11-én esedékes nyitómeccset.

Innen indul…

1. kalap (kiemeltek):
Dél-Afrikai Köztársaság (a házigazda jogán került „a legjobb nyolcba”), Argentína, Brazília, Anglia, Németország, Olaszország (címvédő), Hollandia, Spanyolország

2. kalap:

Ausztrália, Japán, Észak-Korea, Dél-Korea, Honduras, Mexikó, USA, Új-Zéland

3. kalap:

Algéria, Kamerun, Ghána, Elefántcsontpart, Nigéria, Chile, Paraguay, Uruguay

4. kalap:

Dánia, Franciaország, Görögország, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svájc




A sorsolás menete

A 32 résztvevő válogatottat négy kalapba osztották, és ezek alapján húzzák majd ki a nyolc csoport egyenként négy-négy résztvevőjét. A részvételt az Írország elleni pótselejtezőn – szabálytalan góllal – kiharcoló, 1998-ban vb-győztes franciák ezúttal nem kaptak helyet a kiemeltek között, ahol a két dél-amerikai gigászon és a házigazda dél-afrikaiakon kívül öt európai válogatott, köztük a címvédő olasz kapott helyet.

A „kalapozásnál” lényeges szempont volt, hogy az európai csapatokat leszámítva két, ugyanazon földrészt képviselő válogatott ne kerülhessen egy csoportba a vb-n.

ELŐZMÉNYEK

Dunga búcsúzik a vb után

A 1994-ben vb-aranyérmes Dunga, a brazilok szövetségi kapitánya a sorsolást megelőzően bejelentette, hogy a világbajnokság után, amikor is lejár a szerződése, feláll a nemzeti csapat kispadjáról. Kijelentette, 2006-ban megtisztelő, de egyben megterhelő feladatot vállalt, és döntését az sem befolyásolja, ha a Brazília vb-t nyer Dél-Afrikában. Dunga jövő évi seregszemlét követően klubedzőként igyekszik eredményes lenni.

Hamis bombariadó



Elfogtak egy külföldi újságírót, aki egy bomba felrobbantásával fenyegetőzött helyszínen órákkal a sorsolás előtt. A rendőrség bejelentése szerint egy akkreditált újságíró azt állította, hogy táskájában robbanószerkezet van. A táskát eldobta, majd megpróbált elmenekülni a Convention Center elől. A nevezett létesítménybe közel egyórás várakozás után lehetett ismét bejutni. Amennyiben a fenyegetőzőt bűnösnek találják, börtönbe kerülhet. A rendőrségi közlemény szerint korábban szintén volt bombafenyegetés, egy helybéli kétszer is telefonált, hogy bombát helyezett el a reptéren – közölte az MTI.


Szerencsére nem találtak bombát (MTI/EPA)

Szerencsére nem találtak bombát (MTI/EPA)

Jabulani, a leggömbölyűbb labda



Bemutatták a vb hivatalos labdáját, amelyet Jabulani (zulu nyelven ünnepséget jelent) névre kereszteltek. A gyártó, az Adiadas tájékoztatása szerint az újonnan kifejlesztett bőrből készült labda nyolc különálló darabból van összevarra, és korábbi modellekhez képest egyenletesebb röppályát ír le, s az anyagának köszönhetően jó foghatóságot biztosít. Az Adidas úgy jellemezte: ez a valaha előállított leggömbölyűbb labda.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik