Élet-Stílus

Civilek támadják az LMP-t

A Budapest tisztaságával is kampányoló LMP vadplakátokkal „szemetelte tele” Józsfvárost – ezt állítja a Szeretem Budapestet Mozgalom. A Lehet Más a Politika szerint ez csak vihar egy pohár vízben.

Csécsei Béla polgármester betegsége miatt időközi választásokat tartanak a főváros VIII. kerületében november 22-én. A jelöltek a kerületi újságban hirdethetnek és az önkormányzat által kihelyezett számos hirdetőtáblán helyezhetik el választási plakátjaikat – mondta el lapunknak Moravcsik József, a Szeretem Budapestet Mozgalom (SzeBu) titkára. Az induló pártok közül egyedül a Lehet Más a Politika él még mindig a vadplakátolás eszközével – teszi hozzá.

„Ha másnak lehet…”

A törvény betűje szerint választási időszakban a pártok csak a tulajdonos beleegyezésével helyezhetnek el plakátot magánterületen, a SzeBu szerint azonban a párt nem kérte ki sem a kerület, sem az ELMŰ, sem a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft, sem a magánházak tulajdonosainak beleegyezését.

A legnagyobb gondot nem is a pártok plakátjai jelentik, hiszen – az eddigi tapasztalatok és az LMP mostani ígérete szerint is – ezeket a kampányidőszak végén maguk az érintettek távolítják majd el. Már amennyiben betartják, hiszen legutóbb pár útszakasz letakarítása utána a legtöbb illegális plakát a helyén maradt. Viszont „ha a politikusoknak lehet, akkor nekem is” elvet követve a politikai vadplakátokat azonnal követik a magánhirdetések – mondja Moravcsik. Ha egy területet megtisztítanak, hetek telnek el az első falragaszig, amit viszont azon nyomban követ a többi: költöztetők, ingatlanforgalmazó cégek és magántanárok vezetik a listát.

Civilek támadják az LMP-t 1

Egyszer már eltűntek

Bojár Iván András, városházi tanácsnok és a SzeBu elnöke az FN.hu-nak elmondta, hogy az éves szinten százmilliókba kerülő takarításon kívül jogi szempontból viszonylag keveset tudnak tenni a fővárost ellepő vadplakátok és falfirkák ellen.

Ha valakit sikerül is azonosítani és felelősségre vonni, a nevetségesen alacsony bírság nem bír visszatartó erővel: csupán töredéke az illegális hirdetéssel megszerzett bevételnek. Épp ezért Bojár szerint elvi kérdés, hogy legalább a főváros tisztaságával kampányoló politikusok ne illegálisan elhelyezett, a városképet romboló vadplakátokon próbáljanak támogatókat szerezni.

A vadplakátoknak ez most a „második hulláma”. Október elején jártunk a kerületben, amikor éppen az önkormányzat megbízásából tevékenykedő cég munkatársai távolították el a plakátokat, amelyek első mondata: „Utcák tisztaságának érezhető javítása…” volt. A munka kapcsán Moravcsik megjegyezte: még a jogtalanul elhelyezett hirdetések letépéséhez is a tulajdonos engedélye szükséges. Magyarul szabályt szeg az, aki „állampolgári jóérzésből” kezd neki a házfalak, villanyoszlopok tisztogatásához kampányidőszakban.

Civilek támadják az LMP-t 1

Politikai támadás

A plakátok októberben még az FN.hu tervezett cikkének megjelenése előtt eltűntek. Most azonban, a választás előtti héten ismét visszatértek. Még októberben megkerestük az LMP-t is plakátügyben, akkor Schiffer András, a párt szóvivője azt mondta az FN.hu-nak: a Lehet Más a Politika nem kíván érdemben foglalkozni a SzeBu vádjaival.

Az LMP szerint egy liberális kötődésű civilszervezet politikai támadásáról van szó, erre használják fel a plakátügyet. A civilek által hivatkozott fővárosi rendelet alkotmányos aggályokat vet fel, ugyanis tovább szigorítja a választásról szóló törvényt. Az LMP a magasabb szintű jogszabályt tartja mérvadónak, amely kimondja, hogy kampányidőszakban köztereken is el lehet helyezni választási plakátokat.

Amit a SzeBu csinál, vihar egy pohár vízben. Az LMP törvényesen jár el, és a választások után – mint eddig mindig – el fogja távolítani a plakátokat a józsefvárosi utcákról – mondja Schiffer András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik