Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Hobo vagy Parfüm

Mikulás hétvégéjén fellép a Kispál, a PASO és Hobo is. Ludditákkal szülinapozik a TASZ, hazalátogat Tommy Vig. Lesz ezoterikus karácsony, és indul az Advent Óbudán. Programajánló.

péntek, december 4.

Kamasz a TASZ címmel fergeteges bulival ünnepelhetjük a szabadságjogokért küzdő társaság 15. születésnapját. Kedvenc bátaszéki rapperináink lesznek a hangulatfelelősök, ezért már önmagában érdemes alászállni az A38 Hajó gyomrába. A Ludditák mellett fellép a Szilvási Gipsy Folk Band is, éjfél után pedig Weyer Balázs és Vajdai Vilmos szabadul rá a lemezjátszókra.

Ludditák

Ludditák

Nehéz a döntés, mert a Dürer-kertben ugyanekkor a PASO mutatja be új, „Fill the Riddim!” című albumát, ami szintén nem ígérkezik unalmas partinak. A honi ska alapegyüttese soha nem hagyja, hogy a közönség soraiból bárkit is elkerüljön a táncolhatnék. Ráadásul az új album talán az eddigi leghúzósabb az életműből.

Pénteken mindezek mellett Tommy Vig is visszatér az 1956-ban itthagyott hazájába vibrafonjával, valamint a tengerentúlon nagy sztárnak számító feleségével, Mia Kimmel. A Fészek klubban, Márkus Tibor zongoristával kiegészülve vezetik elő a semmivel össze nem téveszthető jazzmuzsikájukat.

A Tankcsapda Győrben, a Kaukázus Veszprémben nyomja, a Kampec Dolores pedig a volt Tilos az Á-ban. (Az egykor legendás hely ezúttal Szabad az Á néven várja az alternatív zenék kedvelőit.)

szombat, december 5.

December első szombatján nagyüzem lesz a koncerttermekben. A Petőfi Csarnokban például a Kispál és borz vezeti elő dalait. „A kilencvenes évek legfontosabb zenekara” mindig tartogat valami meglepetést egy ilyen koncerten. Egyébként nemrég jött ki a zenekar DVD-je, amelyen van három vadonatúj szám is, egy igazi Kispál-albumra, úgy tűnik, még várni kell. Azt lehet tudni, hogy nincs minden rendben az alkotói energiákkal a csapat körül, de mindig érdemes megnézni őket élőben.

Kispál és a borz

Kispál és a borz

Maga Hobo mesélt az FN-nek korábban a Circus Hungaricus című új, szokatlanul rockos hangzású, és megszokottan a közállapotokat tárgyaló lemezéről. A Millenárison tartott lemezbemutató egyben tekinthető Hobo-karácsonynak is. A koncerten az új dalokat mutatják be, és jó néhány, a cirkusz-tematikához köthető régebbi opusz is felhangzik. Vendég: Rúzsa Magdi.

Óbuda főterén ismét megrendezik a több mint egy hónapot felölelő Advent Óbudán című rendezvénysorozatot. Most szombaton például fellép Szalóki Ági és a Kerekes Band is. A colorStar-Fókatelep-Ez a divat-kombó ezúttal Pécsett tűnik fel, a Psycho Mutants pedig Veszprémben.

vasárnap, december 6.

Mikulás napján maradjunk a családdal és a telerakott csizmákkal. Akinek ez nem jön össze, elmehet a Villányi úti Konferencia Központba, az Ezoterikus Karácsonyi Fesztiválra, talán a szellemi erők megsúgják, mi lehetett a hiba a Télapóval kapcsolatban. Persze nem ezoterikus fesztivál az ezoterikus fesztivál ezoterikus koncertek nélkül: akik ezeket elővezetik: Gerendás Péter, a Magong Együttes, a Dilber Együttes, Laár András valamint a Kiyo-Kito Taiko japándobcsoport.

Nikola Parov és Herczku Ágnes “Megéred még” címmel tartanak lemezbemutató-koncertet a MU Színházban. A két főhős megkerülhetetlen alakja a hazai világzenének. Novemberben jelent meg új albumuk, a címét figyelmes olvasóink biztos kitalálták már.

Mozi

Chéri – Egy kurtizán szerelme

Stephen Frears az első világháború előtti Párizs félvilági társaságába repíti elnézőit. Lea, a visszavonult kurtizán (Michelle Pfeiffer) bevezeti az elkényeztetett és éretlen fiút a testi gyönyör és az érzékiség világába, miközben kapcsolatuk egyre szorosabbra fonódik. Hat év után Chéri anyja, aki mellesleg Lea barátnője, titokban esküvőt szervez fiának egy másik kurtizán lányával. Lea és Chéri lassan ráébred, mennyit jelentenek egymásnak, s már azt is tudják, túl késő.

Kiállítás

Arc-kép, éngond

Csók István, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Szőnyi István valamint kortárs művészek vallanak az ego, a civilizációs álarcok mögötti személyiség problémájáról az „Arc-kép, éngond…- Százötven év klasszikus és kortárs ego értelmezése” című kiállításon a Volksbank Galériában.
Menjek vagy maradjak – Hobo vagy Parfüm 3

Családi program

Naná, hogy a Mikulásról szól a hétvége. Lesz Krampusz-képző a Csepel Plazában, lehet vonatozni a Mikulással a Gyermekvasúton, Télapó Expressz a Vasúttörténeti Parkban, segíthetünk a Télapónak Pörbölyön. A Szemlő-hegyi-barlangban pedig Barlangi Mikulás lesz, ahol a gyerekek barlanglátogatás közben találkozhatnak a Mikulással, aki kötélen ereszkedik le hozzájuk és a gyerekeket nevükön szólítva adja át az ajándékot.

Menjek vagy maradjak – Hobo vagy Parfüm 3


Köny

Kor-képek

Szakállas, liberális Orbán Viktor, Medgyessy Péter nadrágigazítása az utolsó kádárista országgyűlésen, Silov altábornagy látványos kimasírozása az országból, piknik az üres Erzsébet hídon – ezúttal a rendszerváltás képeit gyűjtötte kötetbe az MTI. A hatodik kötet két, az ország számára szimbolikus dátum közötti időszakot ölel fel. Időben az első képek 1989. október 23-án készültek, a kötet utolsó képe viszont a második szabad országgyűlési választás előestéjén, 1994. május 7-én.

Tévé

péntek, december 4.
Duna Tv, 21:00

A gyertyák csonkig égnek


Menjek vagy maradjak – Hobo vagy Parfüm 5

Iglódi István 2005-ben készült alkotása nem jó film. Nem is film, inkább egy legendás színházi darab celluloidra átültetése. Mégis meg kell nézni újra és újra. Először is azért, mert Márai regénye van olyan erős, hogy ha jó színészekkel játszatják el a két főszerepet, akkor a film minden hibáján átüt az abban szereplő lefojtott szenvedély. És két nagyon jó színésszel játszatta el Iglódi, ugyanazokkal, akik a régi Nemzeti Színházban is legendává tették a darabot: Avar Istvánnal, és Agárdy Gáborral.

szombat, december 5.
m1, 21:05

Utolsó idők

Menjek vagy maradjak – Hobo vagy Parfüm 5

Teljesen véletlen, de megint ezzel kell kezdenünk: szerintünk Mátyássy Áron filmje nem jó.
A filmszemle zsűrije nyilván nem ért velünk egyet, fődíjjal jutalmazta az alkotást februárban. Egyszóval: meg kell nézni, és eldönteni, kinek van igaza. Mi mindenesetre jeleztük a kritikáinkat a rendezőnek, íme:

1997-ben járunk, a keleti határ közelében. Itt él Iván, az autószerelő, fogyatékos nővérével, Eszterrel. Iván azzal keres egy kis mellékest, hogy gázolajat hoz át a határon.
Egy napon Esztert megerőszakolják a közeli erdőben. A rendőrségi nyomozás nem sok eredménnyel jár, sőt egy idő után kezd terhessé válni Iván számára. Eszter a trauma után tovább éli megszokott életét, azonban nem hajlandó megszólalni. Iván közben szerelmes lesz Ilusba – egy frissen érettségizett falubeli lányba -, akinek a nyár végén el kell költöznie, mert felvették az egyetemre. Elérkezik az ősz, és vele együtt minden megváltozik. Iván magára marad. Tervei bukni látszanak, a rendőrök figyelmeztetik, hagyjon fel az olajcsempészettel. Ekkor egy véletlen folytán drámai felismerésre jut Eszter megerőszakolásával kapcsolatban. Már esze ágában sincs a hivatalos szervekhez fordulni, ő maga tesz igazságot.

vasárnap, december 6.
m2, 21:00

Parfüm: Egy gyilkos története

Menjek vagy maradjak – Hobo vagy Parfüm 5

Tom Tykwer Patrick Süskind kisregényéből készített filmje nem épp Mikulás-sztori. 1766-ban járunk, amikor a franciaországi Grasse városban a parfűmkészítő Jean-Baptiste Grenouille-t halálra ítélték tizenhárom nő meggyilkolásáért. Az ifjú huszonkét évvel korábban, a halpiacon született. Árvaházban nő fel, más, mint a többi gyerek, háromévesen se járni, se beszélni nem tud, a szagokon keresztül próbálja megismerni a világot. Felnőve cserzőüzemben dolgozik, így jut el Párizsba. A városban magával ragadja egy lány gyönyörűséges illata. Véletlenül megöli, majd próbálja magába szívni elhalványuló illatát. Grenouille minden vágya, hogy az illatot újból érezhesse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik