Élet-Stílus

Szabálytalan góllal jutottak ki a franciák – videó

Teljes a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság mezőnye. Európából az utolsó négy helyet a Ronaldo nélkül diadalmaskodó Portugália, az oroszokat kiejtő Szlovénia, Görögország, illetve Franciaország szerezte meg. Uruguay és Algéria is utazhat.

Sokan, köztük a görög sajtó is temette a hazai gólnélküli döntetlen után Otto Rehhagel csapatát, de a helléneknek Ukrajnában sikerült kiharcolniuk a vébérészvételt. A várakozásoknak megfelelően elmaradt a góleső, egyetlen egy találat döntött.

A nagyon fontos gólt félóra elteltével Szamarasz álompasszából Szalpingidisz lőtte: a lesre játszó ukrán védők közül kilépve a bal alsó sarokba gurított. A hazai pályán bekapott gól miatt az ukránoknak minimum kétszer kellett volna betalálniuk, és azonnal rohamozni is kezdtek, de a vendégek védelmét képtelenek voltak feltörni, így 1994 után másodszor utazhat a vébére a görög válogatott.A portugálok nem voltak irigylésre méltó helyzetben, annak ellenére, hogy hazai pályán egygólos előnyt szereztek a bosnyákokkal szemben. A története első vb-szereplésére készült Bosznia-Hercegovina három kapufát lőtt idegenben, ráadásul Cristiano Ronaldo hiányzott a visszavágón.

Ennek ellenére tulajdonképpen simán, igaz ezúttal is csak egy góllal nyertek a magyaros selejtezőcsoportból érkező portugálok. A második félidő elején a rendkívülien agilis Nani két remek csel után a teljesen üresen érkező Raul Meireleshez passzolt, aki 10 méterről a kilőtte a bal alsót.

Húsz perccel kis híján botrányba fulladt a találkozó: előbb Salihovic kapott reklamálásért pirosat, majd a hazai drukkerek fejbe dobták a partjelzőt. Rövid szünet után folytatódott a játék, de addigra a hazaiak fejben feladták a meccset.Minden sorozat megszakad egyszer. Sorozatban negyedik világbajnokságára szeretett volna kijutni Guus Hiddink – 1998-ban Hollandiát, 2002-ben a társrendező Dél-Koreát, 2006-ban pedig Ausztráliát irányította -, az orosz válogatott holland mestere. A szlovénok az első meccsen elszenvedett 2-1-es vereség ellenére nagyon fogadkoztak, és némi szerencsével, idegenben lőtt góllal kijutottak Dél-Afrikába.

Az első félidőben semmi nem történt, egészen a hajráig, amikor Dedic, egy baloldali beadás után megszerezte a vezetést. A szünet után az addig meglepően gyenge oroszok magasabb fokozatba kapcsoltak, de Kerzsakov kiállításával jelentősen csökkentek az esélyeik. Óriási nyomás nehezedett a szlovén kapura, a hazai helyzetek sorban kimaradtak, ráadásul az oroszok Zsirkov második sárgája után kilencen maradtak. Az eredményen azonban már nem változott, Szlovénia története második világbajnokságára utazhat.Az európai pótselejtezők közül a francia-ír párharc tűnt az első meccsek után a legsimábbnak, hiszen a gallok idegenben szerezték egygólos előnyt. A párizsi visszavágó azonban a vártnál sokkal izgalmasabban alakult.

A vendégek azonnal nekiestek a számos kulcsembert (Abidal, Clichy, Ribéry, Toulalan, Diaby) nélkülöző Domenech-csapatnak, de sokáig képtelenek voltak helyzetbe kerülni. Félóra után az ír rohamok meghozták az eredményüket: Duff futott el az alapvonalig, beadását pedig a középen érkező Keane lőtte kapásból a kapuba.

A találat felrázta az addig álmosan futballozó franciákat, akik a második félidő közepére egyre nagyobb mezőnyfölénybe kerültek. Gól azonban már nem született a rendes játékidőben, következhetett a ráadás, ahol egy szabálytalan gól döntött. Henry kézzel szelídített meg egy labdát, majd Gallashoz passzolt, aki fejjel megszerezte a vébészereplést érő gólt.Uruguay-Costa Rica 1-1, összesítésben 2-1

Algéria-Egyiptom 1-0

pótselejtezők

Franciaország-Írország 1-1 (0-1, 0-1, 1-1)
Gól: Gallas (103.), illetve Keane (32.)
Kijutott a vb-re: Franciaország 2-1-es összesítéssel

Bosznia-Hercegovina – Portugália 0-1 (0-0)
Gól: Meireles (56.)
Piros lap: Salihovic (76., Bosznia-Hercegovina)
Kijutott a vb-re: Portugália kettős győzelemmel, 2-0-ás összesítéssel

Szlovénia-Oroszország 1-0 (1-0)
Gól: Dedic (44.)
Piros lap: Kerzsakov (66., Oroszország), Zsirkov (90., Oroszország)
Kijutott a vb-re: Szlovénia 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal

Ukrajna-Görögország 0-1 (0-1)
Gól: Szalpingidisz (31.)
Kijutott a vb-re: Görögország 1-0-ás összesítéssel

Uruguay-Costa Rica 1-1 (0-0)
Gól: Abreu (70.), illetve Centeno (74.)
Kijutott a vb-re: Uruguay 2-1-es összesítéssel

Algéria-Egyiptom 1-0 (1-0)
Gól: Yahia (40.)
Algéria vb-résztvevő egy meccs alapján

A 2010-es labdarúgó-vb résztvevői:
Afrika (5+1 kvóta): Dél-afrikai Köztársaság (a rendező jogán), Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Kamerun, Algéria

Ázsia (4): Ausztrália, Japán, Koreai Köztársaság, Koreai NDK

Dél-Amerika (5): Brazília, Chile, Paraguay, Argentína, Uruguay

Európa (13): Anglia, Dánia, Hollandia, Németország, Olaszország (egyben címvédő), Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Görögország, Portugália, Szlovénia, Franciaország

Észak- és Közép-Amerika (CONCACAF, 3): Mexikó, Egyesült Államok, Honduras

Óceánia (1): Új-Zéland

Ajánlott videó

Olvasói sztorik