Élet-Stílus

Maradona csapata elbukott Spanyolországban

A spanyolok legyőzték az argentinokat, Dél-Amerika másik óriása, Brazília viszont nyert, könnyedén fektette két vállra a kísérleti összeállításban futballozó angol válogatottat.

Szombaton a pótselejtezők mellett számos európai érdekeltségű barátságos találkozóra is sor került, és ezeken egy kivételtől eltekintve azok csapatok, amelyek betaláltak, nem kaptak ki, sőt, nagy többségük győzelemnek örülhetett. A kakukktojás Argentína volt, amely 2-1-es vereséget szenvedett az Európa-bajnoki címvédő spanyolok vendégeként.

Két Xabi Alonso-gól között Lionel Messi talált be büntetőből, jóllehet, a győztes gólt is tizenegyes előzte meg, miután Martín Demichelis sportágat tévesztett – kézilabdázott. Demichelis a legvégén javíthatta volna hibáját, az egyenlítés azonban Pepe Reina védése miatt meghiúsult. Spanyolország megérdemelten nyerte meg a madridi tesztmérkőzést.

„Nem volt lenyűgöző, de nekem megfelelt, amit láttam. A második félidőre rendeztük a sorokat, és akkor már jobbak voltunk a spanyol válogatottnál” – nyilatkozta a lefújást követően Diego Maradona, a dél-amerikai együttes szövetségi kapitánya.

Dohában a brazilok 1-0-ra nyertek a tartalékosan, John Terry, Rio Ferdinand, Steven Gerrard és Frank Lampard nélkül felálló angolokkal szemben – köszönhetően Nilmar 47. percben szerzett fejesgóljának. A különbség ennél nagyobb is lehetett volna, csakhogy Luis Fabiano elpuskázott egy büntetőt, Lúcio pedig a kapufát „forgácsolta” szét.

Gianluigi Buffon kapott nélkül hozta le a 100. válogatott mérkőzését, a kiváló kapus Fabio Cannavaro (133), Paolo Maldini (126) és Dino Zoff (112) után negyedik játékosként lett „százados” Olaszországban. Amellett, hogy Antonio Candreva és Davide Biondini is bemutatkozott az itáliai nemzeti csaptban, csupán a jubileum miatt lehet emlékezetes a gól nélküli döntetlennel zárult olasz-holland találkozó. Giampaolo Pazzini ugyan betalált a 82. percben, de az éles szemű bíró kiszúrta, hogy előtte kezezett.

„Hollandia nagy csapat, ugyanakkor nekünk sikerült megfékeznünk. A második félidőben lényegesen jobbak voltunk, mint az első negyvenöt percben, csak nem voltunk elég pontosak. A nulla nulla ugyan nem szép eredmény, de elégedettek lehetünk vele” – értékelte a látottakat a világbajnoki címvédő szakvezetője, Marcello Lippi.

Barátságos mérkőzés:
Spanyolország-Argentína 2-1 (1-0)
Gól: Alonso (16., 86., utóbbit 11-esből), illetve Messi (61., 11-esből)

Olaszország-Hollandia 0-0

Észak-Írország – Szerbia 0-1 (0-0)
Gól: Lazovics (57.)

Luxemburg-Izland 1-1 (0-0)
Gól: Kintziger (76.), illetve Johansson (63.)

Dánia-Koreai Köztársaság 0-0

Brazília-Anglia 1-0 (0-0)
Gól: Elano (47.)

Lengyelország-Románia 0-1 (0-0)
Gól: Niculae (59.)

Horvátország-Liechtenstein 5-0 (3-0)
Gól: Bilic (1., 49.), Srna (10.), Eduardo (23., 47.)

Svájc-Norvégia 0-1 (0-0)
Gól: Carew (48., 11-esből)

Szaúd-Arábia – Fehéroroszország 1-1 (1-1)
Gól: al-Samrani (32.), illetve Bordacsev (20.)
Kiállítva: Zsevnov (23., Fehéroroszország)

Wales-Skócia 3-0 (3-0)
Gól: Edwards (17.), Church (32.), Ramsey (35.)

Szlovákia-Egyesült Államok 1-0 (1-0)
Gól: Hamsik (27., 11-esből)

Macedónia-Kanada 3-0 (0-0)
Gól: Sedloski (48.), Pandev (61., 90., mindkettőt 11-esből)

Észtország-Albánia 0-0
Kiállítva: Piiroja (87., Észtország)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik