Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Bill vagy Tréfa

Deák Bill-, Gorilla-, Mezzoforte- és Extrawelt-koncertet, valamint Woven Hand-Muzsikás közös bulit ajánlunk a hétvégére. A tévéműsorok is tartogatnak néhány meglepetést.

péntek, november 20.

A Kopaszkutya című kultfilmben volt a falon egy graffiti: „Bill, a Király”. Sokan azóta is így gondolkodnak a „legnégerebb hangú magyar bluesénekesről”. Én speciel nem vagyok nagy Bill-rajongó, de amikor tavaly kijött a Hobo 30-koncerten, és belekiabált a mikrofonba, „Kőbányán születtem, ott is nőttem fel, yeahhh”, az én szívem is bluesütemre vert. Most teljes életművének legnépszerűbb dalait adja elő a Sportarénában, olyan közreműködőkkel, mint Hobo, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Presser Gábor és Babos Gyula.

A skandináv Miles Davisként elhíresült Nils Petter Molvaer norvég trombitaművész teszi tiszteletét a Millenárison pénteken. A kiváló trombitás játszva utazik a legkülönfélébb zenei stílusok között, belefér a breakbet és hiphop, a pop, a rock, a funk és a modern jazz is a kevercsébe. Legutóbb táncos-jazz lemezzel jelentkezett, készüljünk hát egy bulis estére.

A Dürer-kertben a hon egyik legjobb (na jó, mondjuk ki: A legjobb) psychobilly bandája, a sok éve eltűnt, de most föltámadt Gorilla nyomja a talpalávalót, az A38 Hajón pedig a Lack Of Afro (lánykori nevén: Adam Gibbons) pörgeti a hangulatot a funk/soul/rare groove jazz, hip hop szerelemeseinek. Szegeden játszik a Kispál, Debrecenben a Quimby, Székesfehérváron a Kistehén és Rutkai Boriék.

—-Szombat, november 21.—-

Ismét átélhetik a szerencsések azt az élményt, amit mi a magunk részéről tavaly a Sziget legjobb koncertjének írtunk le, a Woven Hand és a Muzsikás közös koncertjét, amely ezúttal a Millenárison lesz. Mi igazoltan fogunk hiányozni (olyan pisztoly a halántékhoz-szerű okot tessék elképzelni…), de máris a falba verdessük a fejünk emiatt. Igazunk volt nyáron: egy gyönyörű barátság kezdetét láttuk a hagyományos népzenét művelő magyar vonósnégyes és az amerikai alter-country trió fellépésén. És most ennek folytatását hagyjuk ki.

Az elektro-izék nem az mi világunk, de komoly szakértői figyelmeztetéseket kaptuk arra, hogy a szombati Merlin-bulit kürtöljük világgá. Sven Väth hamburgi különítménye, az Extrawelt járul ugyanis rajongói elé. Arne és Wayan teljesen egyedülálló módon kombinálja a fogós dallamokat a mélyebb, kifinomultabb hangzásvilággal, láttuk ezt tavaly a Balaton Soundon is. Ezúttal a Cinetrip bulikról jól ismert Skylab csapat képileg is alátámasztja majd a bulit.

A Tankcsapda Kazincbarcikán zúz, Török Ádám öreg Minije a Bem rakparton, a NemJuci és a Zokogó Majom Zenekar Székesfehérváron, a PASO Szombathelyen.

—-Vasárnap, november 22.—-

A hét utolsó napján hagyományosan nem történik szinte semmi a koncerttermekben. A jazzisták valahogy mégis kedvelik a vasárnapot. Most például az izlandi Mezzoforte jön a Millenárisra. E zenekar számait mindenki ismeri, még ha nem is tud róla. Például a reklámosok gyakran felhasználják az instrumentális funk-fusion dalokat. Szerintünk, mondjuk, elég unalmas ez a fajta se íze se bűze-zene, de sok rajongója van. És Izland első számú zenei exporttermékéről van szó, biztos nem véletlenül.

A másik lehetőség, hogy keresünk valami táncestet. Itt van például a Gergye Krisztián Társulat által a Gödörben előadott Danse Macabre című haláltánc-koreográfia. Benne „furcsa kentaurok, mitológiai lények és a többszereplős erotikus formációk”. Ugye, hogy érdemes ezt választani.

Egyébként maradjunk otthon, menjünk el kocsmázni, hegyezzünk zabot!

—-Mozi, kiállítás, családi program—-

Mozi

Holdhercegnő

A Simpson-család atyjának figyelme az utóbbi években a mese-fantasy filmek felé fordult. Csupó Gábor új filmjének főhőse a tizenhárom éves Maria, aki édesapja halála után nevelőnőjével, Miss Heliotrope-pal él.

A kishölgy kénytelen hátrahagyni addigi fényűző életét, hiszen örökségül csupán adósságot, és egy réges-régi könyvet kapott édesapjától. Az örökségül kapott ódon könyv nem mindennapi, hiszen egy titokzatos, ősrégi történetet mesél el, amelyből Maria előtt két család viszálykodása elevenedik meg: a Merryweather és a De Noir családok között folyik a harc a Hold varázsgyöngyeiért. A kislány, ahogy egyre jobban belemélyed a történetbe úgy döbben rá, hogy Holdfölde veszélyben van.

Családi program

Kukorica-nap

Ha kíváncsi a kukoricafosztásra, szívesen kóstolna igazi kukoricamálét, és van kedve saját csutkababát készíteni, akkor szombaton 11 órától ott a helye a Mezőgazdasági Múzeumban!

Kiállítás

CSI: A helyszínelők

A Millenárison szombattól megelevenedik a CSI: A helyszínelők sorozat. A világ jelenleg legsikeresebb sorozatára épülő interaktív kiállítás valamennyi érzékszerve ható élményt nyújt a bűnügyi helyszínelés világában.

Úgy alkották meg, hogy a nagyközönséget megismertesse a törvényszéki nyomozás folyamatával, eljárásaival, technológiáival. A kiállításon a látogatók egy “valódi” tetthelyen helyszínelhetnek, videofelvételek segítségével együttműködhetnek a népszerű tévésorozatban szereplő kedvenc karaktereikkel, valamint igazi törvényszéki szakértőkkel. A kiállításon a sorozat szereplőivel korábban nem látott kisfilmeken találkozhatnak a CSI-rajongók.

—-Tévé—-

Péntek, november 20.
Duna Tv, 23:50,

Főfőnök

Menjek vagy maradjak – Bill vagy Tréfa 1

Lars von Trier filmjének hőse, Ravn cége alapításakor kitalált egy Amerikában élő, képzeletbeli főnököt, akire az évek folyamán mindig ráfoghatta a népszerűtlen intézkedéseket. A céget el akarja adni, ám a felvásárló üzletember ragaszkodik ahhoz, hogy személyesen tárgyaljon a nagyfőnökkel. Ezért Ravn felbérel egy színészt, hogy játssza el a főnököt a szerződés aláírásakor. Ám az események irányítása kicsúszik a kezéből, amikor a beosztottjai véletlenül összetalálkoznak a folyosón a sosem látott főnökkel, minden bajuk okozójával.

szombat, november 21.
m1, 21:05,

Tréfa

Menjek vagy maradjak – Bill vagy Tréfa 1

Gárdos Péter Kosztolányi-adaptációja a tavalyi Szemlén a legjobb rendezés díját kapta, nem véletlenül. 1912-ben egy kisvárosi, papok vezette felekezeti iskolában a hagyományok szellemében kezdődik a tanév. A gyerekeken ezen az őszön valami különös vadság vesz erőt, egymás után eszelik ki a bolondnál bolondabb tréfákat. A fiatal Weigl atya – a kollégiumba érkező új tornatanár – megütközik azon a liberális gondolkodásmódon, ahogy a tanárok többsége viszonyul a kamaszok szertelenségéhez. Zoltán atya, a hetedikesek osztályfőnöke is egyre kevésbé tud a körülötte zajló eseményekre figyelni. Öccsét, akit egy bokszmeccsen megsüketítettek, néhány hónapja rábeszélte egy bostoni műtétre. A testvére a jéghegynek ütköző Titanicon utazott az orvoshoz, de a hivatalos lista – megmenekültekről, halottakról – egyre késik. Az események egy napon döntő fordulatot vesznek.

vasárnap, november 22.
VIASAT3, 1:45,

Álmaimban Argentína

Menjek vagy maradjak – Bill vagy Tréfa 1

Ez a szerelmi szálakkal átszőtt politikai thriller az 1970-es évek Argentínájában játszódik. Carlos Rueda (Antonio Banderas) feleségét, Ceciliát (Emma Thompson) elrabolja a Videla-kormány. Carlos egy gyerekszínházat igazgat szívvel-lélekkel, Cecilia pedig szókimondó újságíró, aki éppen a civilek eltűnéséről ír tényfeltáró cikkeket. Carlos és a lánya, Teresa mindent megtesz, hogy megtalálja az asszonyt. Carlosnak egyre többször támadnak víziói, és később rá kell jönnie, hogy látnoki képességei vannak. Elég csak megérintenie egy embert, és máris látja, hogy mi történt annak az eltűnt apjával, lányával, szerelmével. Gyorsan terjed a hír, és máris megtelik Carlos kertje, mindenki tudni akarja, hol vannak a szerettei. Amit mondani tud, gyakran csak annyi, hogy az eltűnt él-e még, de így is sokaknak ad reményt. Adottságával nem tud azonban mit kezdeni, amikor saját feleségéről szeretne valamit – bármit – megtudni. Csak homályos felvillanások, azokról a helyekről, ahol Cecilia járt, de már nincs ott. A titkosrendőrség hamarosan Carlos és társai nyomába ered.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik