Élet-Stílus

Legyen olcsóbb a karácsony

Jönnek az ünnepek és a vásárlási őrület. Mielőtt azonban nekiállunk vég nélkül róni a köröket a bevásárlóközpontokban, talán érdemes lenne gondolkodni – hulladéktippek az FN.hu-n.

Először is érdemes átnézni, hogy mi az, ami már van otthon, de nem használjuk, nincs rá igazán szükségünk, esetleg kisebb toldozás után újra működőképes lehetne. Gondoljunk arra, hogy az ünnepek közeledtével milyen sok helyen örülnének a számunkra feleslegessé vált tárgyaknak, felszereléseknek. Meglévő tárgyat egyedivé téve, magunkból egy kicsit hozzáadva takarékos, de mégis szívet melengető ajándékokkal lephetjük meg a számunkra fontos embereket.

Gondolkodjunk széles körben!

A felesleges tárgyaink elajándékozhatjuk, vagy adományozhatjuk. A kettő jellegében kicsit eltérés, mert elsőnél a személyesség, másodiknál a praktikum számít, de pontosan látni fogjuk, hogy melyik tárggyal, mit lehet kezdeni. Először mindenkinek a ruhanemű, a könyvek és a játékok jutnak eszébe, pedig biztos, hogy találunk feleslegessé vált sportfelszereléseket, esernyőt, táskát, sálat, sapkát, kesztyűt, ágyneműt, terítőt is a szekrényekben.

A konyhákban se ritka, hogy több szett étkészletet, evőeszközt, pohárkészletet, soha nem használt kütyüket tárolunk. Ha túlvásároltuk magunkat, akkor a kamrában hónapok óta halmozódó tárolt konzerveken, tartós élelmiszeren is addig adjunk túl, amíg még fogyaszthatók. A munkához kapcsolódó tárgyak közül a még ép elektronikai cikkeket, irattartókat, íróeszközöket is sokan szívesen látják adományként.

Az apró hibával rendelkező vagy elromlott tárgyakat is érdemes saját kezűleg javítani, javítóműhelybe vinni. Esetleg fel lehet ajánlani javítandó állapotban is, vagy szívességbankokon keresztül keresni olyan mesterembert, aki méltányossági alapon helyrehozza a berendezést.

Kinek adjuk?

Először közvetlen környezetünkben keressük azokat, akiknek jól jöhetnek a tárgyaink. A családtagok, rokonok mellett, kérdezzük meg a szomszédokat, az iskolát, a gyerekek osztálytársainak szüleit, a kollégákat arról, hogy nincs-e szükségük az általunk felajánlottakra. Ha itt nem találunk senkit, akkor érdemes keresgélni a civil szervezetek, szociális intézmények, otthonok, családsegítő szolgálatok, állatmenhelyek körében.

A segélyszervezetek karácsony előtt szoktak nagyszabású akciókat szervezni a rászorulók számára, ezekről általában a médiából is lehet értesülni.

Szervezzünk cserebere-börzét!

A cserebere-börzék reneszánszát éljük. A babaruhák esetében egészen köznapinak számít, de a fent felsorolt tárgyakon való túladásra, ajándékszerzésre is bármikor szervezhetünk egy-egy társasági eseményt. Nem kell hatalmas méretekben gondolkodni, sokszor elég, ha a baráti társaságban tartunk fent egy olyan levelezőlistát, ahol a felesleges holmit lehet csereberélni. Ha van elég ismerős, akkor akár valakinek az otthonában lehet börzét szervezni.

A cserebere börzék nem csupán megtakarításra adnak lehetőséget, hanem az ilyeneken való részvétellel – még inkább a szervezésükkel – hozzájárulunk ahhoz, hogy kevesebb hulladékot termeljünk, környezettudatosabban éljünk. Fontos szempont az is, hogy a fogyasztói társadalomban egyre jobban elszigetelődő emberek a börzéken ismét olyan közösségek tagjaivá válhatnak, amelyek tagjai hasonló értékrendet tudhatnak magukénak. A cserebere börze remek társasági program!

Másodkézből

A használtcikkek vétele elterjedt hazánkban, régi készülékeinket viszont még mindig kevés üzletben lehet leadni. Ajándékokra szert tehetünk úgy is, hogy a kereskedői láncszemet és árrést kiiktatva maguk adjunk-veszünk holmikat aukciós és hirdetési portálokon. Divatos külföldi gyakorlat, de itthon is nagyon hasznos lenne az ún. garage sale, amikor a háziak a saját garázsukból árulják megunt, de még jó állapotban lévő tárgyaikat.

Az ajándékozás, az adományozás, a javítás, a cserebere börzék és a használt cikkek kereskedelmének lényege az újrahasználat, vagyis, hogy ne váljon hulladékká az, amit egyszer a pénztárcánk mélyére nyúlva megvettünk. Kiváló ajándékokat adhatunk, és szerezhetünk a fenti módszerekkel, ráadásul a környezetünket is kíméljük. Karácsony közeledtével gondolkodjunk el azon, hogy szeretteinket vajon tényleg csak a vadonatúj termékek teszik boldoggá? Vagy inkább az ötletesség, a nagyon eltalált apróságok számítanak?

Számtalan karácsonyi ötlet és értékes nyeremények.
www.advent.hu

Cikkünk szerzője Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik