Élet-Stílus

Húszezer gyertya világít egy szélerőművön

Egy toronymagas szélturbinát szereltek fel több ezer LED-fényforrással a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozva a németországi Munchen közelében. A szélerőmű kivilágítását a 2009. decemberi koppenhágai klímacsúcsra időzítették, mivel nem fogyaszt többet mint egy vízforraló.

A projekt kivitelezője a Siemens a müncheni illetőségű Michael Pendry multimédia-művészt kérte fel a tervek kidolgozására. A széltorony München kapujában, az A9-es autópálya mentén, Fröttmaning közelében mered az égre, ahol naponta mintegy 150 000 autós halad el.Az egy éve született gondolat nyomán München városának – a szélkerék üzemeltetőjének – és a tervezőknek számtalan technológiai kérdést kellett megoldaniuk. A LED-eket úgy kellett elrendezni, hogy a szélkerék aerodinamikáját a lehető legcsekélyebb mértékben rontsa. PC-n szimulálták és a berlini Műegyetem szélcsatornájában tesztelték a szóba jöhető elrendezéseket és kábelvezetési lehetőségeket. Végül mindezeket sikerült úgy megoldani, hogy csak minimális teljesítmény-veszteséget okoz a plusz teher a szélkeréknek.

Húszezer gyertya világít egy szélerőművön 1

Ugyancsak egyeztetni kellett az autópálya- és légi közlekedés hatóságaival is közlekedésbiztonsági szempontból, valamint a környező településekkel, hogy vajon az új csillag fénye és zaja nem fogja-e zavarni a lakosságot.

A projekt technikai jellemzői szerint 9000 darab dióda világít a szélkeréken, amely megfelel 20 ezer karácsonyi gyertya fényének. Mindeközben, a több ezer dióda nem használ fel több áramot, mint egy hajszárító vagy egy vízforraló. Az installáció csillagfényes tiszta éjszakán akár 30 kilométerről is látható. A kivilágításhoz közel 400 méter kábelt kellett kihelyezni a toronyra ezzel minden egyes lapátja 100 kiló plusz súlyt “cipel”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik