Élet-Stílus

Erdei: nem ebbe a súlycsoportba tartozom

Hosszú kihagyás után nagyobb és nehezebb riválissal bokszol Erdei Zsolt, aki első magyarként két súlycsoportban szerezhet övet a profik között. Madár a hurka ellenfelek után komoly riválist kapott, a pályafutása végére kinézhet neki egy-két komolyabb meccs.

“Nem volt választásom, el kellett fogadnom a lehetőséget, ellenkező esetben bizonytalanná vált volna a további pályafutásom” – nyilatkozta néhány hete Erdei Zsolt, miután hivatalosan is bejelentették a következő meccsét. Az elmúlt időszakban “jegelt” magyar világbajnok csapata, az Universum Box Promotion sorozatban mondta le a meccseit, “aprópénzért” akarták bokszoltatni, ráadásul a nem túl attraktív stílusa, és sorozatos gyenge ellenfelek miatt, a tengerentúli sajtó többször is megtalálta.

Technikásabb és gyorsabb

Madár fejében a visszavonulás gondolata is megfogalmazódott, de végül a német istálló újabb lehetőséget biztosított azok után, hogy az elmúlt két évben mindössze két meccset kötött le. A WBO félnehézsúlyú övét 11 alkalommal megvédő Erdei szombaton kihívóként lép ringbe. Egy súlycsoporttal feljebb, cirkálósúlyban szállhat harcba az olasz Giacobbe Fragomenivel, aki az egyik legpatinásabb szervezet, a WBC világbajnoka.

statisztika

A 31. meccsére készülő Erdei veretlen a profik között, az ellenfeleit 17 alkalommal idő előtt elintézte. Olasz ellenfelének ezzel szemben egy vereség és egy döntetlen csúfítja a rekordját. 28 meccséből tízet KO-val fejezett be Fragomenti. Egyetlen vereségét attól a David Haye-től szenvedte el, aki időközben nehézsúlyban szerzett világbajnoki övet.

Az olasz harcmodora a kétszer is csak szűk pontozással vert Hugo Hernan Garayhoz hasonlít, ugyanakkor a szombati ellenfél nem olyan kemény, mint az argentin volt. Fragomeni mindenesetre tiszteli a kihívóját, de magabiztos: “Erdei veszélyes ellenfél, ha hagyják bokszolni, de amikor nyomás alatt tartják, zavarba jön. Nem hagyhatok neki egy nyugodt pillanatot sem, végig kell támadnom a 12 menetet”. Az olasznak mindenesetre nem lesz könnyű dolga, hiszen 40 évével már matuzsálemnek számít a szorítóban.

“Annyival kicsit kedvezőbb a helyzet, hogy Garay öt centivel magasabb volt nálam, az olasz pedig velem azonos termetű. Ha egy kívülállót megkérdeznek azt mondaná, hogy a győzelmem meglepetés lenne. Azonban én nem vagyok kívülálló, nekem nem lenne meglepetés a győzelmem. Ezért sem hátráltam meg. Egyvalami szól Fragomeni mellett, hogy nehezebb tíz kilóval nálam, de én technikásabb és gyorsabb vagyok” – nyilatkozott az esélyekről a sport napilapnak Madár, akinek az eredményei, tesztjei és a kondíciója jobb, mint korábban bármikor.

Nem marad cirkálósúlyban

Az interjúban a magyar bajnok a jövőjét firtató kérdésekre is válaszolt, a szombati mérkőzés győztesének ugyanis 120 napon belül ki kell állnia a lengyel Krzystof Wlodarczykkal. Fragomeni nagyon vitatható meccsen védte meg övét a lengyel ellen, aki számára a szervezet engedélyezte a visszavágót. Ha ezen a meccsen is túljut Madár akkor minden bizonnyal a hivatalos kihívó Herbie Hide várhat rá.

“Meg akarom szerezni az övet, és legfeljebb egyszer meg szeretném védeni, de nem akarok gyökeret verni ebben a súlycsoportban. Ez nem az a kategória, ahová én tartozom” – nyilatkozta a jövőről a bajnok, akire egy látványos sikerrel a tengerentúlon is egycsapásra nevet szerezhet magának.

bedák pál nem bokszol az erdei-gálán

Betegsége miatt nem léphet kötelek közé Bedák Pál szombaton, a kieli profi ökölvívógálán. A monokli.com tájékoztatása szerint így elmarad az amatőrként világbajnoki ezüstérmes légsúlyú bokszoló spanyol Lahcene Zemmouri elleni, hat menetesre tervezett mérkőzése. Bedák eddig öt mérkőzést vívott a profik között, s valamennyit megnyerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik