Élet-Stílus

Ne álmodozzanak az írek

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szerint „lehetetlen", hogy az ír válogatott 33. csapatként részt vegyen a jövő évi, dél-afrikai világbajnokságon.

Jerome Valcke főtitkár kedden, egy sajtótájékoztató keretében azt mondta: hiba lenne, ha az írek álmodoznának. „Azt nem állítanám, hogy a kérésük értelmetlen, de az biztos, hogy megvalósítani lehetetlen. Nincs remény arra, hogy a jövő évi mezőnyt 32-ről 33-ra bővítsük” – fogalmazott, hozzátéve: a szervezési nehézségek mellett az is problémát okozna, hogy a többi, bírói hibától sújtott csapat is hasonló kéréssel állhatna elő. „853 selejtezőmérkőzést bonyolítottunk le. Szomorú, hogy most mégis csak egyről beszélünk.”

Joseph Blatter FIFA-elnök hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy az írek képviselői azt kérték, hogy a méltánytalan búcsú miatt plusz csapatként hadd lépjenek pályára a vb-n. Blatter – és Valcke is – azt mondta: szerdán, a szervezőbizottság fokvárosi ülése előtt foglalkoznak a témával.

A francia-ír pótselejtező visszavágóján Thierry Henry – a 103. percben – kézzel vette le a labdát, mielőtt William Gallashoz továbbította, aki aztán kialakította az 1-1-es, összesítésben 2-1-es végeredményt, mellyel Franciaország jutott ki a vb-re. A csatár a kezezést elismerte, és hangsúlyozta: a legigazságosabb megoldásnak az újrajátszást tartaná. A FIFA azonban kizárta az írek által is szorgalmazott ismétlés lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik