Élet-Stílus

A szabályok megtréfálták Federeréket

A londoni mestertornán a világelső Federert legyőző argentin Del Potro is az elődöntőbe jutott, ellenben a spanyol Verdascót felülmúló brit Murray minimális különbséggel kiesett. A versenyszabályok megvezették a versenyzőket és a szervezőket is.

Drámaian alakult a londoni Mesterek Kupája A csoportjának utolsó játéknapja. A skót Andy Murray és a spanyol Fernando Verdasco nagy csatában, három játszmában döntött arról, hogy utóbbi lesz a négyes utolsó tagja.

Az előző két fordulóban előbb az argentin Juan Martin Del Potro ellen három játszmában diadalmaskodó, majd Roger Federer ellen szintén háromban kikapó Murray jól kezdett, ugyanakkor igencsak rapszodikusan adogatott: 18 ásza mellett 9 alkalommal ütött kettős hibát.

Az első megnyert szett után a másodikban hét break-labdája is volt, mindet elherdálta, a rövidítésben ellenfele egyenlített (a skót stílszerűen egy kettős hibával vesztett 7-4-re a tie-breakben) – mint később kiderült, Murray ennek itta meg a levét. A harmadik játszmában már ő koncentrált jobban a rövidítésben, nyert, viszont nem állt jól a szénája a megnyert/elvesztett játékok terén, csak az esti Federer-Del Potro meccsen dőlhetett el, a háromból melyik két játékos kerül a szombati elődöntőbe.

A svájci Federer számára egyértelmű volt a képlet. Ha nyer, vagy háromjátszmás vereséget szenved – továbbjut. Del Potrónak nyernie kellett, s az első szettben a teknősbéka-rajtot vett Federer ellen meg is tett mindent – 6:2-re behúzta a felvonást, remek játékkal.

Továbbjutotttál? Nem tudom, talán nem... (MTI/EPA)

Továbbjutottál? Nem tudom, talán nem… (MTI/EPA)

A másodikban is a dél-amerikai kezdett jobban, s a világelső komoly bajba került, amikor a rövidítésben Del Potro 5-4-es vezetésnél adogathatott. Ám a colos argentin hibázott, Federer pedig kihasználta a megingást, és megnyerte a játszmát. A levegőbe ugorva jelezte, hogy részéről akár véget is érhet a találkozó.
„Tudtam, hogy nem veszíthetek két szettben, hisz akkor kiesek” – árulta el Federer a mérkőzés után. „Ezért ujjongtam annyira, éreztem, hogy megvan.”

A harmadikban 4:3-ig mindkét fél könnyedén érvényesítette adogató-játékát, ám Del Potrónak mindenképpen legalább egyszer nyernie kellett a svájci szervájánál is. Ezt megtette, majd a győzelmet is besöpörte, egy második adogatásból ütött ásszal. Ha Del Potro akár egy játékkal többet veszít, Murray jutott volna tovább Federerrel egyetemben.

A számítási szisztéma nem kis zavart okozott, a két játékos a hálónál is azt taglalta, hogy vajon ki lehet ott az elődöntőben.
„Megkérdeztem Juan Martintól, hogy továbblépett-e vagy sem” – vázolta fel beszélgetésüket Federer. „Azt válaszolta, hogy talán nem. Mindenképpen szomorú, ha valakinek ilyen körülmények között kell kiesnie. Kevesen múlott, hogy nem Murray volt a szerencsés, ám Del Potro csak megverte a világelsőt, így aligha érdemtelenül lesz ott a négy között. Csak két hely volt, sajnos.”

Del Potro elmondása szerint mintegy szűk félórát várt arra, amíg megnyugodhatott – ő az egyik elődöntős.
„Senki sem tudta, valójában mi is a helyzet. Huszonöt percet vártam tűkön ülve, de a vége jó, sikerült. Jól játszottam, legalább olyan jól mint New Yorkban, sőt, egyes pillanatokban talán afölött is. A szerváim sem hagytak cserben, a legfontosabb momentumokat sikerült kihasználnom. De a világ legjobbja ellen csakis ez vezethet eredményre – a lehető legjobban teniszezve kihasználni az adódó lehetőségeket.”

Mesterek Kupája, London
3. forduló, A csoport:
Murray (brit, 4.)-Verdasco (spanyol, 7.) 6:4, 6:7, 7:6
Del Potro (argentin)-Federer (svájci) 6:2, 6:7, 6:3
Végeredmény: 1. Federer 4 pont/3 mérkőzés (5-4 szettarány, 44-40 játékarány), 2. Del Potro 4/3 (5-4, 45-43), 3. Murray 4/3 (5-4, 44-43, kiesett), 4. Verdasco 0/3 (kiesett)
A csoportokból az első két helyezett jut az elődöntőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik