Élet-Stílus

Jakupcsek: egy éve nem történik semmi a tévékben

Jakupcsek Gabriella közel egy év után tér vissza a képernyőre talksow-jával, amely úgy mutat majd be egy-egy közügyet, hogy közben magánüggyé válik.

1990 óta gyakorlatilag folyamatosan a kamerák kereszttűzében élt. Most azonban egy ideje nem láthattuk a képernyőn. Milyen érzés volt eltávolodni a tűzvonalból. Nem hiányoztak a kamerák?

Őszintén? Egyáltalán nem. Egyrészt, mert emocionálisan kitöltötte az életemet az, ami az utóbbi egy évben történt velem (tavaly szülte meg harmadik gyermekét, Emma Rózát – A szerk). Másrészt pedig a tévékben az utóbbi egy évben szakmailag semmi nem történt. Nem indultak jelentős műsorok, nem voltak jelentős mozgások. Semmi nem volt, ami miatt hiányérzetem lett volna. Persze ebben az is benne van, hogy alapvetően már amúgy sincs hiányérzetem, mert eddig már nagyon sok jó műsort készítettem. Egyszerűen nem maradt ki semmi az életemből. Újszerű kihívásokra azért még vágyom.

A Storytévén induló műsor milyen feladatot jelent szakmailag?

Nekem ez a műsor a szívügyem. A TV2-n futó Jakupcsek Show egy közéleti talkshow volt. Ez a műfaj pedig azóta is hiányzik a hazai palettáról. Nincs olyan műsor ugyanis, ahol a közügy és a magányügy találkozna. Van közéleti műsor, amely inkább a hír és a politikai műfajba tartozik, és vannak olyan talkshow-k, amelyeket én inkább nem minősítenék, de semmi közük a közélethez.



Egy ilyen közéleti talkshow-hoz milyen képességeket kell előhívni egy tévés műsorvezetőnek?

Először is érzékenynek kell lenni a közéletre, másrészt affinitásának kell lennie a mélyinterjúk készítéséhez.

Ezzel a műsorral a Storytévé némileg átpozicionálja magát, a közélet területét felvállalva. Milyen arculatot adhat ön a csatornának?

A csatorna nyilvánvalóan azért vállalta ezt a műsort, és engem, mert egy olyan lehetőséget lát ezen a területen, ahol előre lehet törni. Az nekem nagyon szimpatikus, hogy egy kisebb televízió ilyen minőségi igényekkel áll elő.

Nincs amiatt rossz érzés önben, hogy egy ilyen kisebb tévécsatornán vállal szerepet, míg eddig az egyik legnagyobb nézettségű társaságnál állt a kamerák elé?

Rossz érzés csak amiatt van bennem, mert a nagy csatornákon jelenleg nem történik semmi jelentős?

Úgy tudjuk, hogy az első műsort már fel is vették. Mik lesznek a témák?

Az első műsornak az őssejtbotrány kapcsán indultunk neki. Az érintettekkel is beszélve igyekszünk feltérképezni, hogy kinek, mire is jó ez a terápia. Igen fontos, hogy olyanok üljenek ott, akiknek az életéről szó van, amely személyessé teszi az ügyet. Az őssejt olyan téma, amiről már hetek óta szó van, mégsem tudunk róla semmit. És azt sem tudjuk, hogy mi vele a baj.

A második téma a Roman Polanski-ügy kapcsán az elévülés kérdése, amikor is a világ újragondol néhány etikai kérdést. Ezzel kapcsolatban pedig azt gondolom, hogy a mi társadalmunkban, itt Magyarországon is szükség lenne ezek átbeszélésére. Olyan dilemmákat kívánunk felvetni, amin érdemes elgondolkodni minden oldalról. Kertész Imre kapcsán például fel lehet vetni, hogy maradjunk-e az országban, vagy inkább ne maradjunk. Rengeteg olyan téma van, amely a műsor középpontjába kerülhet, ami úgy közügy, hogy közben a magánügyünk is.

“…mert érdekel”

November 16-tól a STORYTV-n jelentkezik új műsorral Jakupcsek Gabriella. A műsorvezető “…mert érdekel” címmel induló egyórás műsora minden hétfőn 21.00 órakor kerül képernyőre, és vasárnap ismétlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik