Élet-Stílus

Szigorú büntetéseket ígér az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pénteken rendkívüli ülésen vitatta meg a magyar labdarúgásba is begyűrűző nemzetközi sportfogadási botránnyal kapcsolatos kérdéseket.

Bár arról még nincs információ, hogy bundaügyben történt-e feljelentés – kvázi rendőrségi eljárás sem indult még – a közeljövőben a szövetség intézkedési tervet dolgoz ki, hogy csirájukban akadályozhassák meg az illegális fogadásokat, ebben a profi labdarúgást tömörítő NB I-es és NB II-es liga is a segítségére lesz. A vizsgálódás alighanem visszamenőleges hatályú lesz, így a korábbi, gyanús eredményekkel záruló találkozók is célkeresztbe kerülhetnek.

A szövetség pénteken egyeztetett az Igazságügyi Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium és a Nemzeti Nyomozóiroda képviselőivel is. Szerdán Nyonban, az UEFA székhelyén hozzáférést kaptak az európai szövetség monitoring rendszeréhez, amelynek segítségével a jövőben az MLSZ is vizsgálni tudja a találkozókat, válogatott szinten, valamint NB I-es és NB II-es találkozókat is.

Az UEFA monitoring-rendszere 480 fogadási irodával van kapcsolatban,
így percről percre nyomon követhetők a fogadások – közöttük a kirívóan
gyanús tételek. Az európai szövetség ez alapján vélte szembeötlőnek – a rendszer
rendhagyó fogadási mintát mutatott – a
július 30-i Fenerbache-Honvéd Európa Liga-összecsapást is, s így arra
az álláspontra jutott, hogy a magyar együttes feltehetően megsértette
az európai szövetség szabályzatát.

A médiában megjelent információkat – egyelőre – szimpla spekulációknak minősítő Kisteleki István MLSZ-elnök elmondta, a 16 klubtulajdonossal arra az álláspontra jutottak, hogy az ügyben minden segítséget megadnak a nyomozó hatóságoknak, és ha gyanúik közül bármelyik bizonyítást nyer, a lehető legszigorúbb büntetést szabják ki az érintettekre.
Kisteleki István és Helmeczy László (MTI)

Kisteleki István és Helmeczy László (MTI)

Helmeczy László alelnök hozzátette, hogy az UEFA 29 ezer összecsapást vizsgált meg, s ezek közül 65-öt talált gyanúsnak. A jogi ügyekért is felelős alelnök kifejtette, hogy az ügy két szálon fut: az UEFA által kezdeményezett vizsgálatban 17 ország érintett.

A másik ellenőrzéssel – amelyet a
bochumi államügyészség indított – kapcsolatban az MLSZ nem tud
konkrét adatokról, ám a hírek alapján nem csak egyszerű vesztegetésről van szó; a gyanú szerint a meccseket befolyásolni szándékozók a fizikai kényszert is alkalmaztak egyes játékosokkal szemben.

Helmeczy jelezte: a kialakult helyzetre való tekintettel a későbbiekben megvizsgálják azt is, hogy a fegyelmi szabályzatban szükséges-e újabb szankciók bevezetése.

az mlsz-elnökség és a klubok állásfoglalása

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének pénteki rendkívüli ülésén a testület tagjai, a Soproni Liga 16 csapatának tulajdonosa, illetve vezetője, valamint az NB II-es bizottság vezetője Közös Közleményt fogadott el az UEFA-nak az európai fogadási botránnyal kapcsolatos állásfoglalásával kapcsolatban.

– Az MLSZ, valamint a Soproni Ligában és a nemzeti bajnokság más osztályaiban érdekelt klubok egyformán eltökéltek abban, hogy megakadályozzák a labdarúgó mérkőzések eredményének jogellenes eszközökkel történő befolyásolását.

– Az MLSZ, valamint a Soproni Ligában és a nemzeti bajnokság más osztályaiban érdekelt klubok szilárd elhatározása, hogy mind a magyar, mind a külföldi nyomozó hatóságoknak, illetve vizsgálatot folytató sportszervezeteknek minden támogatást megadnak ahhoz a tevékenységükhöz, amely a jogellenesen befolyásolt eredmények, illetve az elkövetők személyének felderítésére, felelősségük megállapítására és felelősségvonásukra irányul.

– Az MLSZ elnökségének határozott álláspontja, hogy ameddig olyan konkrét adatok nem állnak rendelkezésre, amelyek negalapozzák az esetlegesen felmerülő gyanút mérkőzések eredményének jogellenes befolyásolására, addig a sajtóban minden nyilvánosságra kerülő információ csak puszta feltételezés, spekuláció és ezekkel kapcsolatban nincs helye semmiféle hivatalos kommentárnak.

– Az MLSZ elnöksége legközelebbi ülésén (december 16.) konkrét intézkedési tervet dolgoz ki a Közös Közleményben megfogalmazottak végrehajtására, határozatában máris felkérte a szövetség NB I-es és NB II-es bizottságát, hogy ennek előkészítésében vegyen részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik