Élet-Stílus

Vasárnap már advent

Vasárnap kezdődik az adventi időszak, amelynek során a keresztény egyházak és a hívők országszerte gyertyagyújtással és virrasztással készülnek fel a Jézus születésére emlékeztető karácsonyi ünnepre.

A virrasztás bibliai felfogásban annyit jelent, mint várni a Krisztussal való találkozást, amely átvitt értelemben karácsony ünnepén történik meg. Erre a virrasztó várakozásra szólít fel advent első vasárnapja.

Díszítetlen oltár

Advent idején minden vasárnap újabb gyertyát gyújtanak meg az adventi koszorún, ezek a Krisztus által a Földre hozott világosságot szimbolizálják. A gyertyagyújtást énekkel, szentírási szakaszok felolvasásával és közös imádsággal kísérik. A koszorún a vallási hagyományok szerint három lila és egy rózsaszín gyertyát helyeznek el, utóbbit a harmadik vasárnapon gyújtják meg.

A katolikus templomokban ebben az időszakban nem díszítik virággal az oltárt. Az orgona csak az éneket kíséri, a miséző pap viola színű miseruháját a harmadik adventi vasárnapon rózsaszínűre cseréli.

Óvatosan a gyertyákkal!

A felügyelet nélkül, lánggal égő gyertyával díszített adventi koszorú, irodában vagy lakásban tüzet okozhat. A mennyiben a gyertya meggyújtja a közelében tartott éghető anyagokat – pl.: papírt, illetve terítőt, függönyt -, így a koszorút körültekintően, gyúlékony anyagoktól távol helyezzük el. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a meggyújtott adventi koszorút – hívja fel a figyelmet a Magyar Tűzoltó Szövetség a gyertyagyújtással összefüggő tűzesetek megelőzésére érdekében.

Számtalan karácsonyi ötlet és értékes nyeremények.
www.advent.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik