Élet-Stílus

Kötelező: beütött az utolsó pillanat effektus

Ahogyan az várni lehetett az autósok jó szokásukhoz híven az utolsó pillanatra hagyták kötelező biztosításuk felmondását. Az utolsó órákban is százezrek válthatnak.

A kötelező biztosítás felmondását egyébiránt – a tévhírekkel ellentétben – nem november 30-ig, hanem december 1-jén éjfélig kell eljuttatni a jelenlegi biztosítóhoz.

A december 1. éjféli határidő ugyanis csak a jelenlegi szerződés felmondásra vonatkozik a új szerződést december 30-án éjfélig kell legkésőbb megkötni. A gyakorlatban azonban a magánautók tulajdonosai, miután a többség interneten vált, meg is kötik az új biztosítást a kalkulációt követően. Csak a flották szoktak kivárni, ezalatt ugyanis folyhat a további alkudozás a biztosítókkal a jobb árakért – mondja Rácz István, a Biztositas.hu ügyvezetője.A magánautós állományban egyértelműen beindult az utolsó pillanat effektus, az elmúlt két napban meglódultak a kötések. Mindez abból látszik a leginkább, hogy felszökött az alkuszok oldalain a konverziós érték, amely az egy kalkulációra jutó tényleges szerződéskötést jelöli.

Ez a kampány átlagának (10 százalék) több mint duplája lett az elmúlt két napban: 21 százalék. Ilyen magas konverzióra egyébként sem volt még példa – mondta el az FN.hu-nak Rácz István. A kampány abból a szempontból is kedvezően alakult, hogy a két utolsó nap hétköznapra esik. Ennek hatására is szinte biztosra vehető, hogy megdől az álomhatárnak tekintett egymilliós váltási szám.

Mi van hátra?

A döntésüket az utolsó napokra hagyó autósoknak tehát van még pár órájuk, hogy lecseréljék kötelező biztosításukat. A biztosítókhoz kedd éjfélig megérkező faxos felmondások még jogszerűen szüntetik meg a jelenlegi szerződéseket.

Igaz, az utolsó pillanatokban leadott felmondásokat már maguknak kell eljuttatniuk biztosítójukhoz.

A Biztosítas.hu például hétfő délig vállalja a nála váltó autósok helyett biztosításaik felmondását. Akik ennél is tovább várnak biztosításuk lecserélésével, egy emailt kapnak az alkuszcégtől, amiben a már kitöltött felmondólevelüket és biztosítójuk fax számait találják.

A Netrisk.hu a teljes körű ügyintézést november 30-án, azaz hétfőn éjfélig vállalja a portálon történt megbízás után.

Persze azt is megtehetik az autósok, hogy személyesen keresik fel felmondólevelükkel biztosítójuk valamelyik fiókját, melyek általában 16.00 óráig tartanak nyitva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik