Élet-Stílus

Toni mehet, amerre lát

A Bayern München szakvezetője, Louis van Gaal elismerte, hogy megromlott a viszonya a világbajnok támadóval. A konfliktus feloldásának az olasz mielőbbi távozását tekinti.

A Bayern sajtótájékoztatóján a holland megerősítette, hogy Toni akár a januári átigazolási időszakban új csapat után nézhet

Korábban a Fiorentina színeiben olasz gólkirállyá avanzsáló, de eleinte a Bundesligában is remeklő center az olasz RAI csatornának nyilatkozva elpanaszolta, hogy Van Gaal érkezése óta nem érzi jól magát a bajor városban. Válaszul Van Gaal kitette a keretből.

„A játékos maga mondta, hogy szeretne hazaszerződni” – nyilatkozta a forzaroma.info által (is) megkeresett edző. „Ebben az esetben azt hiszem, mindenkinek az a legjobb, ha máshol folytatja. Persze, a döntést a klub hozza meg, ám van némi beleszólásom a dolgokba.”

A nyáron sérüléssel küszködő Toni eleinte a müncheniek tartalékaival edzett, majd felkerült a nagyokhoz, ám a teljesítménye nem győzte meg főnökét, aki inkább a többi támadóját favorizálta. A csapatot a Schalke elleni bajnokin lecserélése után elhagyó játékost megbüntette klubja, s Van Gaal úgy érzi, az olasz viselkedése nem volt profihoz méltó.

„Minden játékosnak megvan az esélye. Ám mindannyian meg kell feleljenek a Bayern által támasztott követelményeknek. Egyik ilyen a profi mentalitás.”

Elber: Toni számára felfooghatatlan, ami vele történik (MTI/EPA)

Elber: Toni számára felfoghatatlan, ami vele történik (MTI/EPA)

Bár a szintén nehéz pozícióban lévő szakvezetőnek bizonyos dolgokban igaza van (az olasz formahanyatlása, s a játékos illetve a holland által alkalmazott játékszisztéma összeférhetetlensége), alighanem a kicker.de-nek a szituációt elemző egykori Bayern-nagyság, a brazil Giovane Elber jár legközelebb a helyzet megértéséhez.

„A klubban jelenleg káosz uralkodik, s emiatt Van Gaal is felelős. Döntéseit nem indokolja meg – emlékezzünk csak Lúcio villámgyors eladására – és kívülállóként sokszor az az érzésem, hogy nem mindig ura a helyzetnek. Ezt túl kemény fellépéssel kompenzálja. Így fenyítette meg ősszel Ribéryt, majd most Tonit. Az edzőnek be kell látnia, egyedül nem érhet el sikereket.” – értékelt a BL-győztes brazil támadó. “Meg tudom érteni Tonit, hisz alig két éve Ottmar Hitzfeld alatt ő volt az ünnepelt gólkirály, majd többször is hasznavehetetlennek nyilvánítják, amit nehéz felfogni. Én sem tudom.”

A vb-szereplésre ácsingózó, s ezért minél több játéklehetőséget óhajtó Toni helyzetének megoldása az olasz klubok kezében van. Kérőben nincs hiány, hisz a Roma, a Fiorentina, a Napoli, sőt, a Milan is jelezte, hogy igényt tartana a csatárra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik