Élet-Stílus

34 csapatos lesz a világbajnokság?

A FIFA elnöke, Sepp Blatter nem vetette el az ír szövetség felvetését, mely szerint a méltánytalan búcsú miatt az írek külön engedéllyel, 33. csapatként szeretnének részt venni a jövő évi labdarúgó vb-n.

Bár eleinte úgy tűnt, a svájci elnök kizárja az ír kezdeményezést, meglepően engedékenynek bizonyult, igaz, a beadványnak akkor sem lehet túl nagy sikere.

“Járt nálunk egy ír küldöttség, és nem játékosok vagy bírók megbüntetését kérték, hanem hogy plusz csapatként hadd lépjenek pályára a vb-n” – jelentette ki az elnök hétfőn Johannesburgban.

A FIFA végrehajtó bizottsága szerdai ülésén vitatja meg a szokatlan kérvényt.
“Előterjesztem az ügyet, de fogalmam sincs, hogy mi lesz” – tette hozzá Blatter. „Más kérdés, hogy amennyiben az írek problémáját megpróbáljuk orvosolni, akkor Costa Rica ügyével is foglalkoznunk kell.”

Thierry Henry az írek elleni, november 18-i párizsi meccs 103. percében kézzel vette le a labdát, mielőtt William Gallashoz továbbította, aki aztán kialakította az 1-1-es, összesítésben 2-1-es végeredményt, mellyel Franciaország jutott ki a vb-re. A csatár a kezezést utóbb elismerte, és hangsúlyozta: a legigazságosabb megoldásnak az újrajátszást tartaná. A FIFA azonban kizárta az írek által is szorgalmazott ismétlés lehetőségét.

Costa Rica hasonló módon járt mint Európában az írek. Az Uruguay elleni pótselejtező során a CONCACAF-zóna képviselőitől – tévesen – elvettek egy jogos találatot, lesre hivatkozva. A játék felgyorsulása következtében egyre gyakoribb játékvezetői tévedések kiküszöbölésére tett lépéseként Blatter nem zárta ki, hogy akár a vb-n bevezethetik az Európa Ligában tesztelt plusz játékvezetőket.

„Mindkét eset jelzi, hogy a játékvezetőknek további segítségre van szükségük a pályán. Mindenképpen tennünk kell valamit.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik