Élet-Stílus

Egyre több országot érint a futballbotrány

Törökországban a szövetség a saját kezébe vette a nyomozást, míg Albániában már a büntetések mértékét mérlegelik. Kínában 16 embert letartóztattak, Németországban házkutatásokat tartott a rendőrség.

A török szövetség úgy döntött, saját kezébe (is) véve a nyomozást, vizsgálatot indít a mérkőzéseket manipulálók ellen. Törökországban óriási felzúdulást okozott, hogy a Genclerbirligi elnöke, Ilhan Cavcav a Hurriyet újságnak elárulta, két alkalommal is megkeresték azért, hogy bajnoki mérkőzésék eredményét „megtárgyalják”.

Cavcav a részletekről is lerántotta a leplet. Eszerint az Antalyaspor képviselői az elmúlt idényben kerek-perec felajánlották, hogy megveszik a két klub találkozójának végeredményét, míg a Bursaspor vezetősége még bő két évtizeddel korábban, az 1985-86-os szezonban próbálkozott. Az elnök mindkét ajánlatot visszautasította, ugyanakkor felvetette, hogy a jelenlegi botrányban valószínűleg két játékosa is érintett lehet.

Mímelték a focit? A KF Tirana és a Stabaek játékosai a júliusi BL-selejtező során (MTI/EPA)

Mímelték a focit? A KF Tirana és a Stabaek játékosai a júliusi BL-selejtező során (MTI/EPA)

Az albán szövetség részéről csütörtökön bejelentették, hogy megbüntetik azokat a klubokat, amelyekről kiderül, hogy érintettek a bundabotrányban. A Németországban kipattant ügy alapján egyelőre a KF Tirana és a KF Vllaznia gyanús, így az albánok szóvivője, Tritan Kokona szerint előbb megvárják a nyomozást, majd kemény kézzel szankcionálják a hibázókat.

kínában is kupeckedtek

A kínai média jelentései szerint 16 embert tartóztattak le az ázsiai országban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az első osztályú nemzeti bajnokság összecsapásait igyekeztek manipulálni. Emellett megneveztek négy korábbi játékost, edzőt és hivatalos személyt, akiket szintén ebben az ügyben vettek őrizetbe.
A csalás korábbra datálódik. 2006 augusztusában a második vonalban szereplő Guangzsu ügyvezetője, Jang Csu az információk szerint mintegy 30 ezer dollárnak megfelelő jüant ajánlott a rivális Sancsi menedzserének, Vang Pónak azért, hogy együttese komoly vereséget szenvedjen. A találkozó a Guangzsu 5-1-es győzelmével ért véget. Vang Po ráadásul saját csapata ellen fogadott az egyik külföldi internetes portálon, ám nyereségük (100 ezer jüan – 15 ezer dollár) mértéke arra enged következtetni, hogy egy több tippelőt bevető nagyobb, szingapúri központú szindikátus állhat a dolog mögött.

A múlt pénteken kirobbant európai bundabotrány kapcsán a német rendőrség házkutatást tartott az egyik gyanúsított lakásán, ahol bizonyítékokat találtak arra, hogy a 21 éves férfi egy harmadosztályú labdarúgó-mérkőzést igyekezett manipulálni.A hatóság a lakásban talált adathordozókat, a számítógépet és mobiltelefont lefoglalta, a gyanúsítottat azonban nem kívánta megnevezni.

Annyi biztos, hogy a brémai férfi múlt szerda délután a német harmadosztályban szereplő Goslar csapatának kapusát, Lars Möhlenbrockot próbálta rávenni arra, hogy 1500 euróért csalja el a Wilhelmshaven elleni bajnokit. A Goslarnak veszítenie kellett volna, a hálóőr azonban értesítette az esetről a vezetőedzőt és a klubot, amely bevonta az ügybe a rendőrséget és a szövetséget (DFB). A mérkőzést vasárnap megtartották, a végeredmény 2-2 lett. A megvesztegetéssel vádolt férfit egyelőre még keresik.

A bochumi államügyészség mérkőzések befolyásolásával kapcsolatban múlt pénteken kilenc érintett országról, köztük Magyarországról tett bejelentést. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdán arról adott tájékoztatást, hogy saját ellenőrzésében hét európai kupamérkőzést vizsgál, köztük a július 30-i, Fenerbache-Budapest Honvéd találkozót, amelyen a magyar klub került gyanúba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik