Élet-Stílus

Contador marad az Asztanánál

Alberto Contador valószínűleg kitölti jövő év végéig szóló szerződését az Asztanánál, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) ugyanis megadta a 2010-re szóló licencet a kazah csapatnak.

Az UCI szerdán tette közzé a 17 Pro Tour-csapat listáját, hangsúlyozva, hogy az Asztanától külön bankgaranciát kértek, miután az előző szezonban gondok akadtak a versenyzők fizetései körül. Bár a feltételek – egyelőre – még nem teljesültek, a szövetség elfogadta az indokokat, jelezve viszont, hogy a kért igazolásokra igényt tart.

Az Asztana költségvetése a becslések szerint évi 15 millió euró. A csapat működtetését az állami Szamruk-Kazina holding állja. Contador november elején hangsúlyozta, hogy az új menedzsment tervei elnyerték tetszését, így már akkor valószínűsíthető volt – amennyiben megvan a licenc, marad.

A Tour-győztes spanyol messze a legtöbb győzelmet érte el az Asztana színeiben. 2009-ben 18 (!) diadalt és részsikert számlált, míg a csapattársak közül Levi Leipheimer négy, Andreas Klöden két győzelmet, Alekszandr Vinokurov, Gregori Rast, és Janez Brajkovic egy-egy diadalt számlált.

Oscar Pereiro lehet Contador első számú hegyisegítője (MTI/EPA)

Oscar Pereiro lehet Contador első számú segítője (MTI/EPA)

Leipheimer és Klöden – további tíz csapattaggal – elhagyta az istállót a Lance Armstrong köré szervezett RadioShack kedvéért, így az Asztana alighanem gyengébb lesz 2010-ben. Ugyanakkor a vezetők máris erősítettek, a 2006-os Tour-első, egy évre aláíró Oscar Pereiro jövőre honfitársát segíti.

Mellette olyanok tekernek majd mint Jesus Hernandez, Benjamin Noval, David de la Fuente, Enrico Gasparotto, Gorazd Stangelj és Paolo Tiralongo. Nem kizárt Vinokurov szereplése sem, kérdés, hogy a Tour szervezői feloldják-e eltiltását.

Az idei és a 2007-es Touron győztes Contador korábban többször hangsúlyozta: amennyiben a körülmények a csapat számára kedvezőtlenül alakulnak, elhagyja az Asztanát, és olyan csapatot keres, amellyel jövőre van esélye megnyerni a legrangosabb bringás körversenyt. Kérőkben nem volt hiány, a Garmin, a Quick Step,a Liquigas és a Caisse d’Epargne is jelezte, tárt karokkal fogadná a spanyolt.

Contador 2007-ben és idén nyerte meg a Tourt, 2008-ban pedig diadalmaskodott a Giro d’Italián és a Vuelta a Espanán. A világon csak öt bringás mondhatja el magáról, hogy mind a három nagy körversenyen győzött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik