Élet-Stílus

Örökre elveszett Kádár koponyája?

A rendőrség két éve zárta le a nyomozást, a kriminálpszichológus szerint Kádár János elrabolt maradványai már soha nem nyugszanak „szent földben”. Csak a látó ember tudja, hol kellene keresni.

Több mint két éve, 2007. május 2-án nulla óra és reggel 7 óra 30 perc között ismeretlen elkövető megrongálta Kádár János és felesége síremlékét, valamint magával vitte az egykori pártvezér csontjait és felesége hamvait. Egyes vélemények szerint az elkövetők többen lehettek, a sír márvány fedlapját eltávolították és ráírták: „gyilkosok 56”.

Ezután kiásták a csaknem két méter mélyen fekvő fémkoporsót, amelyre lyukat vágtak, ezen keresztül emelték ki a csontokat. A Munkásmozgalmi Panteon falára pedig felfestették: „Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat”.

Soha nem lesz meg

A nyomozás során a rendőrség csaknem 600 személyt hallgatott meg, haemogenetikai, fizikai, vegyész, igazságügyi antropológiai és nyomszakértőt vont be. Ennek ellenére „nem merült fel olyan adat, tény vagy bármilyen más bizonyíték, amely a rongáló személyének beazonosítását lehetővé tette volna” – közölte az FN.hu-val a BRFK. Ezért a rendőrség 2007. november 29-én megszüntette az eljárást.

Kádár maradványai valószínűleg soha nem kerülnek elő – válaszolt tömören a legkézenfekvőbb kérdésre Münich Iván. A kriminálpszichológus az FN.hu-nak elmondta: a bűneset kapcsán nem beszélhetünk elkövetői típusról, ilyen nem létezik. Kádár maradványait feltehetően megrendelésre rabolták el, az elkövetők többen voltak – egy ember fizikailag sem lett volna rá képes. A megrendelő motivációja nem ismert, elképzelhető, hogy üzletet akart csinálni a feketepiacon, vagy csak a feltűnést kereste – véli a szakember. Úgy tűnik terve nem jött be, Münich szerint kevés az esélye, hogy a csontok bármikor is előkerülnek.

A másik lehetőség az érzelmi motiváció, amit a sírra és a Munkásmozgalmi Panteonra festett szavak igazolhatnak. A rablók tettükkel beváltották, amit ígértek: Kádár János nem nyugszik „szent földben”. Ebben az esetben is elmondható, hogy a maradványok soha többé nem bukkannak elő.

A látó tudja, hol van

Azóta a sajtóban több találgatás is napvilágot látott. A táborfalvai sorselemző Zoja Franges a megbontott Kádár-sír és a politikus arcképének tanulmányozása után a Bors Online-nal tudatta: a maradványokat az a ma 70 körül járó magyar férfi lopatta el, aki az 1956-os forradalom után tizenévesen hagyta el Magyarországot. És miért? Gyermekkorának megaláztatásait akarta Kádár és gróf Teleki István koponyájának „megszerzésével” kompenzálni.

A piszkos munkát két, harminc körüli férfi végezte jó pénzért, akik táskában vitték át a magyar határon a koponyákat, amelyeket új tulajdonosuk most az otthonában egymás mellett, üveglap alatt tárol. A megbízó nevéről csupán ennyit sikerült a Borsnak megtudnia: Ny..sz..ty..z. Egy másik elmélet szerint a romagyilkosságokban érintett „halálbrigád” egyik tagja, a Csontrabló becenéven ismert személy állhat Kádár sírjának meggyalázása mögött. Ám a becenéven és az illető feltehetően radikális világnézetén kívül semmi bizonyíték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik