Élet-Stílus

Erdei történelmet írt – videó

Erdei Zsolt többségi pontozással legyőzte a nála hivatalosan 7,7 kilogrammal nehezebb olasz Giacobbe Fragomenit, és ezzel megszerezte a Boksz Világtanács (WBC) cirkálósúlyú bajnoki övét, egyúttal történelmet írt.

A Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú címét korábban közel hat évig birtokló Erdei Zsolt az első magyar ökölvívó, aki két súlykategóriában ért fel csúcsra, és nem mellékesen: továbbra is makulátlan a profik között, mind a 31 mérkőzését megnyerte.

Kielben alaposan meglepte a vele azonos magasságú, de minimum közel nyolc kilóval súlyosabb, ezzel együtt lassabb Giacobbe Fragomenit azzal, hogy bátran ment előre, sok ütést indított, és rendre talált is. A címvédő a harmadik menetre összekapta magát, és előrukkolt azzal, ami előre borítékolható volt tőle, azaz űzte-hajtotta Erdeit, igyekezett nyomást gyakorolni a magyar bokszolóra. Az olasz kinyitotta a pofonzsákot: számtalan ütés indított, néhányszor ugyan talált is, de Erdei jól mozgott, hajolt el, ráadásul többször megelőzte Fragomenit, aki sokszor szembe nézett Madár legendás bal kezével.

A 40 éves olasz ökölvívó pillanatai az ötödik menetben jöttek el, miután Erdei fáradni kezdett, lábon lelassult, ezáltal könnyű célponttá vált. Fragomeni kedvére szórhatta az ütéseket, és sorra nyerte a meneteket is. A hetedikben kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, Erdei nagy szívvel, elszántsággal bokszolt, de továbbra is elsősorban a védekezés kötötte le az energiáját. A nyolcadik menetben azonban valahogy erőre kapott, és mintha kicsrélték volna a két bokszolót: Fragomeni kezdett fáradni, már lógatta a kezeit, s lényegesebben kevesebbet ütött, mint a megelőző menetekben.

Erdei Zsolt ezt kihasználva ismét fölénybe került: pontos bal egyenesekkel amortizálta, és olykor kemény kombinációkkal is megkínálta a címvédőt. Az utolsó menetekben két fáradt, elcsigázott harcos küzdött a ringben, a hátrányban lévő Fragomeni igyekezett kiütni a magyart, aki olykor bátran odaállt pofozkodni, de azért „okosan” kézben tartotta a mérkőzést, amelyet többségi pontozással nyert meg (115-113, 115-113, 114-114).


GALÉRIA

GALÉRIA

„Nagyon köszönöm mindenkinek, aki nekem drukkolt. A mérkőzés elején tudatosan kezdtem aktívan, mert nem hagyhattam, hogy Fragomeni jöjjön. Persze tisztában voltam vele, hogy nem úszom majd meg a dulakodásokat, de az első három menet nagyon fontos volt a végelszámolásnál. Őszintén szólva, a hatodik menet után úgy gondoltam, hogy ezt nem fogom végig bírni, de a szívem segített, és Fritz Sdunek is végig hihetetlenül lelkesített” – mondta Erdei, aki nem csak abban lett az első magyar, hogy két súlycsoportban is csúcsra ért, hanem abban is, hogy a WBC világbajnoka lett.

A legyőzött Fragomeni hangsúlyozta: az első menetekben követett rossz taktikája miatt veszített. „Zsoltnak gratulálok, méltó kezekben van nála a világbajnoki öv. Szívesen kihívnám egy visszavágóra” – magyarázta a szimpatikus harcos benyomását keltő olasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik