Élet-Stílus

Jacko halála szólt a legnagyobbat

Igen vegyes képet mutat az idei év internetes kereséseinek toplistája. A legnagyobbaknál - a Google, Bing és a Yahoo!-nál - csak a győztes egyezik meg: a pop idén elhunyt királya Michael Jackson.

A kíváncsiság az ok, amiért keresünk a neten. Kíváncsiak vagyunk az év aktuális nagy eseményeire, legyen az ütős mozifilm, ajándék az ünnepekre, új website, nagy esemény: a lényeg, hogy a kíváncsiság visz rá arra, beírjuk a bűvös szavakat a keresőbe – írja a Google hivatalos blogjában.

Hogy megmutassa, mire voltunk kíváncsiak egész évben, a Google 2001 óta kiadja az adott év legnépszerűbb keresőszavainak listáját. Az idei top tíz első helyén Michael Jackson áll. A pop királyának júniusi halála elképesztő keresési hullámot gerjesztett a neten. Halálhíre, életrajza, a gyilkossági ügy és a This is it film mindennél jobban érdekelte az embereket.

Jacksont a webkettő vívmányai követik, második helyen az abszolút sztár közösségi oldal, a Facebook áll; nem csoda, hiszen több mint 300 millió felhasználójával naponta szerepel a hírekben, és valódi sorsokat alakít. A harmadik a legnépszerűbb Spanyol közösségi oldal, a tuenti. Az összesített negyedik helyére került a szédületes tempóban növekvő mikroblogging közösségi oldal, a Twitter, mely ma már komoly véleményformáló erővel bír, és a hírek/álhírek minden már médiánál előbb söpörnek végig rajta – írja a lista kapcsán a Technet.hu

Meglepő módon ötödik helyre került a Sanalika nevű török virtuális valóság játék, mely annak ellenére került a globális lista közepére, hogy Törökországon kívül valószínűleg nem túl sokan ismerik.

keresési mutatók

A Net Applications piackutató felmérése szerint a Google dominanciája megkérdőjelezhetetlen a keresésekben, sőt tovább növekedett az idén, és jelenleg eléri a keresési piac 84,9 százalékát. A Yahoo! 6,22 százalékot tudhat magáénak a Bing 3,26 százalékot.

Hatodik lett a New Moon című szerelmes tini-horrofilm, mely világszerte valóságos hisztériát keltett a süldő lányok, sőt anyukáik körében is. Szintén meglepő, hogy a feltörekvő sztár, Lady Ga Ga, aki szintén naponta szerepel a bulvársajtóban, a Google összesítettjében csak a hetedik helyig jutott.

A nagy felhajtás ellenére a Windows7 is csak a nyolcadik helyig vitte. Kilencedik lett a dantri.com.vn nevű vietnami website, tizedik helyen végzett az ingyenes SMS küldést biztosító portugál oldal, a torpedo gratis.

A Zeitgeist a globális top 10 mellett többféle bontásban mutatja meg az eredményeket. Az oldalon megtaláljuk melyek voltak az idei év vesztes keresőszavai, azaz melyek 2008-hoz képest a legnagyobb csökkenést mutatták, de láthatjuk a szórakozás, sport, étel és ital legnépszerűbb idei globális keresőszavait. A listát az USA-ra szűkítve további kategóriákra bontva láthatjuk.

Némileg más eredményeket produkált a Google melletti két legnagyobb kereső a Microsoft Bing és a Yahoo!, ezen oldalak jelentőségük révén inkább az amerikai piac hű tükörképei.

A Bing listájának 10 helyezettje: 1) Michael Jackson 2) Twitter 3) Swine Flu (H1N1) 4) Stock Market (tőzsde) 5) Farrah Fawcett 6) Patrick Swayze 7) Cash for Clunkers (amerikai roncsprémium program) 8) Jon and Kate Gosselin (amerikai valóságshow) 9) Billy Mays (híres sportolóból lett teleshopos halála) 10) Jaycee Dugard (az elrabolt kislány, akit 18 évig tartottak fogva)

A Yahoo! top keresései: 1) Michael Jackson 2) Twilight 3) WWE (Pankrátor Szövetség) 4) Megan Fox (Transformers filmek sztárja) 5) Britney Spears 6) Naruto (Japán mangasorozat) 7) American Idol (Megasztár amerikai módra) 8) Kim Kardashian (valóságshow szereplő, aki levetkőzött) 9) NASCAR (amerikai oválpályás autóverseny-sorozat) 10) Runescape (online multiplayer játék).

A pontos magyarországi listát a Google január elejére ígéri közzétenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik