Élet-Stílus

Feljelentést tett az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetősége kilenc pontban határozta meg a bundabotránnyal kapcsolatos elsődleges intézkedéseket. A szövetség ismeretlen tettes elen feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

A szervezet keddi sajtótájékoztatóján többek között elhangzott, hogy Helmeczy László alelnök felkérte a Nemzeti Nyomozó Irodát és az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát, hogy a bűncselekmények felderítésében járjanak el.

Helmeczy elmondta: ismeretlen tettesek ellen háromoldalas büntető feljelentést tettek, amelyben több mérkőzés is szerepel, ezek közül kettő olyan, amelyet sárga, illetve piros jelzéssel illetett az európai szövetség (UEFA) úgynevezett monitoring rendszere, amelyhez nemrég az MLSZ is hozzáférést kapott. Konkrét meccseket és klubokat nem akart említeni a sportvezető. “Nem szeretnék nyilatkozni a részletekről, hiszen ha elmondanék valamit ezekről a találkozókról, akkor mindenki könnyedén kitalálhatná, melyekről is van szó” – fogalmazott Helmeczy.

A sajtótájékoztatón az MLSZ elnöke, Kisteleki István elmondta, hogy felkérésükre az NBII-es bizottság elnöke, Kutasi Róbert több használható javaslattal állt elő a további bűncselekmények megakadályozására. Ezekről a szövetség a december 16-ai elnökségi ülésen tárgyal.

Kutasi többek között azt javasolta, hogy a játékosoknak és a sportvezetőknek olyan egységes szerződési rendszert írnának elő, amely értelmében bejelentési kötelezettséggel tartoznak az MLSZ felé, amennyiben a mérkőzések befolyásolásának bármilyen formája tudomásukra jut. Ennek az elmulasztása büntető- és sportjogi következményekkel járhat.

Kisteleki újságírói kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a bochumi ügyészségen tartott első sajtótájékoztató előtt senki nem jelezte hivatalosan a szövetségnek, hogy tudomása lenne olyan meccsekről, amelyek előtt a játékosokat megpróbálták volna megvesztegetni.

Az MLSZ intézkedései között az is szerepel, hogy létrehoztak egy telefonvonalat (06-1-5779535), valamint egy elektronikus elérhetőséget (info@mlsz.hu), amelyekre folyamatosan várják az üggyel kapcsolatos bejelentéseket.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el az NNI

Csalás bűntett gyanúja miatt feljelentés-kiegészítést rendelt el ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya a sajtóban az utánpótlás labdarúgó-válogatottak egyes mérkőzéseinek befolyásolása kapcsán tett nyilatkozatok alapján – közölte az MTI-vel az NNI szóvivője kedden.

Bartha László elmondta: a feljelentés-kiegészítés elrendelése azt jelenti, hogy a hatóságnak 15 napja van arra, hogy megállapítsa, történt-e bűncselekmény és szükséges-e nyomozást elrendelni. A szóvivő hangsúlyozta: az eljárás érdekeire tekintettel további információkat az eljáró szerv egyelőre nem ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik