Élet-Stílus

Szégyenkező franciák, megkönnyebbült portugálok

A francia sajtó szégyenteljesnek tartja, hogy egy szabálytalan góllal harcolta ki a nemzeti tizenegy a vébészereplést. Portugália megbocsátott az eddig egyhangúlag bírált kapitánynak.

Thierry Henry fotója Isten keze felirattal – ezzel a címlappal jelent meg csütörtökön a L,Équipe. A párizsi sportlaphoz hasonlóan a francia sajtó szégyennek tartja, hogy a csapatkapitány kézzel “készítette elő” a francia labdarúgó-válogatott egyenlítő, s egyben világbajnoki részvételt érő gólját az írek elleni pótselejtező hosszabbításában.

Henry kézzel besegített gólját Maradonának az 1986-os világbajnokságon elért találatához hasonlítva, Szerény viselkedés című szerkesztőségi írásában a L,Équipe szerint a franciák “csodával határos módon menekültek meg a szakadék széléről egy olyan góllal, amelyen egy kéz sötét foltot ejtett”.

A sportlap szerint a rangadó végén a stadiont elöntő örömmámor nem a lelkesedésé, hanem a megkönnyebbülésé volt a katasztrofális mérkőzés és a 14 hónapi selejtezők után, amelyeken a jelenleg csapatnak sem nevezhető francia válogatott egyetlen alkalommal sem játszott meggyőző nemzetközi színvonalon. A L,Équipe felveti Raymond Domenech szövetségi kapitány menesztésének kérdését is.

A lapban Joel Quiniou, a France Info hírrádióban pedig Bruno Derrien volt nemzetközi bírók úgy vélték, hogy Henry gólja egyszerűen érvénytelen volt, s az incidens is rávilágított arra, hogy szükség lenne videóbíróra a labdarúgó-mérkőzéseken.
A So Foot című magazin úgy vélte, lehet, hogy a franciák majd hősként tartják számon Thierry Henry-t, de nemzetközi karrierjére mindképpen rossz hatással lesz az, ahogy kijuttatta a világbajnokságra a francia válogatottat.

A France 2 közszolgálati televízió kommentárja szerint egyértelmű, hogy a mérkőzés nem játszható újra azért, mert a bíró nem látta, hogy mi történt. A sportkommentátorok ugyanakkor nem tagadták, hogy Thierry Henry csalt, és ha igazán sportszerű lett volna, akkor odament volna a bíróhoz és jelezte volna, hogy kézzel ért a labdához.

“Az igazság az, hogy a botrányosan végződött, katasztrofális meccs után Franciaország nem érdemelte meg, hogy kijusson a világbajnokságra” – zárta kommentárját a francia televízió híradója.

A william hill visszafizeti az írekre fogadók pénzét

A sportszerűség szellemében a William Hill visszaadja mindazok pénzét, akik Írország labdarúgó-válogatottjának világbajnoki kijutására fogadtak a franciák elleni pótselejtezőn. A híres fogadóiroda ezt csütörtökön jelentette be azt követően, hogy az írek egy szabálytalan francia gól miatt maradtak le a jövő évi tornáról.

A televíziós felvételek alapján jól látszik, hogy a szerda esti párizsi meccs 103. percében Thierry Henry kézzel szelídítette meg a labdát, mielőtt William Gallashoz továbbította, aki aztán kialakította az 1-1-es, összesítésben 2-1-es végeredményt. A Barcelona csatára a kezezést utóbb el is ismerte.

—-Portugália megkönnyebbült—-

A portugál média egyöntetűen megkönnyebbüléssel számolt be csütörtökön arról, hogy a labdarúgó-válogatott szerdán kiharcolta a világbajnoki részvételt Bosznia-Hercegovinában.

Raul Meireles 56. percben szerzett gólja ugyanúgy 1-0-s sikert jelentett a vendégeknek, mint szombaton, hazai környezetben, így – a sérült Ronaldo nélkül – 2-0-s összesítéssel kvalifikálták magukat a jövő évi, dél-afrikai tornára. A portugálok a magyarok csoportjában második helyen végezve jutottak a pótselejtezős lehetőséghez.

“Végre a múlté a félelem, igen, ott vagyunk!” – írta a 24 Horas című bulvárlap.

Carlos Queiroz szövetségi kapitány munkáját sok kritika érte a selejtezősorozatban, a részvétel kiharcolása azonban érezhetően meglágyította a kétkedőket.

“Felnőtt ez a portugál együttes. Egy kemény mérkőzésen, forró hangulatban, rossz minőségű pályán éretten futballoztak. Lélekkel, koncentrációval… Egy igazi csapat.” – értékelt az O Jogo című sportnapilap szerzője.

Queiroz azt mondta: hosszú évek óta tartó utazás után végre megvalósította álmát. A tréner korábbi kapitánykodása idején nem tudta kivezetni a válogatottat az 1994-es vb-re, így egy esetleges újabb kudarc esetén hatalmas össztűz zúdult volna rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik