Élet-Stílus

Megmenekült a Sauber csapat

Megmenekült a Sauber Forma-1-es csapat, miután a BMW megállapodást kötött az alapító Peter Sauberrel, és ezzel párhuzamosan elvetette azt a tervét, hogy a Qadbak nevű, svájci székhelyű befektetési cégnek adja el a részesedését.

A BMW autógyár július végén jelentette be, hogy kivonul a Forma-1-ből, s mostanáig úgy volt, hogy a Qadbaknek adja át a részesedését.

A pénteken közzétett csütörtöki megállapodás szerint azonban Peter Sauber csapatfőnökhöz kerülhet a 80 százalékos hányad, így a csapat elvileg ott lehet a jövő évi rajtnál.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábban úgy foglalt állást, hogy a csapat elindulhat a 2010-es versenyben, amennyiben valamelyik, már részvételi jogot szerzett istálló visszalép. A Toyota novemberben kivonult a Forma-1-ből, így a Sauber előtt megnyílt az út, az FIA-nak azonban ezt még meg kell erősítenie.

Hungaroring, 2002: Nick Heidfeld a Sauber kormányánál (MTI)

Hungaroring, 2002: Nick Heidfeld a Sauber kormányánál (MTI)

Az autósportban az 1970-es évektől tevékenykedő, 66 esztendős Sauber az egyezség nyomán többek között arról számolt be, hogy tovább működhet a hinwili központ, és megmarad az alkalmazottak többsége.

“Megkönnyebbültem, hogy sikerült tető alá hozni ezt a megállapodást. Meg vagyok győződve arról, hogy az új csapat előtt szép jövő áll, a Forma-1 új szabályai ugyanis kedveznek a magánalakulatoknak” – fogalmazott a Sauber, aki az 1993-ban alapított csapatot 2005-ben adta át a BMW-nek, azzal együtt, hogy azóta is részt vett a technológiai fejlesztésekben.

A csapat létszáma 388-ról 250 főre csökken. A BMW-Sauber a 2009-es esztendőben hatodik lett a konstruktőrök mezőnyében a lengyel Robert Kubicával és a német Nick Heidfelddel. Kubica azonban már elszerződött a Renault-hoz, míg Heidfeldet a Mercedes GP csábítja, így nem lehet tudni, hogy 2010-ben ki ül majd a Sauber volánja mögött.

öt csapat már megnevezte pilótáit

Öt istálló már megnevezte a pilótáit a jövő évi Forma-1-es világbajnokságra. A McLaren, a Ferrari, a Red Bull, a Williams és a Force India nyilvánosságra hozta, kiket indít a 2010-es vb-n, míg öt csapatnál egy-egy, további háromnál pedig még két-két hely kiadó.

McLaren:
Jenson Button (brit) és Lewis Hamilton (brit)
Ferrari:
Fernando Alonso (spanyol) és Felipe Massa (brazil)
Red Bull:
Sebastian Vettel (német) és Mark Webber (ausztrál)
Williams:
Rubens Barrichello (brazil) és Nico Hülkenberg (német)
Force India:
Adrian Sutil (német) és Vitantonio Liuzzi (olasz)
Mercedes:
Nico Rosberg (német) és Nick Heidfeld (német)?, Kimi Räikkönen (finn)?, Michael Schumacher (német) ???
Renault:
Robert Kubica (lengyel) és Romain Grosjean (francia)?, Heikki Kovalainen (finn)?, Nick Heidfeld (német)?
Toro Rosso:
Sebastién Buemi (svájci) és Jaime Alguersuari (spanyol)?
Manor GP:
Timo Glock (német), és ?
Campos Meta:
Bruno Senna (brazil), és ?
USF1:
José María López (spanyol)? és Jacques Villeneuve (kanadai)?
Lotus:
Jarno Trulli (olasz)?, és ?
Sauber:
?, ?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik