Élet-Stílus

Bukás lehet a klímacsúcs

“Valószínű, hogy a két hét múlva kezdődő koppenhágai klímaügyi csúcstalálkozó eredménytelenül zárul” – nyilatkozta Nigel Lawson konzervatív politikus a The Timesnak. Úgy véli, hogy az a javaslat, ami az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozik, irreális, ésszerűtlen, továbbá igazságtalan és elfogadhatatlan a fejlődő államok számára, ezért nem haladnak a tárgyalások - írja a londoni lap.

A két hét múlva kezdődő koppenhágai csúcstalálkozó előkészületei megakadtak: a résztvevőknek nem sikerült megállapodnia a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről. Lord Lawson ezt azzal indokolja, hogy teljesíthetetlen kötelezettségeket kéne vállania a résztvevőknek, ugyanis 2050-re az 1990-es széndioxid-kibocsátás felére kéne csökkenteniük a környezetszennyezésüket. „Nem lenne szabad a széndioxid-kibocsátás korlátozására bíztatnunk a szegény országokat” – teszi hozzá a brit főrend.

A jelenleg érvényes Kiotói Egyezmény még csak az 1990-es szinteknél 5 százalékkal alacsonyabb kvótát szabott, de a fejlett országok ezt a vállalást is csak úgy tudták teljesíteni, hogy az iparukat kiszervezték a harmadik világ országaiba .

A szegény országoknak lenne a legnehezebb az új, radikális korlátozáshoz igazodni, mert a gazdasági növekedés nagyobb energiafogyasztással és környezetkárosítással jár. Ők pedig csak a legolcsóbb és legszennyezőbb energiaforrást, a szént tudják megfizetni. Ha megszületne a megállapodás, akkor az ellehetetlenítené a növekedésüket, és a nyomor felszámolását – figyelmeztet Lawson.

Nemsokára kiderül, hogyan folytatódnak a tárgyalások. Az FN.hu-n a klímacsúcs ideje alatt naponta tudósítunk a fejleményekről.

varázslatos bolygónk

Bukás lehet a klímacsúcs 1

A kenyai Masai Mara szavanna, a Nílus deltája, az ausztráliai Kakadu-mocsár, a komodói korallzátony, az új-zélandi Ferenc József gleccser és még 95 „társa” – nemcsak az a közös bennük, hogy a világ természeti kincseiként vannak számon tartva, hanem az is, hogy kifejezetten veszélyeztetettnek minősülnek. A december 7-én Koppenhágában kezdődött ENSZ Klímakonferencia apropójából a Roder-Ocker Kiadó egy lenyűgöző fotóalbummal – amely az ENSZ sokkoló klímajelentésére támaszkodik – igyekszik felhívni a figyelmünket a klímaváltozás közelségére és veszélyeire. A klímaváltozás nem utópia – üzeni a 100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni című kötet. Az album 100 helyszínt emel ki varázslatos bolygónk természeti csodái közül azzal a szándékkal, hogy ébredjünk fel, és még időben tegyünk valamit annak érdekében, nehogy eltűnjenek a Földünkről ezek a gyönyörű és különleges tájak. A kötetben szereplő valamennyi képnél rövid leírást is olvashatunk arról, hogy pontosan milyen veszély is fenyegeti az adott flórát és faunát. Sőt a könyvben számos ismert – magyar és külföldi – személy, csatlakozva a 100 kép a világból elnevezésű projekthez, osztja meg a velünk gondolatait a klímaváltozás veszélyeiről. A fotóalbum megjelenését a National Geographic magazin is támogatta, amelynek – akárcsak az FN.hu-nak – a Sanoma Budapest a kiadója.
(100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni, Roder-Ocker Kiadó, 2009.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik